0°C weather icon

Svečana sjednica Gradskog vijeća na rođendan Makarske: Svojim djelovanjem doprinositi prosperitetu grada je najveća zahvala svim zaslužnicima

26.10.2015.

Raznovrsnim i bogatim programom u Makarskoj se već od 11. listopada pa sve do 26. listopada obilježava Dan grada Makarske.

Kruna proslave je 24. listopada, dan kada su makarski vijećnici 1865. godine, na inicijativu don Kažimira Ljubića, donijeli odluku da se u službenu upotrebu uvodi hrvatski jezik umjesto dotadašnjeg talijanskog. – Za nas sve ovo je velik dan i zbog toga što ove godine slavimo 150 godina od dana od kada se u Makarskoj piše i govori hrvatskim jezikom, a zanimljivost je da je Split 17 godine poslije nas donio istu odluku. Gradsko vijeće grada Makarske je 1993. godine donijelo odluku da taj povijesni dan bude Dan grada Makarske – istaknula je Jagoda Martić, predsjednica Gradskog vijeća Makarske, na početku svečane sjednice Gradskog vijeća na kojoj su domaćini i brojni gosti minutom šutnje odali počast svima poginulim za slobodu Hrvatske. Podsjetila je i na značaj žrtava koje su u NOB-u i Domovinskom ratu pale za suverenu Hrvatsku. Najbolji način da im se za to odužimo je da svojim djelovanjem doprinosimo prosperitetu Makarske, naglasila je Martić, uputivši čestitku svim građanima grada i onima kojima je Makarska u srcu. Posebno se zahvalila svima koji su pridonijeli na velikoj i lijepoj proslavi Dana grada.
Svečanu sjednicu Gradskog vijeća u povodu Dana grada Makarske, uz gradske vijećnike uveličali su brojni gosti. Telegrami isprike zajedno s najljepšim željama Makarskoj za rođendan stigli su iz Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar -Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, splitskog gradonačelnika Ive Baldasara te djelatnika Obalne straže sa zapovjednikom, kapetanom bojnog broda Ivom Rafanelijem.
Čestitke Makarskoj za njezin dan došli su iskazati u ime premijera Zorana Milanovića Arsen Bauk,ministar uprave, dožupan Ante Šošić te Hrvoje Boban, načelnik PP Makarska u ime ministra unutarnjih poslova RH Ranka Ostojića. Ministar Bauk je uz čestitke naglasio kako je Hrvatska sigurna zemlja, i stanje s izbjeglicama neće utjecati na turizam. Izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatski sabor donio Prostorni plan Parka prirode Biokovo, što će omogućiti iskorištavanje potencijala planine.
Gosti: Počasni građani, gradovi i općine prijatelji došli čestitati
 
Makarska uspostavlja i njeguje prijateljstvo s brojnim općinama i gradovima, a poštuje i zahvalna je svojim počasnim građanima. Za ovu prigodu na feštu u Makarsku došli su počasni građani Helmut Jawurek,koji je prije deset godina ponio počasnu titulu, te general HV-a Rahim Ademi.
Svečanu sjednicu Gradskog vijeća uveličali su gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, predsjednik Općine Budva Srđa Popović, predstavnici Općine Kavadarci, gradonačelnik Vinkovara Ivan Penava,načelnik Općine Stari Grad – Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić,gradonačelnik Maribora Andrej Fištravec, gradonačelnik Roseta degli Abruzzija Enio Pavone, načelnik Travnika Admir Hadžiemrić.
Svečarskoj atmosferi glazbeni ugođaj dala je klapa Srdela, a velikim pljeskom je nagrađen i mladi makarski virtuoz na harmonici Ante Selak, učenik Osnovne glazbene škole Makarska.
 
