4°C weather icon

Tečaj medicine za letače spašavatelje GSS-a

30.06.2009.

1.7.09.

U terminu od 27. do 28. lipnja ( subota, nedjelja ) održan je tečaj za pomoćnike medicinskog tima za letače spašavatelje Hrvatske gorske službe spašavanja. Isti je održan u Zrakoplovnoj bazi Divulje , a prisustvovali su pripadnici službe, koji su licencirani letači, među kojima su bili i članovi stanice Makarska Maksimilijan Babić i Stipe Bušelić. Ovo je bila ujedno i obvezna edukacija za one koji će ovo ljeto dežurati na heliodromu Firule – Split za medicinske i SAR letove, a koji su već u tijeku i trajat će do 15. rujna ove godine.

U sklopu tečaja, među ostalim, odrađene su teme kao što su poznavanje posebnosti pružanja medicinske pomoći pri transportu zračnim putem, specifičnosti zračnog prijevoza s gledišta zrakoplovne medicine, promjena tlaka zraka i parcijalnog tlaka kisika, djelovanje vibracija, ubrzanja, buke i kinetoze, fizikalni utjecaj na medicinsku opremu, HEMS, SAR terminologija i put razvoja sustava, aspirator, oksimetar, imobilizacija daskom, transportni položaji u helikopteru, porod i asistencija kod poroda. Nakon teoretskog dijela sudionici su upoznati s medicinskim ruksakom, a uvježbavano je rukovanje respiratorom, defibrilatorom, glukometrom kao i asistencije kod zbrinjavanja dišnog i venskog puta kod pacijenata, te kompletan pregled povrijeđene osobe, kao i snalaženje u raznim scenarijima.

Već više godina provodi se ljetno dežurstvo za sve žurne intervencije s otoka i priobalja da bi se za vrijeme turističke sezone što je moguće brže i bolje zbrinuli svi pacijenti kao i svi ozlijeđeni i nastradali u okvirima zlatnog sata. Ovaj pilot projekt prepoznat od Ministarstva zdravstva i Županije splitsko-dalmatinske trebao bi biti okvir i standard za ostale dijelove države,
a koji se već odavno primjenjuje u zemljama Europske unije. U sklopu dežurnog tima nalazi se doktor hitne medicinske pomoći, medicinski tehničar i dva letača spašavatelja i naravno posada helikoptera bez kojeg ne bi bila moguća realizacija letova.

Nova iskustva i saznanja neprocjenjiva su za članove službe jer dobro poznavanje i uvježbanost kod intervencija garantiraju maksimalnu skrb za pacijenta ili unesrećenu osobu, a provođenje ovakvog dežurstva osigurava standarde i uvjete za spašavanje mnogih života.

Izvješće i slike: HGSS Makarska

makarska logo