26°C weather icon

Stari velikobrdski put postaje suvremena prometnica: Za otkup zemljišta, proširenje i uređenje ulice Grad Makarska osigurao 6 milijuna kuna

25.04.2019.

Bageri koji uklanjaju suhozide oko Starog velikobrdskog puta već dva tjedna znak su da će ova stara poveznica kojom se desetljećima, uglavnom pješice, iz Velikog Brda u centar Makarske stizalo za četrdesetak minuta, uskoro postati suvremena gradska ulica kojom će se za samo nekoliko minuta automobilom stizati do najzapadnijeg dijela Makarske.

 

- U tijeku je prva faza radova nakon što je Grad Makarska riješio imovinsko-pravne odnose za zemljište potrebno za širenje prometnice, osim za dvije parcele s čijim se vlasnicima provodi postupak izvlaštenja pred Uredom državne uprave. Za otkup zemljišta je iz Proračuna Grada izdvojeno dva milijuna kuna. Radi se o ulici u dužini od 350 metara i širokoj 9 metara. Na dva kolnička traka otpada 6 metara, a po metar i pol je širina svakog nogostupa. Do početka turističke sezone izvođač Fungor d.o.o.iz Grubina podići će ogradne zidove. Najesen, u listopadu, kreće druga faza, a ona uključuje armirano-betonske radove, oborinsku i fekalnu odvodnju, elektroopskrbu, izgradnju nogostupa i javnu rasvjetu. Radi se o velikom komunalnom ulaganju, kazao bih o najvećoj investiciji Grada u jednu prometnicu od samostalnosti Hrvatske. Grad je za otkup zemljišta, proširenje i uređenje Ulice Stari velikobrdski put osigurao 6 milijuna kuna  – naglašava zamjenik gradonačelnika Joze Vranješ.

 

Posebno ističe da je uređenje ulice, čiji je spoj na Zadarskoj, od velikog značaja za Zelenku i Veliko Brdo jer će ubrzati i olakšati promet te rasteretiti magistralu. Za zapadni dio grada to znači nova prometna cjelina koja podiže kvalitetu života budući Ulici Stari velikobrdski put gravitira oko pet tisuća stanovnika Makarske.

 

J. Morović

 

makarska logo