20°C weather icon

Sedamdesetak djece oboljele od raka guštalo u gradu pod Biokovom

10.01.2011.

IVONA ĆIRAK
Foto Smiljan Topić


 Mališani iz Sanusa
pišu knjigu o Makarskoj

Sedamdesetak djece iz Udruge Sanus proteklog je tjedna boravilo u Makarskoj, svojem najdražem gradu prijatelju u kojemu svake godine u siječnju dolaze na rehabilitaciju. Iako su dobili čak dvostruko manje novca od ministarstva pa su se oko mnogo čega morali 'krpati', zahvaljujući predsjednici Udruge Boženi Anić, vrijednim roditeljima i prijateljima u Makarskoj, poput Tončija Kurilja-Jabuke, koji im je opet ustupio svoj hotel Park, mališanima nije ništa nedostajalo.
- Na sreću, poslužilo nas je lijepo vrijeme i djeca su, ako izuzmemo njih 15-ak bolesnih od gripe koji nisu mogli doći, uglavnom bila zdrava. Uživali smo u radionicama, od likovne preko literarne do tjelesne kulture. Iako nismo imali novca za platiti voditelje radionica kao prethodnih godina, snašli smo se. Roditelji su vodili radionicu tjelesnog odgoja i bili su animatori; svaku smo večer imali nekakav program. Otišli smo i u svetište Vepric, a jedan dan smo se zabavili u Zvjezdarnici - ispričala nam je Božena Anić koja je autor zanimljivog projekta knjige o Makarskoj.
Naime, djeca su tijekom svojega boravka sudjelovala u literarnoj radionici koju je vodila sama 'šefica' Sanusa.
- Djeca su napisala krasne radove i jako smo ponosni na knjigu koju namjeravamo tiskati. Naravno, prije svega treba pripremiti novac. Radove su pisali na dvije teme: Makarska i Pismo mom prijatelju. Bit će to knjiga koja je ujedno i promocija za vaš grad kojega naša djeca jako vole - kaže Božena Anić koju nije zabrinuo prepolovljeni novac za Sanusov projekt u kojemu je ove godine iz Makarske angažirana Marica Garmaz. Čak je i likovnu radionicu vodio profesor iz Zagreba.
Izložba dječjih radova svečano je, uz tradicionalnu priredbu, održana u subotu.Makarska policija dobila godišnje priznanje


Posebno godišnje priznanje koje se dodjeljuje samo jednom, a kojega Udruga izabere, dodijeljeno je protekloga tjedna makarskog policijskoj postaji. Priznanje je uručeno Dinu Nemčiću i Valentinu Ivandiću koji su djeci podijelili brošure. - Ovu odluku podržale su i druge splitske udruge što ovo priznanje povodom Dana volontera čini još vrjednijim. Nažalost, na uručenje nagrade u Splitu načelnik policije nije mogao doći, ali zato su sada ovdje - rekla je Anić dodajući kako su djeca cijelo vrijeme ispitivala kad će doći policajci.
Podsjetimo, prijateljstvo, odnosno kumstvo između Sanusa i makarskih plavaca započelo je protekle godine. Službenici makarske policije su prikupili 4000 kuna koje su darovali Udruzi.


Projekcija filma o Sunčevom
sistemu oduševila djecuDan započet posjetom Zvjezdarnici djeca Sanusa su završila u duhu istraživanja svemira: predsjednik udruge Orion Gloryan Grabner, koji se djeci obratio i u ime Gradskog vijeća, priredio je projekciju filma o sunčevom sistemu. Da su se djeca oduševila filmom, pokazala je tišina u dvorani hotela Park za trajanja cijelog filma.

makarska logo