14°C weather icon

SVEČANO OTVORENJE KALALARGE - gradonačelnik Tonći Bilić i bivši gradonačelnik Marko Ožić Bebek zajedno prerezali vrpcu

19.07.2013.

Slavila je Makarska sinoć Noć Kalalarge. Slavlje je bilo još i veće na ovoj tradicionalnoj fešti jer je iste večeri svečano otvorena temeljito obnovljena i bijelim kamenom popločana Kalalarga. I simbolično je otvorena nakon obnove presijecanjem vrpce na ulazu s istočne strane. Vrpcu su zajedno presjekli sadašnji i bivši gradonačelnik Tonći Bilić i Marko Ožić Bebek.
Svečanost je otpočela pjesmama ‘ Lipo moje makarsko more’ i ‘Kaleto moja’, u izvedbi klape Srdela, koja je otpjevala i himnu Lijepa naša. Na dvije pozornice s jednog i drugog kraja, i u samoj Kalalargi, tijekom višesatnog programa nastupili su: Gradska glazba Makarska, FA Tempet, Mandolinski orkestar Vrgorac, Gradski zbor Makarska, Zbor umirovljenica Marineta i Željko Kuluz koji je čitao svoje stihove s gošćom Hildom i najavio uskoro izlazak svoje zbirke pjesama. Don Pavao Banić je pozvao sve da zajedno zazovu i Božji blagoslov za sve okupljene na otvaranju Kalalarge i sve one koji tu žive i prolazit će njom.
Nastupili su i operni solisti splitskog HNK Božena Svalina i Božo Župić, te za glasovirom Hana Vlaho, zatim Zorica Andrijašević Dona i klapa Berulia. Pjesma, smijeh i guštanje u ljepoti najstarije makarske ulice, ali i bogatstvu umjetničke i gastro ponude pridonijeli su iznimnu svečarskom ozračju.
Svečarsko ozračje upotpunili su Gradska galerija Antuna Gojaka izložbom ‘Svakodnevnica po Gojaku’ i Udruga likovnih umjetnika MULU Makarska, koja je slikama predstavila 14 makarskih umjetnika, a upriličena je i izložba Fotona što je ujedno i završnica prvog ljetnog Foto maratona. 
Duž cijele Kalalarge u novom ruhu, gotovo dvadeset izlagača, pojedinaca, udruga i zadruga, ali u ozračju starog gradskog duha pod motom ‘Stara Makarska’ nudilo je razne delicije.
Noć Kalalarge bila je i humanitarnog karaktera. Na štandu Udruge Sunce prodavala je kolače za Marka Jakira, Marendin je kuhao i podijelio oko 300 porcija dagnji, a za to se ostavljalo po deset kuna za humanitarnu akciju „Marko te treba“. Za istu namjenu novac je prikupljao i Moto klub Sv. Jure ponudivši slasno skuhan bakalar. 

makarska logo