23°C weather icon

Tjedna najava događanja -Makarsko ljeto

31.07.2008.

12.8.08.

 

 

 

• 13. 8. (SRIJEDA) – 21,00 SAT
GRADSKA GALERIJA ANTUNA GOJAKA
IZLOŽBA FADILA VEJZOVIĆA


U organizaciji galerije "Brešan" iz Splita i Gradske galerije Antuna Gojaka, a u okviru Makarskoj ljeta 2008.g. održat će se izložba slika Fadila Vejzovića u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka. Izložba će biti otvorena 13. kolovoza (srijeda) 2008.g. u 21 sat, a trajat će do 22. kolovoza 2008.g.
Na otvorenju izložbe o slikaru će govoriti Igor Brešan, novinar, pisac, karikaturist i
kantautor iz Splita.
Proslov prigodnog kataloga potpisuje Milan Bešlić, poznati likovni kritičar.
Naslov proslova "Fenomenologija tijela u Vejzovićevu stvaralaštvu" upućuje na temu autorova
pristupa slikarstvu, posebice u ovoj fazi, a to je tijelo žene.
Na 15 velikih slika u kombiniranoj tehnici pokazuje ženski akt, često u pokretu, u vrlo zanimljivom koloritu.
Izložbu je postavila ravnateljica Gradske galerije Antuna Gojaka Ivana Kokić, viši kustos.

Podaci o autoru:
Fadil Vejzović rođen je u Sarajevu 1943.g.
Godine 1962. do 1966. studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Raula Goldonija čiji je dugogodišnji suradnik.
Od 1969. do danas djeluje samostalno i kao član grupe "Brezovica".
Od 1970.g. do 1975.g. je na poslijediplomskom studiju grafike i slikarstva kod profesora Clemensa Fichera na Akademie der bildende Ktinste u Nurbergu.
1976./1986. radi u magazinu "Start" kao ilustrator i grafički urednik.
1984. nagrađen je Posebnim priznanjem 19. zagrebačkog salona.
1990. Nagrada Hrvatskog bienala grafike, Split
1993. Nagrada 17. zagrebačke izložbe grafike
2001. nagrađen plaketom Lalin na 1. međunarodnom salonu grafike Rab.
Živi u Zagrebu.• 13. 8. (SRIJEDA) – 21,00 SAT
CRKVA KRALJICE MIRA
KONCERT – MISLAV REŽIĆ(GITARA)Mislav Režić mladi je glazbenik iz Splita koji je, nakon završene Umjetničke akademije, proglašen najboljim studentom u generaciji. Iste godine odlazi u Nizozemsku gdje nakon dvije godine studija magistrira na prestižnom Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu, u klasi poznatog gitarista maestra Zorana Dukića. U lipnju 2005. završava drugi poslijediplomski studij na Visokoj glazbenoj školi u Maastrichtu kod profesora Carla Marchionea, u jednoj od najboljih gitarskih klasa u svijetu danas. Tijekom školovanja usavršava se pohađajući «master- classes» vrhunskih imena iz svijeta gitare.Više puta je nagrađivan na Međunarodnim festivalima. Makarani i njihovi gosti su prošle godine imali priliku upoznati Mislava i uživati u njegovom virtouznom koncertiranju, kada je kao gost nastupio na koncertu Tanje Šimić u Staroj franjevačkoj crkvi.


• 14. 8. (ČETVRTAK) – 20,30 SATI
RIVA
PUČKA FEŠTA – RIBARSKA VEČERTreća makarska Ribarska večer oduševit će brojne goste i posjetitelje grada, a organizatorima i lokalnim sudionicima omogućiti da se dokažu kao dobri domaćini.

PROGRAM
20.30 Gradska glazba Makarska
21.00 Natjecanje u potezanju konopa
21.45 Natjecanje: Makarska alka
22.30 Natjecanje: Hodanje po lojavoj gredi

Svi natjecatelji osvojit će bogate nagrade.

Zabavni program:
Klapa Stara Srdela na gradskoj rivi
Od 22,00 sati – koncert dalmatinske glazbe uz grupu Duo Big ispred zgrade Grada MakarskeInformacije


Voditelj programa: Joško Marče
Svi zainteresirani za prodaju morskih i ostalih specijaliteta neka se zbog rasporeda jave dežurnom komunalnom redaru na 08000 112.
Svi zainteresirani za natjecanja mogu se javiti u ured TZ Makarska na tel. 612 002. Zatvaranje rive za prolaz automobilima je u 15.00 sati.
Budite dio naše treće ovogodišnje ribarske fešte, pozovite vaše goste i prijatelje i uživajte u dobroj zabavi!


• 15. 8. (PETAK) – 21,30 SATI
TRG TINA UJEVIĆA
KONCERT PUHAČKOG ORKESTRA
GRADSKA GLAZBA MAKARSKAAmaterski orkestar Gradska glazba Makarska osnovan je 1826. godine. Godine 2006. proslavila je 180 godina neprekinutog djelovanja. Orkestar je na regionalnim natjecanjima 6 puta ponio titulu prvaka, a na državnim natjecanjima nekoliko puta osvajao srebrna odličja. Gradska glazba Makarska stalni je gost na svim važnijim gradskim manifestacijama, svečanim sjednicama Gradskog vijeća, protokolarnim manifestacijama, Ribarskim večerima i karnevalima tako da bilježe preko 50 nastupa godišnje. Tradicionalni koncert u sklopu Makarskog ljeta i ove godine Gradska glazba Makarska održat će povodom blagdana Velike gospe na Trgu Tina Ujevića uz pjesme zabavnog i revijskog karaktera domaćih autora. Dugogodišnji voditelj Gradske glazbe Makarska je Aleksandar Srzić.


