22°C weather icon

Suradnja saborske zastupnice Dragice Vranješ i lokalne samouprave: Prihvaćeni amandmani na paket Zakona o vodnim uslugama ključni za daljnji razvoj Vodovoda d.o.o. Makarska

04.07.2019.

Tijekom rasprave o paketu Zakona o vodnim uslugama u Hrvatskom saboru, prihvaćeni su samostalni amandmani, i to njih 4 zastupnice Dragice Vranješ. Navedeni amandmani odnose se na Zakon o vodnim uslugama i Zakon o vodama, a već nakon prvog čitanja prihvaćene su primjedbe zastupnice Vranješ na Izmjene i dopune Zakon o financiranju vodnog gospodarstva, kako stoji u samom prijedlogu, da se na inicijativu jedinica lokalne samouprave uvedu naknade za razvoj jedne ili više jedinica lokalne samouprave.

 

Time su Vlada RH i Hrvatski Sabor prihvatili sve prijedloge pristigle s područja djelovanja zastupnice Vranješ te isporučitelja vodnih usluga Vodovoda Makarska d.d. (Makarske, Baške Vode, Tučepi, Podgore, Brela i Gradca) čime su izmijenjena sva tri zakona ovog paketa.

 

Što donose ove izmjene?

 

Amandmanom na Zakon o vodama rješava se pitanje djelovanja u praksi prilikom nelegalnog spajanja objekata na sustav odvodnje. Naime, isto se u praksi uočava tek prilikom obilnih padalina. Trenutno zakonsko rješenje je gotovo neprovedivo u praksi jer je kontrolu nelegalnih priključaka vršila samo jedna osoba za s razine Splitsko-dalmatinske županije. Ovim amandmanom ovlasti se prenose na vodnog inspektora unutar društva. Trima amandmanima na Zakon o vodnim uslugama propisuje se da unošenje imovine i temeljnog kapitala vodi društvo preuzimatelj te se iste procjenjuju po jednakom obrascu na zahtjev društva preuzimatelja. Amortiziraju je potencijalne blokade kod dvostrukog glasovanja tako da na drugoj razini uz glasovanje po temeljnom kapitali u slučaju ne donošenja odluka iste se donose s jednom trećinom glasova. Na isti način se bira i direktor kao što se donose i najvažnije odluke društva kako bi se osigurala provedba istih. Uvođenje razvojnih naknada za jednu ili više JLS na zahtjev njihovih predstavničkih tijela dužnost je društva i takve odluke se moraju donijeti običnom većinom na jednoj razini bez blokade te uz njih i svi posebni pripadajući planovi. Time se onemogućava zaustavljane i blokada razvoja vodnih građevina pojedinih JLS.

makarska logo