9°C weather icon

Sjednica Gradskog vijeća: Usvajanjem Statuta stečeni uvjeti za početak rada Javne ustanove Makarska razvojna agencija - MARA

23.02.2016.

Na 19. sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Tonći Bilić podnio je Izvješće o svom radu za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2015., naglasivši da se i u drugoj polovici prošle godine kontinuirano radilo na pripremi projekata koji su od velike važnosti za građane. Među ostalim, spomenuo je dobivanje bespovratnih sredstava za financiranje asistenata u nastavi, pripremu dokumentacije za izgradnju žičare Makarska – Biokovo, projekt rekonstrukcije stare upravne zgrade na Gradskom sportskom centru te organizaciju prvog velikog okupljanje lokalnih poduzetnika u sklopu manifestacije Poslovni uzlet čiji je krajnji cilj doprinos pozitivnijoj poduzetničkoj klimi u gradu Makarskoj.
- Naša je dužnost osigurati jednake uvjete školovanja za sve učenike i zato velikim iskorakom smatram potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta kojim je Gradu Makarskoj na osnovi projekta ‘S osmijehom u školu – Pomoćnici u nastavi makarskih školaraca’ dodijeljeno 311.100,00 kuna iz Europskog socijalnog fonda, od čega je bespovratnih sredstava 276.276,95 kuna. Istina je da je Grad Makarska projekt asistenata u nastavi počeo provoditi još prije osam godina, među prvima u Hrvatskoj, osiguravajući svake godine sredstva iz gradskog proračuna. No, ovo je prvi put da je Grad Makarska osigurao potporu EU fondova i Ministarstva. Ponosan sam što smo kroz ovaj projekt uspjeli zaposliti 12 mladih i obrazovanih ljudi koji su čekali na Zavodu za zapošljavanje – naglasio je gradonačelnik Bilić. Govoreći o radovima na komunalnoj infrastrukturi naglasio je kako je zahvaljujući razgovorima koje je Gradska uprava obavljala s vlasnicima zemljišta na pomolu realizacija još jednog projekta – rekonstrukcije i proširenja groblja u Velikom Brdu kojim se na dulje vremensko razdoblje namjerava riješiti problem grobnih mjesta u Makarskoj.
-Dogovor na temelju kojega će biti potpisan ugovor o kupoprodaji je postignut, a radovi će početi u 2016. godini - najavio je.
Svoje izlaganje gradonačelnik je završio podacima o rekordnoj turističkoj sezoni zaključivši da je na odlične brojke zasigurno utjecalo i podizanje kvalitete turističke ponude.
- Na različitim pozornicama u Makarskoj – od Ljetnog kina, Sv. Petra, gradske rive, Kačićeva trga, Tina Ujevića i drugdje, tijekom srpnja i kolovoza odigralo se oko stotinu događanja koja su kroz glavni, pridruženi ili zabavni program tvorila ovogodišnje Makarsko kulturno ljeto, no onaj najbitniji dio programa sadržavao je 28 izabranih kazališnih predstava, koncerata te umjetničkih izložbi. Vjerujem da će brojke ove godine biti još bolje zahvaljujući našim nastojanjima za produljenje sezone – ulozi domaćina Interregionalnog kupa kuhara europskih regija (IKKER) u veljači i Međunarodnom natjecanju konobara, barmena i restorana u studenom - zaključio je gradonačelnik.

 

 

Gradski vijećnici su, radi usklađenja sa zakonom, usvojili i Odluku o dopunama Prostornog plana Grada Makarske kojom će građani koji imaju svoje zemljište na neizgrađenom području ( u tzv. 'svijetlo žutoj zoni') ubuduće moći dobiti dozvolu za gradnju i bez donošenja Urbanističkog plana uređenja.


Jednoglasno je podržana i Odluka o izradi izmjena i dopuna UPU-a ugostiteljsko- turističke zone Makarska – Zapad 1 koja je rezultat obveza Grada Makarske preuzetih 2012. odukom većine vladajućih vijećnika tadašnjeg saziva Gradskog vijeća.


Zbog usklađenja s novim Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti na prošloj sjednici usvojena je i Odluka o radnom vremenu u ugostiteljskoj djelatnosti na području grada Makarske. Novom Odlukom propisuje se povoljniji pravni okvir radnog vremena pružanja ugostiteljskih usluga s ciljem uvođenja više reda te unapređenja ugostiteljske i turističke ponude.


Zbog formalnih propusta u pojedinim prijavama nije ostvaren minimalno potreban broj kandidata da bi se Savjet mladih mogao formirati, pa je Gradsko vijeće poništilo prvi Javni poziv i odlučilo objaviti novi.


Vijećnici su dali prethodnu suglasnost na statute Osnovne škole oca Petra Perice, Stjepana Ivičevića, Glazbene škole Makarska i Gradske galerije Antun Gojak.


Suglasnost na Statut dobila je i Javna ustanova Makarska razvojna agencija MARA čime se, nakon Odluke o osnivanju i upisu u registar, stječu uvjeti za početak rada.


Gradsko vijeće dalo je suglasnost za sklapanje Aneksa Sporazuma o međusobnim pravima i obavezama kod rekonstrukcije i nadogradnje stare upravne zgrade na GSC-u Makarska. Razlog donošenja odluke su promjene Pravilnika o sufinanciranju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
 

makarska logo