• 16. 8. (SUBOTA) – 21,00 SAT
STARA FRANJEVAČKA CRKVA
KONCERT KLASIČNE GLAZBE – NELI MANUILENKO (SOPRAN), LJUDMILA ŠUMAROVA (KLAVIR)

 


• 17. 8. (NEDJELJA) – 20,30 SATI
GOJACI
KLAPSKA VEČER U GOJACIMA

Fešta Vellikog Brda, koju je Udruga Uzor Veliko Brdo uspješno organizirala prošlog tjedana, i ovaj tjedan se nastavlja, točnije u nedjelju 17. kolovoza s početkom u 20,30 sati, ali u malo drugačijoj atmosferi.

Ovaj put Velobrđani nam pripremaju klapsku večer u zaseoku Gojaci. Na programu će se tako naći klape Garbin, Adrion, Fjoret, Makarska, Pasike iz Kostanja, a posljednjom pjesmom počastit će nas klapa iz Velikog Brda – Grosseberge. Osim klapa nastupit će i Jure Batinić, pučki pjesnik te recitator Željko Kuluz.

Članovi Udruge Uzor Vas pozivaju da uz klapsku pismu, tradicionalnu velobrdsku pašticadu s domaćim makarunima upoznate zaseok Gojaci i uživate u prigodnoj atmosferi koju će prirediti samo za Vas!

• 18. 8. (PONEDJELJAK) – 22,00 SATA
TRG TINA UJEVIĆA
VEČER MAKARSKIH KLAPA - KLAPA STARA SRDELAOvaj „klapski ponedjeljak“ na Trgu Tina Ujevića ugostit će klapu «Stara srdela». Klapa je osnovana 2000. godine te od tada njeguje dalmatinsku starogradsku glazbu. Broji 7 članova, a glazbeni voditelj klape je Milan Jakić koji vodi i klapu Garbin. «Stara srdela» nastupa uz pratnju gitara i mandolina. Nastupali su po mjestima Makarskog primorja, Splitu, Pločama...• 19. 8. (UTORAK) – 21,00 SAT
STARA FRANJEVAČKA CRKVA
KONCERT KLASIČNE GLAZBE - RUBEN DALYBALTAYAN (KLAVIR)


Pijanist Ruben Dalibaltayan rođen je u Erevanu, glavnom gradu Armenije. U desetoj godini izveo je svoj prvi solistički koncert, a sa samo dvanaest godina izvodi Beethovenov Drugi klavirski koncert u pratnji Armenskog nacionalnog simfonijskog orkestra i osvoja drugo mjesto na Prvom nacionalnom Babadžanyan klavirskom takmičenju. Nakon stečene diplome i visokih rezultata na Specijalnoj glazbenoj školi za nadarenu djecu, ovaj pijanist edukaciju nastavlja na studiju klavira pohađajući Državni konzervatorij Komitas u Erevanu unutar klase prof. Anahita Shachbaziana. Osvojivši potom dvije nagrade na nacionalnim klavirskim natjecanjima, Ruben Dalibaltayan odlazi u Moskvu na rusku Muzičku akademiju Gnesin gdje diplomira u klasi prof. Arthura Berngarta. Postdiplomski studij upisuje 1997. kod prof. Valeryja Kastelskyog na Moskovskom državnom konzervatoriju gdje obavlja dužnosti asistenta i magistrira sa zapaženim uspjehom. Ruben Dalibaltayan osvojio je brojne, prestižne međunarodne nagrade. Kao solist Dalibaltayan je nastupao i s Nacionalnim simfonijskim orkestrima zemalja kao što su Armenija, Moldavija, Kina, Hrvatska, Bosna i Hercegovina te imao vrlo uspješnu suradnju s brojnim dirigentima među kojima su Vjekoslav Šutej (Hrvatska), Pavle Dešpalj (Hrvatska), Luigi di Bella (Italija), Ruben Asatrian (Armenija), Kosmas Galileas (Grčka), Yury Florea (Rumunija), Valentin Doni (Moldavija) te Mustafa Fuzer Nawi (Malaisia). Važnu točku u Dalibaltayanovu razvoju svakako predstavlja i pohađanje tečajeva legendarnog pijanista Alexisa Weissenberga u Engelbergu, Švicarska. Maestro je visoko ocijenio talenat Rubena Dalibaltayana pa mu je dodijelio Internacionalnu nagradu Alexis Weissenberg. Kao iznimnog pijanistu Rubena Dalibaltayana okarakterizirala su mnoga poznata imena: Lazar Berman, Eliso Virsaladze, Valery Kastelsky, Alexis Weissenberg, Vladimir Krainev, Vladimir Krpan, Radomir Melmuka... Ruben Dalibaltayan je docent za klavir na Muzičkoj akademiju u Sarajevu i područnom odjeljenju Muzičke akademije iz Zagreba na Rijeci.

makarska logo