 Gradonačelnik Bilić: Grad ima sposobne i educirane ljude
Uputivši čestitku svim građanima Makarske i zahvalivši gostima na dolasku, gradonačelnik Tonći Bilićosvrnuo se na učinjeno za vrijeme ove koalicijske vlasti. Tako je za 8 milijuna kuna smanjeno potraživanje Grada Makarske, a za oko 17 milijuna kuna obaveze. Grad stabilno posluje i kreditira obaveze. Prioritet nam je uknjižba prava vlasništva. To smo za Staru školu riješili i sad se može investirati, a u postupku je da zemljište na Peškeri bude gradsko, kazao je gradonačelnik. Unatoč tome što se komunalni otpad vozi i 700 km daleko od Makarske, cijene ove komunalne usluge nisu povećane. Iznalazi se rješenje za pronalazak bliže lokacije za odlaganje otpada. Ujedno se radi puno na edukaciji građana, a što je već rezultiralo smanjenjem količine otpada. Postavljeno je 60 polupodnih kontejnera za razvrstavanje otpada. Gradonačelnik se pohvalio kako je ova gradska vlast odradila četiri projekta, pet ih je pred realizacijom, a šest projekata je u pripremi. Sve su snage usmjerene na projekte Rekonstrukcija stare upravne zgrade na Gradskom sportskom centru i Žičara Makarska-Biokovo. Grad brine o djeci i mladima, pa su osigurani novci za produžene boravke u osnovnim školama te asistente u nastavi, kao i za stipendije i sufinanciranje troškova prijevoza za studente i učenike. Dva milijuna kuna namijenjeno je za socijalna davanja, a i ove godine umirovljenici će dobiti božićnice. Naglasio je kako je Grad u protekle dvije godine za projekte iz EU fondova dobio pet milijuna kuna. Grad ima sposobne i educirane ljude, stalno se usavršavaju kako bi Gradska uprava bila što kvalitetniji servis građana, zaključio je gradonačelnik Tonći Bilić.
Učenici osnovnih škola imali su svoj dar za Dan grada, a koji su uručili gradonačelniku. OŠ oca Petra Perice darovala je drvenog dupina, keramičku posudu te kolače koje su ispekli od mirodija iz školskog vrta, a OŠ Stjepana Ivičevića svoje uratke, na čemu im se gradonačelnik Tonći Bilić srdačno zahvalio.
 Posebno izdanje brošure: Grad Makarska info
Gradskim vijećnicima i gostima podijeljeno je posebno izdanje brošure ‘Grad Makarska info’, tiskane u povodu Dana grada Makarske. Riječju i slikom na četrdesetak stranica knjižice dat je presjek onog najvažnijeg što su Gradska uprava, gradske ustanove i poduzeća napravila u proteklom razdoblju. Uz uvodnu riječ gradonačelnika Tonćija Bilića, Grad Makarska info donosi poglavlja – Financijska stabilnost i uknjižba nekretnina, Realizirani projekti, projekti u provedbi, Projekti u pripremi, Projekti u brojkama, Makarska transparentan grad, Velika ulaganja u komunalnu infrastrukturu grada, Veća briga o mladima, Makarska 365, Godišnji kalendar događanja.
 
Zahvalnost palima u Domovinskom ratu i NOB-u
 U obilježavaju Dana grada Makarske nisu zaboravljeni svi oni koji su svojim djelima, hrabrošću i žrtvom doprinijeli izgradnji i slobodi ne samo zavičaja već i Lijepe Naše.
Delegacija Grada Makarske, u nazočnosti gradskih vijećnika, predstavnika političkih stranaka, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, policije, Crkve, predstavnika gradskih ustanova i javnog života, položila je vijenac pred Središnji križ. Riječi molitve govorio je mons. Pavao Banić. Dogradonačelnik Miro Družianić podsjetio je da je ovogodišnja proslava Dana grada Makarske iznimno važna jer se obilježava 150 godina od uvođenja hrvatskog jezika u službenu upotrebu. – Hvala svim makarskim zaslužnicima koji su svojim radom i životom omogući da mi danas živimo u lijepoj i slobodnoj Makarskoj-  naglasio je Družianić.
Svečano je bilo na Spomeniku hrvatskom branitelju na kojem je izaslanstvo Grada položilo vijenac.Jagoda Martić, predsjednica Gradskog vijeća Makarske zahvalila je 156. brigadi Hrvatske vojske i svim braniteljima na veličanstvenoj pobjedi u Domovinskom ratu.
- Zahvaljujući njihovoj žrtvi Hrvatska je slobodna i članica EU- naglasila je Martić.
Minuta šutnje kao znak pijeteta odana je na Spomeniku revolucije na Glavici, gdje je delegacija Grada Makarske položila vijenac. Kako je istaknuo dogradonačelnik Miro Družijanić, 551 ime upisano na Spomeniku trajni je podsjetnik koliku su žrtvu Makarska i Primorje podnijeli u NOB-u. O tome moramo stalno govoriti djeci, učiti ih da cijene slobodu, a Makarani su uvijek znali odabrati pravu stranu – antifašističku, poručio je Družijanić.
U katedrali sv. Marka misom za grad vjernici će molitvom zahvaliti zaslužnima kroz povijest Makarske.
Glazba na dar: Gradska glazba Makarska, Slavonske lole i Rišpet
 Gradska glazba Makarska pod vodstvom Bože Škarice jutros je uputila glazbenu čestitku svome gradu za rođendan. Veselo će biti i večeras na gradskoj rivi u 19 sati. Tamburaške taktove podarit ćeSlavonske lole, a dalmatinsku pjesmu klapa Rišpet.
 
 Jasna Morović / IvoR
 
makarska logo