14°C weather icon

Svečano otvoren prezentacijski centar „Adrion srce planine“: Jedinstveni doživljaj Biokova u centru Makarske

29.11.2017.

U novouređenoj upravnoj zgradi na Gradskom sportskom centru Makarska u utorak je, u organizaciji Grada Makarske i Javne ustanove Park prirode Biokovo, svečano otvoren prezentacijski centar „Adrion srce planine“.


Centar je otvorio izaslanik predsjednika Vlade RH Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Svečani skup, brojne predstavnike javnog i društvenog života, pozdravili su makarski gradonačelnik Jure Brkan i Velimir Vidak Buljan, ravnatelj Javne ustanove PP Biokovo, državni tajnik Mario Šiljeg i Aleksandra Čilić, u ime Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Svi oni istaknuli su bogatstvo Biokova, zadovoljstvo što se realizirao ovako značajan projekt za prezentaciju jedinstvene planine i posebno zadovoljstvo što se ovaj centar otvara upravo na današnji dan, dan rođenja prirodoslovca dr. fra Jure Radića, utemeljitelja Parka prirode Biokovo.


Kako je naglasila voditeljica Snježena Šulenta u uvodnom dijelu, od najstarijeg naziva za planinu Biokovo, a to je grčki Adrion, iz 1.stoljeća prije Krista do danas, i svečanog otvorenja prezentacijskog centra „Adrion – srce planine“prošla su tisućljeća, no, ipak, jedno se nije promijenilo, Biokovo je uistinu planina koja ima srce, i koja srcem „dariva“. I kako se da naslutiti iz samog naziva da centar sadržava i objašnjava sve tajne planine, poznate i nepoznate stvari, tako je i Adrion, kroz stoljeća bio pokretač brojnih životnih procesa u Makarskom primorju.


Dobrodošlicu svima zaželio je makarski gradonačelnik Jure Brkan.


„Nije slučajno da ovaj centar čijom je realizacijom napravljen prvi veći iskorak u promociji Biokova otvaramo baš na današnji dan, dan rođenja našega velikana dr. fra Jure Radića, velikog čovjeka, teologa, prirodoslovca, utemeljitelja biokovskog botaničkog vrta i najzaslužnijega što je Biokovo proglašeno Parkom prirode. Ovaj centar sastavni je dio našeg projekta rekonstrukcije i nadogradnje stare upravne zgrade koja je prva niskoenergetska kuća na širem makarskom području. Realizacija nije prošla glatko. Grad Makarska se pokazao kao ozbiljan partner. U zgradu smo uložili 4,5 milijuna kn. Odnedavno smo počeli i s uređenjem okoliša u vrijednosti 150 000 kn. Imamo i dodatnih vantroškovničkih radova u iznosu 850 000 kn i nadam se da ćemo naći rješenje s Fondom kako riješiti i tu otvorenu zadnju stavku. Želimo da ovaj centar zaživi i uklopi se i s ostalim sadržajima na Gradskom sportskom centru, ali i sportskoj zoni „platno“ koju namjeravamo realizirati u naredne četiri godine”, kazao je gradonačelnik Brkan u dobrodošlici svima koji su nazočili otvaranju centra. Izrazio je zadovoljstvo što će „Adrion srce planine“ obogatiti turističku ponudu i posebno zahvalio na potpori u realizaciji ovoga projekta, Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Javnoj ustanovi PP Biokovo.

 

Velimir Vidak Buljan, ravnatelj JU PP Biokovo među ostalim je kazao: “Napokon! Nakon usvajanja Prostornog plana, zatim Plana upravljanja Parkom prirode Biokovo, električne rampe, drugih projekata došli smo do prezentacijskog centra. Adrion je ime planine, srce jer je Biokovo bilo pokretač svih životnih procesa”. Izrazio je ponos i zahvalnost svima koji su sudjelovali u projektu kojim se uspjelo na samo 120 četvornih metara dočarati ljepotu i bogatstvo svih 193 kilometra četvorna Parka prirode Biokovo i predstaviti sve njegovo bogatstvo. Vidak Buljan je najavio i skoro otvaranje prezentacijskog centra i s druge strane Biokova.


Aleksandra Čilić, načelnica sektora u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je financirao izgradnju i uređenje zgrade na Gradskom sportskom centru u Makarskoj izrazila jer zadovoljstvo što će ovaj prezentacijski centar omogućiti svima da saznaju fascinantne podatke o bogatstvi Biokova te da će on zasigurno motivirati posjetitelje da posjete i planinu i uvjere se u njezinu ljepotu i posebvnost.
„Najstarije biokovske stijene imaju 22 milijuna godina! Biokovo je bogato s čak 25 endemskih vrsta…Takve informacije je važno upoznati i za to pružiti priliku drugima.
Hrvatska je bogata parkovima prirode i nacionalnim parkovima, ali ono na čemu se mora raditi je upravo njihova prezentacija kako bi ih bilo prepoznato što više.
Ovaj projekt, vrijedan 9,1 milijun kn je Fond u suradnji s Gradom Makarska i JU podržao sa 3,3 milijuna kn. Dvije su komponente projekta. Dio sredstava je bio osiguran za cjelovitu rekonstrukciju zgrade, energetsku obnovu kako bi potrošnja energije bila minimalna i dio na opremanje multimedijske prezentacijske dvorane. Fond će i dalje biti na raspolaganju kao partner u svim ovakvim projektima“.


„Ovakav projekt je idealan primjer kako se suradnjom državne uprave i lokalne zajednice može postići puno i opće korisno i čime ćemo biti ponosni svi koji su na bilo koji način sudjelovali u projektu. Vrijednost ovog projekta je preko 9 milijuna kn i nije ovo jedini projekt kojim se uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetiku realizira.
Pred nama je za Biokovo i projekt vrijedan 35 milijuna kn koji će se sastojati od više multifunkcionaolnih cjelina, koje će doprinijeti i prepoznatljivosti ovog Parka prirode i njegove komunalne infrastrukture, a posebno povećanju broja posjetitelja i sigurnosti tih posjetitelja koji će posjećivati Park prirode Biokovo. Izrazio je zahvalnost utemeljitelju dr. fra Juri Radiću izrazivši nadu kako će i otvoreni prezentacijski centar pridonijeti edukaciji i proučavanju Biokova sadašnjim i budućim generacijama te iznjedriti još nekog prirodoslovca poput dr. fra Jure Radića, naglasio je Mario Šiljeg, izaslanik premijera Plenkovića, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike koje je u potpunosti financiralo izradu prezentacijskog centra iz projekta integracije u EU.


Prezentacijski centar blagoslovio je don Alojzije Bavčević. Svečarskoj noti svojim je nastupom pridonijela ženska klapa Fjoret, a nakon obilaska centra prvi put je javno prikazan i njihov videospot za pjesmu“Biokovo, oče od kamena”.


J. Glučina
 

makarska logo