- weather icon

Tiskovna konferencija gradonačelnika: Danas kreće rekonstrukcija i uređenje Kalalarge

28.01.2013.

28.1.2013.

Gradonačelnik Marko Ožić Bebek danas 28. siječnja 2013. održao je svoju 17. konferenciju za novinare, inače prvu u ovoj godini.
Tema konferencije bila je aktualna problematika i gradski projekti.

Danas kreće rekonstrukcija i uređenje Kalalarge
Najvažnija informacija bila je kako upravo danas kreću radovi na projektu uređenja i rekonstrukcije naše najstarije ulice Kalalarge, o čemu smo već informirali javnost. Projekt je jako zahtjevan, a investicija je teška cca 3 milijuna kuna. Ide kompletna rekonstrukcija vodovodne i kanalizacijske linije i izgradnja oborinske kanalizacije, nakon čega slijedi postavljanje kamena. Završetak radova predviđa se do konca svibnja, dakle do početka turističke sezone. Nakon realizacije uređenja Kalalarge, kreće se s uređenjem ostalih uličica i cjelokupne stare jezgre grada.
Izvođač radova je Migros d.o.o., a za nadzor je odabran dipl. ing. arh. Goran Juričić.

Projekti rekonstrukcije i uređenja gradskih ulica
Danas također kreću radovi rekonstrukcije i asfaltiranja Ulice Marina Držića, Biokovske i Don Kažimira Ljubića, koje su u derutnom stanju. Uskoro će se urediti i Ulica kipara Meštrovića te Put Mlikarica, kao i Molizanskih Hrvata.

Rekonstrukcija i uređenje Zagrebačke i Splitske ulice
Gradonačelnik Bebek najavio je i projekt težak cca 3 milijuna kuna, koji će riješiti gorući problem oborinskih voda, a to je rekonstrukcija i uređenje Splitske i Zagrebačke ulice. Osim rješavanja problema odvodnje, u planu je i stavljanje nogostupa. S obzirom da je natječaj zaključen, s projektom se kreće već idući tjedan.

Niz manjih projekata uređenja grada
Dio šetnice na Gradskoj plaži od Specijalne bolnice za rehabilitaciju Biokovka također će se urediti sve do Tenis centra Hotela Makarska d.d.
S Hrvatskim cestama radit će se i izlaz od autobusnog kolodvora prema gradskoj rivi. Grad Makarska radit će primjeren nogostup, a isti se planira raditi i od Hrvatskog auto-kluba prema autobusnom kolodvoru, tako da će se ovim projektima zaokružiti vizualni izgled najvažnijeg prometnog dijela grada.

Obilaznica grada Makarske
Gradonačelnik se osvrnuo i na prošlotjednu javnu raspravu o Studiji utjecaja na okoliš obilaznice grada Makarske, u dužini 7.1 km kojoj je nazočio veliki broj građana. Napomenuo je i kako Grad Makarska nije bio uključen u projektiranje iste, već Hrvatske ceste. Na upit novinara o promjeni trase zaobilaznice u odnosu na prostorni plan, gradonačelnik je obrazložio kako se ustvari mijenjala obuhvatna zona zaštite, tj. ista se uvelike proširila, što nije bilo potrebno. Na upit novinara je li upoznat s činjenicom kako je Studija utjecaja na okoliš već objavljena na službenim internetskim stranicama Ministarstva, gradonačelnik je pripomenuo kako nije upoznat s informacijom i kako će tražiti istu na očitovanje.

Rampa za ulazak u more osobama s invaliditetom
Kreće se u projekt postavljanja pristupne rampe za ulazak u more osobama s invaliditetom
Kako smo već i objavili, Grad Makarska na natječaju Ministarstva turizma u rujnu „Korak više“ aplicirao je projekt „Prilagodba turističke infrastrukture i sadržaja gradske plaže Makarska osobama s invaliditetom“ na kojem je odobreno 110.000,00 kuna za realizaciju rampe za ulazak u more osobama s invaliditetom na gradskoj plaži.

Radovi na lukobranu idu dalje
Nasipanje lukobrana je pri kraju, a njegovom realizacijom završava se i 1. realizacija projekta, što je planirano početkom svibnja. Nakon ovoga, kreće se s 2. fazom, koja obuhvaća izgradnju 3 tunela na lukobranu, a radi cirkulacije mora u luci te zaštita lukobrana s vanjske strane i naposljetku projekt vezova, čijom realizacijom će se projekt lukobrana kompletirati. Brojem vezova upravlja Lučka uprava SDŽ, uz napomenu kako je luka u funkciji turizma. Gradonačelnik je napomenuo kako je izrađen i projekt rekonstrukcije, uređenja i proširenja lučice kod PŠRD „Arbun“. Ide se na lokacijsku dozvolu, nakon čega se kreće s realizacijom, koja će donijeti određeni broj vezova.
Gradonačelnik je novinare upoznao i s problematikom zatvaranja „Stupice“, što se planira 1. veljače. Naime, radi realizacije 1. faze lukobrana, Grad Makarska je od Hrvatskih cesta tražio produženje roka zatvaranja „Stupice“ do 15. veljače 2013. S obzirom kako je to za ljude koji rade i putuju preko „Stupice“ veliki problem, mjesni odbori Grada Vrgorca od Hrvatskih cesta zatražili su produljenje roka zatvaranja do jeseni, a što je neophodno za nastavak radova na 1. fazi lukobrana.

Hortikulturno uređenje
Gradonačelnik je pripomenuo kako je Grad krenuo i s hortikulturnim uređenjem zelenih površina u gradu. Posađeno je 25 velikih i 15 manjih stabala, a stiže još 20-ak stabala.
makarska logo