17°C weather icon

Subotnji koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra pojačan i makarskim snagama

27.07.2008.

29.7.08.

 Piše Jurica Budanko
Snimio Željko Fistanić

U subotu je na pozornici Ljetnog kina u Makarskoj priređen koncert na kojem je nastupila Tanja Šimić Queiroz u pratnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra.
Mezzosopranistica Tanja Šimić Queiroz je rođena Makarka koja je osnovnu glazbenu školu (glasovir) završila u Makarskoj dok je srednjoškolsko glazbeno obrazovanje (solo pjevanje) nastavila u Splitu. U New Yorku upisuje Mannes College of Music gdje 2002. diplomira, a 2004. godine magistrira solo pjevanje i glazbene umjetnosti. Tijekom studiranja nastupala je na mnogobrojnim koncertima, festivalima i prijamima u Hrvatskoj i SAD-u. Posebno izdvajamo solistički koncert u Carnegie Hallu u New Yorku. Posljednje tri godine živi i radi u Berlinu. S Dubrovačkim simfonijskim orkestrom surađuje od ožujka prošle godine i ostvaruje zapažene solističke koncerte u tvrđavi Revelin, Kneževom dvoru i Konavlima. U kratkoj ćakuli nakon koncerta od Tanje doznajemo da u kolovozu ima solističke koncerte u Konavlima i Pločama, a 28. kolovoza nastupa u novoj operi Pere Šiše «Siren». Po povratku u Berlin čekaju je solistički koncerti za Georg Schumann Society u studenom i prosincu. Tanjini gosti su bili Tajana Pačko (violončelo), Ivana Kenk (mandolina), Stela Ivanišević (mandolina) i Šime Glavina (trublja).


Šimin prvi nastup sa simfonijskim orkestrom
Mladom trubaču Šimi Glavini ovo je bio prvi nastup sa simfonijskim orkestrom, ne računajući školski simfonijski orkestar Glazbene škole Vatroslav Lisinski gdje je maturant. Krajem kolovoza ima solistički koncert također u Makarskoj, a sljedeće godine planira upisati Akademiju u Grazu ili Ljubljani, otkriva nam Šime.Bila je to večer u kojoj je bilo opernih arija i skladbi za instrumentalne soliste i orkestar.
Koncert je otpočeo Uvertirom iz Mozartove opere Figarov pir. Ariju iz istoimene opere Znaš što je ljubav i Parto, parto iz opere Titova velikodušnost otpjevala je Tanja Šimić. Violončelistica Tajana Pačko je izvela Elgarov Koncert za violončelo i orkestar u e-molu, op.85. Nakon stanke uslijedio je Vivaldijev Koncert za dvije mandoline i gudače u G-duru, RU 532.
Ivana Kenk i njena učenica Stela Ivanišević su u toj skladbi odlično korespondirale, što se naročito odnosi na drugi stavak gdje su gudači u pozadini imali diskretni pizzicato. Solist na trublji Šime Glavina je uz pratnju orkestra izveo Purcellovu Sonatu za trublju, gudače i čembalo.
U finalu subotnjeg koncerta Tanja Šimić je izvela Rossinijevu A glas je upravo iz Seviljskog brijača i jednu od najpopularnijih arija Bizetovu Habanera iz opere Carmen.


Tanjina «O, kućo mala» posvećena rodnom gradu
Kao dodatak Tanja je otpjevala O, kućo mala iz Tijardovićeve Male Floramy izmijenivši tekst na način da umjesto Splita spominje Makarsku. To je, naravno, izazvalo ovacije publike.


Zamjerke treba uputiti ton majstorima jer se solisti nisu dovoljno čuli, a to se posebno odnosi na Tanju Šimić koja je više lirski sopran pa nije došla dovoljno do izražaja.
Koncepcija programa svega pomalo se nije pokazala kao najsretnije rješenje jer koncert nije djelovao kao cjelina. Ipak, koncert je dobio prolaznu ocjenu i nadamo se da gostovanje nekog simfonijskog orkestra u Makarskoj neće biti iznimka nego pravilo.

 

VIŠE FOTOGRAFIJA U LINKU FOTOGALERIJA

   

 

 

 

      

 

makarska logo