14°C weather icon

Tjedna najava događanja - Makarsko ljeto

17.08.2008.

19.8.08.

 

• 20. 8. (SRIJEDA) – 21,00 SAT
GRADSKI MUZEJ MAKARSKA
MAKARSKI BRODOMAKETARI – IZLOŽBA BRODOMAKETARSKOG KLUBA „LEUT“ MAKARSKA


Organizator Brodomaketarski klub Leut Makarska ovom izložbom posebnu pažnju posvećuje inicijativi zagrebačke udruge Dupinov san i prvom ideologu dr. sc. Velimiru Salomonu, inžinjeru brodogradnje, koji želi oživjeti brodsku baštinu sloganom Bracera se vraća kući. Brod se prije svega doživljava emotivno, a to je zbog toga što čovjek brod doživljava kao živo biće. Čovjek se odnosi prema brodu taka da ga krsti kada se rodi ili ga pogrebno spali. Tako Komižani moraju dostojanstveno pokopati brod i to u plamenu i ognju Sv. Nikole. U ovim maketama brodova neći ćete trag prošlih vremena starih jedrenjaka kako se nekada plovilo otkrivajući nove kontinente, vodeći pomorske bitke i donoseći u Europu nove kolonijalne proizvode. Makete su pogodne za kućne dekoracije, opremanje poslovnih prostora i hotela te prigodni poklon u raznim prilikama.


• 21. 8. (ČETVRTAK) – 21,00 SAT
KAČIĆEV TRG
VEČER FOLKLORA – KUD ŠUMARI VINKOVCI


Društvo je osnovano 1952. godine, a danas broji 300 aktivnih članova koji su podijeljeni u sljedeće ansamble: folklorni, tamburaši sa solistima i dječji.
U 50 godina postojanja izdali su nekoliko CD-a, audio i video kazeta. Obišli su većinu zemalja Europe te su već nekoliko godina članovi CIOFF-a, krovne organizacije međunarodnog organizatora festivala koreografiranog folklora te jedini predstavnici Županije vukovarsko-srijemske. KUD «Šumari» iz Vinkovaca već godinama uspješno nastupaju i reprezentativno predstavljaju prvenstveno pjesme, običaje i plesove Slavonije, ali zahvaljujući nekoliko stotina originalnih nošnji iz pojedinih krajeva, s ljubavlju njeguju i uvrštavaju u svoj program i folklorno naslijeđe cijelog hrvatskog naroda. Danas u društvu djeluje folklorni "A" i "B" ansambl, dječji folklorni ansambl, tamburaški orkestar sa solistima. Grad Makarska i grad Vinkovci već godinama njeguju prijateljske odnose aktivno radeći na kulturnoj razmjeni tako da su «Šumari» i delegacija grada Vinkovca neizostavan dio Makarskog ljeta. Kako ova suradnja ne bi bila jednosmjerna, delegacija grada Makarske, folklorni ansambl «Tempet» te lokalne klape godinama gostuju na tradicionalnim «Vinkovačkim jesenima».


• 23. 8. (SUBOTA) – 21,30 SATI
TRG TINA UJEVIĆA
NOĆ KALALARGE

Ovogodišnja tradicionalna kulturna manifestacija Noć Kalalarge održat će se u subotu, 23. kolovoza 2008. Kalalarga, poznata kao žila kucavica grada, nekada najšira i najduža ulica u Makarskoj, navedenog dana opet će oživjeti. Prva Noć Kalalarge organizirana je 1994. g., a njena trajna tema je prezentacija bogatstva tradicije našeg grada.
Lokalni povjesničar i kroničar prof. Petar Puharić nastavio je djelo makarskih franjevaca, ali i povjesničara Popa Petra Kaera i akademika Jakše Ravlića koji je dugo istraživao povijest ove makarske ulice ostavivši nama i našim potomcima zapis o ulici i ljudima koji su u njoj živjeli.
Noć Kalalarge, na centralnoj bini ispred restorana Stari Mlin, uveličat će nastup makarskih klapa: Garbin, Adrion, Srdela, Stara Srdela, Fjoret i Makarska te Gradski zbor Makraska, Zbor FA Tempet i Gradska glazba.
Cjelovečernji koncert na platou ispred tržnice održat će klapa Subrenum.
Umjetnici HDLLU u suradnji s Gradskim muzejom i lokalnim obrtnicima priredit će nam izložbu starih zanata i starih igara, a FA Tempet modnu reviju narodnih nošnji. Voditeljica programa Žana Šulenta prisjetit će se stare Makarske i dogodovština prvih stanara.
Događanja će biti duž cijele ulice koja će oživjeti i cijelom svojom dužinom biti popunjena raznovrsnim kulturnim i tradicionalnim sadržajima.
Standardna ponuda u sklopu Noći Kalalarge je i degustacija tradicionalnih jela i pića.
Pozivamo sve građane grada, turiste i slučajne prolaznike da nam se pridruže i uživaju u ovoj prekrasnoj večeri.


PROGRAM
23. kolovoza 2008. (subota)
Kalalarga – bina ispred restorana Stari Mlin
20,00 sati
Promenada Gradske glazbe Makarska
Nastup makarskih klapa i zborova
Modna revija narodnih nošnji (FA Tempet)
Izložba starih zanata i starih igara (HDLLU i Gradski muzej)

Kalalarga – bina ipred tržnice
Cjelovečernji nastup Klape Subrenum
22,00 sati

DEGUSTACIJA TRADICIONALNIH JELA I PIĆA

• 24. 8. (NEDJELJA) – 20,30 SATI
STARA FRANJEVAČKA CRKVA
ŠIME GLAVINA (TRUBLJA) I BOJAN BOBIĆ (KLAVIR)


• 26. 8. (UTORAK) – 21,30 SATI
STARA FRANJEVAČKA CRKVA
KONCERT KLASIČNE GLAZBE - STIPAN POPOVIĆ I IVANA KENK (GITARA I MANDOLINA)


Stipan Popović, prof. – rodio se u Opuzenu 1977. godine. Osnovnu glazbenu školu završio je u Opuzenu, a Srednju glazbenu školu «Josipa Hatze-a» u Splitu u klasi prof. Maria Peručića. Umjetničku akademiju završio je u Splitu u klasi prof. Gorana Listeša 2004. godine. Osvojio je brojne nagrade u državi i inozemstvu, nastupao na kulturnim manifestacijama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji, Njemačkoj, Crnoj Gori... Usavršavao se kod Zorana Dukića, Gerarda Nuneza, jednog od najboljih flamenco gitarista današnjice, kod Carla Machionea, priznatog svjetskog koncertnog gitariste. Nastavnik je gitare u Osnovnoj glazbenoj školi u Makarskoj.
Ivana Kenk, prof. – rodila se u Splitu 1978. godine. Osnovnu i Srednju glazbenu školu završila je u Splitu. Na konzervatoriju «Casare Pollini» - Padova 2003. godine diplomirala je mandolinu u klasi prof. Uga Orlandia, a 2004. godine diplomirala je glazbenu kulturu na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Osvojila je brojne nagrade u državi i u inozemstvu, usavršavala se na domaćim i inozemnim seminarima, sudjelovala na brojnim manifestacijama i natjecanjima. Koncert majstor je mandolinskog orkestra «Sanctus Dominio». Nastavnik je mandoline u Osnovnoj glazbenoj školi u Makarskoj, Glazbenoj školi Josipa Hatzea i na Umjetničkoj akademiji u Splitu.
Duet Kenk – Popović osvojio je prvu nagradu na natjecanju komornih sastava u Barletti (Italija) 2006. godine.makarska logo