13°C weather icon

Tjedna najava događanja u sklopu Makarskog ljeta 2008.

09.07.2008.

15.7.08.

Sve o Makarskom ljetu pogledajte u linku MAKARSKO LJETO 2008. 


• 16. 7. (SRIJEDA) – 21,00 SAT
GRADSKA GALERIJA ANTUNA GOJAKA
IZLOŽBA SKULPTURA U DRVU HRVATSKOG KIPARA
NAIVCA MATE TIJARDOVIĆA


U sklopu ovogodišnjeg Makarskog ljeta u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka 16. srpnja u 21 sat otvarit će se izložba skulptura u drvu hrvatskog kipara Mate Tijardovića pod naslovom «Ne zaboravi zavičaj».
U prigodi svoje prve samostalne izložbe u Makarskoj autor će se predstaviti s 38 djela. Motivi djela su raznoliki. Djela su nadahnuti svakodnevnicom hrvatskog čovjeka, ali ima i onih prožetih dubokom religioznošću. Predgovore u katalogu izložbi napisali su Ivana Kokić i Josip Karamatić - kustosi Galerije koji su i autori likovnog postava.

Mato Tijardović je rođen 28. svibnja 1947. godine u Ernestinovu. Po zanimanju je majstor rezbar. Kiparstvom se bavi od 1960. Osnivač je Ernestinovačke likovne kolonije 1973., prve i najpoznatije kiparske kolonije izvorne umjetnosti u RH. Sudionik je mnogih kolonija i likovnih izložbi, a posebno je uočen njegov humanitarni rad. Djela mu se nalaze u zemlji i u inozemstvu, u privatnim zbirkama, ali i galerijama i drugim ustanovama. Član je udruženja UNLUH-a. Živi i radi u Osijeku. Izlagao je na preko stotinu samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.
Dobitnik je mnogih nagrada, od kojih su najznačajnije «Vukovarska golubica», priznanje 124. vukovarske brigade, te Srebrna medalja vrhovnog poglavara Katoličke crkve pape Ivana Pavla II.


Izložba traje od 16.srpnja do 10.kolovoza 2008.
Radno vrijeme galerije
Radnim danom 9 – 12 i 18 – 20 sati.
Subotom 10 – 12 sati.
Nedjeljom i blagdanom zatvoreno.• 17. 7. (ČETVRTAK) – 22,00 SATA
KAČIĆEV TRG
KONCERT – GORAN KARAN


Danas poznati i priznati pjevač Goran Karan počeo se baviti glazbom početkom 80-tih u grupama "Epicentar", "Deveti krug", "Zippo", "Big Blue". Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, a okušao se u različitim glazbenim žanrovima od mjuzikala, opernih arija, rocka, dalmatinskih pjesama... Nakon tri godine, u svibnju ove godine izdao je album „Dite jubavi“. U četvrtak 17. srpnja Goran će se sa svojim novim, ali i starim, pjesmama predstaviti na Kačićevu trgu.• 18. 7. (PETAK) – 20,30 SATI
RIVA
PUČKA FEŠTA – RIBARSKA VEČER

 

Prva u nizu Ribarskih večeri koja posjetiteljima Makarske nudi vrhunski doživljaj i tradicionalni ugođaj Dalmacije. Iz godine u godinu, Ribarske noći u Makarskoj postaju sve atraktivnije te privlače sve veći broj posjetitelja. Makarski ugostitelji zaduženi su za odličnu kulinarsku ponudu dalmatinskih jela, kojoj ni lokalno stanovništvo ne može odoljeti. Tradicionalne dalmatinske igre neizostavan su dio programa makarskih Ribarskih večeri. Tako možete osvojiti atraktivne nagrade u jednoj od „poznatih“ dalmatinskih vještina – potezanju konopa, makarskoj alci, lojavoj gredi, guranju kola od barila... Lokalne snage kao što su Gradska glazba, makarske klape, Folklorni ansambl Tempet, kao i ostala kulturna društva rado sudjeluju u Ribarskim večerima.


