15°C weather icon

Sto sati astronomije u Makarskoj

31.03.2009.

1.4.09.

Godinu 2009. UNESCO je proglasio godinom astronomije s obzirom da se u ovoj godini navršava točno 400 godina od kada je Gallileo Gallilei prvi puta upotrijebio teleskop u astronomske svrhe. Približavanje svemira ljudima, kao i upozoravanje na svjetlosno zagađenje, tek su neki od ciljeve međunarodne godine astronomije.
U međunarodnoj godini astronomije tako će se organizirati niz projekata i aktivnosti u svrhu popularizacije astronomije, a jedan od njih je i projekt 100 sati astronomije – 100 hours of astronomy, u vremenu od 2.-5. travnja kada se u čitavom svijetu organizira niz noćnih aktivnosti kako bi se svim građanima pružila mogućnost znanstvene slike svemira korištenjem teleskopa i svih ostalih astronomskih i tehničkih pomagala.
Zadatak je astronomskih udruga osmisliti program i ponuditi ga javnosti te, naravno, uključiti što više ljudi s obzirom da će se ovaj projekt provoditi diljem svijeta,a kako bi efekt bio što jači- uklanjanje bilo kakvih barijera, predrasuda i granica. Dakle – jedno nebo, jedno čovječanstvo.
Gradsko društvo za astronomska i ufološka proučavanja Orion organizirat će otvoreno astronomsko promatranje ukoliko vremenske prilike to dopuste.


Orion poziva sve zainteresirane da se pridruže u promatranju noćnog neba i sudjelovanju u još jednoj globalnoj akciji na spomeniku na Glavici u subotu, 4. travnja u 21,00 sati.

 
makarska logo