19°C weather icon

Svake godine sve veći odaziv: Na 8. Sajmu mogućnosti sudjelovalo 18 udruga i institucija

21.10.2018.

Na Trgu 156. brigade HV u petak je upriličen je izniman program koji je privukao mnogobrojne sudionike, ali i posjetitelje. Nudili su se raznovrsni sadržaji.

Na jednom mjestu uz dobru zabavu moglo se zapjevati, prekontrolirati šećer u krvi, naučiti kako u slučaju potrebe reanimirati, izabrati neki od sportova koji se u Makarskoj nude, kušati slasne kolače i delicije, nabaviti zanimljive urese, promotivne i edukativne materijale i još puno toga. Naravno, sve je to ponuđeno i ove godine na Sajmu mogućnosti kojeg 8. godinu za redom organizira Grad Makarska u suradnji s Policijskom upravom Splitsko-dalmatinske županije. Ove godine Sajam je organiziran u okviru programa proslave Dana grada, a okupio je 18 udruga i institucija. Cilj je poticanja djece i mladih na izbor izvanškolskih aktivnosti, razvoj kreativnosti i volonterski rad.

Osmi sajam mogućnosti otvorio je dogradonačelnik Dražen Nemčić i pozdravio skup u ime gradonačelnika Jure Brkana – Zadovoljstvo mi je što se osmu godinu za redom nastavio sajam koji je rezultat timskog rada između Gradske uprave Grada Makarske, PP Makarska i institucija koje su vezane za sport, kulturu, tehničku kulturu, obrazovanje i socijalnu skrb. Kao svake godine ovdje najmlađi pokažu svoje mogućnosti i što ih uče učiteljice. Želimo, potaknuti djecu i mlade na aktivnije provođenje slobodnog vremena kroz izbor vlastitih izvanškolskih aktivnosti i volontiranje te razvijanje osobne kreativnosti. Svake godine je Sajam sve veći. Ove godine imamo i Hitnu pomoć koja prezentira način reanimacije što je isto tako jako bitno imajući u vidu nedavno događaje za njihovo funkcioniranje, kazao je Nemčić.

U zabavnom ozračju kojem su posebno pridonijela zanimljivim nastupom djeca iz DV Biokovsko zvonce sa svojom odgajateljicom i OŠ Stjepana Ivičevića sa svojim učiteljicama, na sajmu su svoje mogućnosti predstavili: Osnovna škola Stjepana Ivičevića – Učenička zadruga Rogač, Osnovna škola oca Petra Perice – Učenička zadruga Make i Klub mladih tehničara Zelenka, Dječji vrtić Biokovsko zvonce Makarska, Udruga Savjetovalište Lanterna, Udruga osoba s invaliditetom Sunce, Područni odjel Juraj Bonači, Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića, Srednja strukovna škola Makarska, Policijska postaja Makarska, Zajednica sportskih udruga Grada Makarske, DVD Makarska, Gradsko društvo Crvenog križa Makarska, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Splitsko-dalmatinske županije – ispostava Makarska, Razvojna agencija MARA, PŠRD Arbun, Veslački klub Biokovo i Udruga dijabetičara Makarska i Služba hitne medicinske pomoći.
Kako je u ime organizatora istaknula Marina Andačić Krivić, savjetnica za predškolski odgoj, obrazovanje i šport iz godine u godinu se bilježi sve bolji odaziv i sve veći broj udruga iz svih sfera društvenog života. Najvažnije je da su djeca iz škole i vrtića u ovome jer se ovo i radi zbog njih.

Dino Nemčić, policijski službenik za prevenciju PP-e Makarska, kojega smo zatekli za štandom punim edukativnog materijala, naglasio je kako se organizacijom sajma želi postići i veća razina sigurnosti te preventivno djelovanje na moguća negativna ponašanja i pojave među djecom i mladima. Ovaj projekt će, iskreno se nadam, pomoći u prevenciji bolesti ovisnosti da se već od najranije dobi potiče kod djece sklonost prema sportskim aktivnostima, odnosno svim aktivnostima koje će ih odmaknuti od svih asocijalnih oblika ponašanja.

Pred velikim brojem posjetitelja tim Hitne službe;medicinska sestra Kristina Čurčija i tehničar Sanjin Ljubičić, na čijem je čelu bila dr. Lea Mravičić, prezentirali su ovom prilikom reanimaciju.

Svoje vještine, na sajmu su pokazali i budući frizeri, a osobito ugostitelji iz Srednje strukovne škole koji su ove godine posjetitelje počastili ukusnim napitcima i raznovrsnim slasticama od jabuke. “Sve je ove godine od jabuke, a što se tiče sudjelovanja mogu reći da su učenici jako dobro to prihvatili i potrudili se što bolje prezentirati što radimo, otkrila je Mihaela Pear, profesorica ugostiteljstva iz Srednje strukovne škole Makarska.

Brojni građani koji su i ove godine uživali na Sajmu mogućnosti iznijeli su sve riječi hvale za sve sudionike i organizatore ovoga hvale vrijednog događaja kakav bi, kažu, željeli vidjeti i češće.

 

J.Glučina

 

makarska logo