• 19. 7. (SUBOTA) - 18,30 SATI
RIVA
AUTO SHOW - 2. SUSRET OLDTIMERA

 
Drugi po redu susret ljubitelja prastarih limenih ljubimaca drugi će se put okupiti u Makarskoj u subotu 19. srpnja od 18,30 sati i tako uljepšati makarsku rivu. Već u 10,00 sati kreće povorka preko cijelog Makarskog primorja i Zabiokovlja, a u 18,00 sati očekuje se povratak sudionika u Makarsku, gdje će biti izloženo 30-ak atraktivnih auta i motora. Ovaj susret organizira Oldtimer klub Sv. Jure Makarska.


• 19. 7. (SUBOTA) - 21,30 SATI
KAČIĆEV TRG
VEČER FOLKLORA - FOLKLORNI ANSAMBL TEMPET MAKARSKA


Folklorni ansambl «Tempet» osnovan je 10. ožujka 2004. godine i od tada uspješno djeluje kao udruga građana koja, moramo istaknuti, vrlo uspješno potiče, razvija, čuva i unapređuje kulturnu i folklornu baštinu. Iako mlad, ansambl je u svom kratkom postojanju ostvario niz zapaženih nastupa. Ime je dobio po istoimenom starogradskom makarskom plesu. Današnji Tempet broji 50 članova, a uz plesnu skupinu djeluje i ženska vokalna skupina koja pjeva izvorne pjesme i napjeve s područja cijele Hrvatske, a koja je prošlog tjedna održala svoj prvi samostalni koncert na Trgu Tina Ujevića, također u sklopu Makarskog ljeta. Novo u radu ansambla je i dječja skupina koja okušlja mališane vrtićke i osnovnoškolske dobi.
Na programu FA Tempet tako će se naći starogradski makarski plesovi, ražanačko kolo, plesovi Bilogore („Tajnovitom Bilogorom“), trogirski šofić, a po prvi put izvest će ličko kolo i tanc. Dječja skupina izvest će različite plesove i igre Slavonije i Posavine, a u pauzi još jedan put nastupit će vokalna skupina.


• 20. 7. (NEDJELJA) – 21,00 SAT
RIVA
ZABAVA – BROD LJEPOTE I GLAZBE

 
„Brod ljepote uz Jadransko“ ovu godinu zaplovit će jubilarni 15. put zaredom u razdoblju od 19. srpnja do 2. kolovoza. S obzirom na ovaj jubilej, te dugogodišnje iskustvo, tradiciju i image, brod ljepote ovu godinu planira prirediti nezaboravan i kvalitetan program uz najpoznatije izvođače i najljepše hrvatske manekenke. Večernji program na rivi s Broda počinje oko 21,00 sat. Na brodu ljepote očekuju vas: Antonija Šola, Sandi, Dražen Žerić Žera, Alen Hržica, dečki iz Večernje škole - Denis, Ahmed al Rahim-Antimon i Damir Folnegović – Blaž.• 21. 7. (PONEDJELJAK) – 21,00 SAT
TRG TINA UJEVIĆA
KONCERT KLASIČNE GLAZBE – MAKSIM MRVICA (KLAVIR)Ljubitelji klasike, ali i crossover mix pop-glazbe imat će priliku uživati u vrhunskom koncertu svjetski poznatog pijanista Makasima Mrvice, za kojega sa sigurnošću možemo reći da je „zvijezda“ ovogodišnjeg programa Makarskog ljeta 2008.
Pijanist Maksim Mrvica do sada je u karijeri prodao diljem svijeta gotovo milijun CD-a, i samo taj podatak svrstava ga u hrvatske glazbene zvijezde.
Mrvica je popularnost stekao svirajući klasike u crossover varijantama, križajući ih s elektroničkom glazbom. Njegove pijanističke mogućnosti britanski menadžer Mel Bush je prije četiri godine ponudio londonskoj izdavačkoj kući EMI Classics, oni su ga odmah prihvatili i do sada objavili četiri Mrvičina crossover albuma “The Piano Player”, “Variations I & II”, “A New World” i “Electrik” koji je objavljen u rujnu ove godine. Prije toga, Mrvica je objavio album “Geste” sa skladbama hrvatskih skladatelja za koji je 2002. osvojio nagradu Porin.

makarska logo