24°C weather icon

Spektakl povodom proslave Dana HRM-a: Uprizorenje bitke između Neretvanskih Hrvata i Mlečana u gradskoj luci

17.09.2018.

Grad Makarska poziva vas na veliki spektakl koji će se 18. rujna, u sklopu obilježavanja Dana Hrvatske ratne mornarice, održati u makarskoj gradskoj luci: uprizorenje pomorske bitke Neretvanskih Hrvata i Mlečana koja se na isti dan 887. zbila u podnožju Biokova.

 

Naime, 18. rujna 887. u podnožju Biokova kod Makarske, u pomorskoj bitci nazvanoj 'Mucules' neretvanski gusari su Mlečanima nanijeli katastrofalan udarac porazivši njihovu vojsku na čelu s duždom Petrom Kandijanom. Nakon toga Mletačka Republika morala je plaćati danak u zlatu kako bi njezini brodovi mogli ploviti u miru. U spomen na tu važnu bitku u samostalnoj Hrvatskoj taj dan se slavi kao Dan Hrvatske ratne mornarice, a posebno svečarskim programom obilježava se u gradu Makarskoj koji je davne 887. bio poprište bitke.

 

S ciljem obogaćivanja turističke ponude u posezoni Grad Makarska i Turistička zajednica grada Makarske već šestu godinu zaredom organiziraju uprizorenje ove slavne bitke u kojoj sudjeluje preko 100 ljudi – glumaca i tehničkog osoblja. U ulozi dužda Petra Kandijana nastupa Emil Talijančić, inače poznat po svom doprinosu u organizaciji izuzetno uspješne Noći kralja Artura u Igranima te dr. Josip Marinović,  jedan od aktivista lokalne karnevalske udruge. Lokalni gusari i ove će godine imati pojačanje iz drugih dalmatinskih gradova, a atmosferi će dodatno pridonijeti specijalni zvučni i svjetlosni efekti.

 

Uoči početka bitke, koja započinje u 20,00 sati, turiste očekuje još jedna atrakcija na gradskoj rivi: svi sudionici zajedno će u 19,15 sati krenuti od PŠRD-a Arbun rivom do velikog mula uz pratnju karlovačkih bubnjara i Gradske glazbe Makarska.

 

Pozivamo Vas da se osobno uvjerite zašto je uprizorenje pomorske bitke između Neretvanskih Hrvata i Mlečana iz 887. postao jedan od najposjećenijih događanja na Makarskoj rivijeri u posezoni i budete dio ovog velikog spektakla u utorak 18. rujna!

 

makarska logo