16°C weather icon

Svečanim otvaranjem Godine astronomije – Makarska sve bliže zvijezdama

23.01.2009.

29.1.09.

Dana 28. siječnja 2009. (srijeda) u zgradi Grada Makarse održan je sastanak radne skupine pri Vijeću za prevenciju koja je zadužena za realizaciju projekta Makarske zvjezdarnice.
Uz nazočnost članova radne skupine na čelu s dogradonačelnikom Ivanom Ivandom te članova DAUP-a Orion na čelu s Gloryanom Grabnerom, sastanku su nazočili Maja Novaković - tajnica Zajednice tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije i Tomislav Nikolić - voditelj Zvjezdanog sela Mosor.


Ovom prigodom dogradonačelnik Ivanda i tajnica ZTK Županije Novaković svečano su otvorili Međunarodnu godinu astronomije na razini Splitsko-dalmatinske županije.
Naime, preko Hrvatskog astronomskog društva DAUP Orion se uključio i u 3 specijalna projekta UNESCO-a i IAU-a kojim se obilježava 2009. god., tj. Godina astronomije:• 100 Hours of Astronomy
• The World at Night (TWAN)
• The Galileoscope


U sklopu Godine astronomije, u kojoj sudjeluje 140 zemalja svijeta, DAUP Orion organizirat će prigodne aktivnosti za sva navedena astronomska događanja do sada u Makarskoj, a s obzirom da bi se Zvjezdarnica trebala otvoriti u travnju, Makarska će Godinu astronomije obilježiti na najbolji mogući način.
Dogradonačelnik Ivanda zahvalio se Orionu na dosadašnjim aktivnostima i još jednom spomenuo napore koje čini makarska Gradska uprava kako bi uključila mlade da se bave znanošću i kvalitetno popunjavaju svoje slobodno vrijeme čime se aktivno radi na prevenciji štetnih pojavnosti. Realizacijom projekta Zvjezdarnice kao novog sadržaja u Makarskoj, ali i šire, razvija se i nova grana astro-turizma.


Maja Novaković pohvalila je rad, zalaganje i entuzijazam članova Oriona u ideji i realizaciji Makarske zvjezdarnice, ističući ovu udrugu kao jednu od najaktivnijih od 70 udruga u sklopu Županijske zajednice tehničke kulture, koju će Županija i dalje rado podupirati. Inače, Makarska zvjezdarnica bit će druga zvjezdarnica u našoj županiji.
Dopredsjednik Oriona i predstavnik arhitektonskog ureda Adopulos, zaduženog za izradu projektne dokumentacije ,Robert Zovko osvrnuo se na trenutno stanje projekta Zvjezdarnice.
Kupola Zvjezdarnice za mjesec dana trebala bi doći iz Amerike, a izvedbeni projekt bit će gotov za nekoliko dana. U planu je i novi sustav umrežavanja kamera koje snimaju noćno nebo na području Dalmacije, nešto drugačiji i bolji od postojećeg, dakle originalni proizvod DAUP-a Orion.
Damir Brzica, član Oriona, koji je kao predsjednik Hrvatskog pravaškog bratstva već do sada pružio veliku podršku i pomoć društvu, prezentirao je najnoviju ideju astro-parka koji bi se mogao realizirati na platou kod Spomenika na Glavici. Astro-park je futurističko igralište za djecu s konstrukcijom koja nosi obilježja Sunčevog sustava i svemira, te kao takvo kroz igru djecu suočava s izazovima, potiče na logičko razmišljanje, potiče maštu, usavršava motoričke sposobnosti te izaziva na aktivnost. Ukoliko bi Makarska realizirala projekt astro-parka, bio bi to prvi takav projekt u Hrvatskoj.


Nakon sastanka uslijedila je još jedna vrijedna donacija od strane hotela Biokovo. Donaciju u iznosu od 10.000,00 kuna Orionu je dodijelila vlasnica hotela Anita Pivac.
Zahvaljujući podršci Splitsko-dalmatinske županije, Grada Makarske, Zajednice tehničke kulture SDŽ, kao i mnogobrojnim gospodarstvenicima koji su prepoznali važnost realizacije projekta Zvjezdarnice i izdvojili dio svojih sredstava, Makarska se sve više bliži zvijezdama!

Kupola buduće Makarske zvjezdarniceGODINA ASTRONOMIJE

Na inicijativu UNESCO-a i Međunarodnog astronomskog saveza 2009. proglašena je godinom astronomije, koja će se održavati pod geslom 'Svemir: Na vama je da ga otkrijete'.

Ideja Međunarodne godine astronomije je pomoći svim ljudima na svijetu otkriti njihovo mjesto u svemiru i pokazati sve ono što je 1609. godine otkrio Galileo Galilei, kada je kroz prvi teleskop pogledao u nebo, a što je do temelja promijenilo naša dotadašnja uvjerenja.

Tijekom godine astronomi amateri i astronomska društva će omogućiti što većem broju stanovnika ovog našeg malog plavog planeta pogled kroz teleskope na zanimljivosti svemira – od Sunca i obližnjih planeta, pa do udaljenih maglica i galaktika.

Svečano otvorenje Međunarodne godine astronomije održano je u sjedištu UNESCO-a u Parizu, 15. siječnja 2009. godine.

makarska logo