13°C weather icon

Sastanak radne skupine za pripremu turističke sezone Vijeća za prevenciju

31.03.2008.

9.4.08.

 Na temelju zaključka Vijeća za prevenciju, 7.
 travnja održan je sastanak radne skupine za
 pripremu turističke sezone Vijeća za prevenciju
 Grada Makarske, kojem su nazočili
 gradonačelnik Marko Ožić Bebek,
 dogradonačelnici Ivan Ivanda i Ante Novak, član
 Poglavarstva Mladen Milunović, pročelnik Odjela
 za komunalnu djelatnost Siniša Srzić Zingin,
 vršitelj dužnosti voditelja Pogona za komunalnu
 djelatnost Ivan Nemčić, v. d. voditelja
 Komunalnog redarstva Siniša Mračević, direktor Makarskog komunalca Željko Bagarić, koordinator projekta "Policija u zajednici" Stipe Žigo, pomoćnik načelnika Policijske postaje Makarska Marko Doljanin, direktor Vodovoda Ivo Andrijašević i direktor Turističke zajednice Tonči Lalić.

Gradonačelnik Bebek je istaknuo kako preglasna glazba i ekscesne situacije u ranojutarnjim satima čine osnovni problem tijekom turističke sezone, a uzrok tome, između ostaloga, leži u ugostiteljskim objektima koji su registrirani kao cafe-barovi, a zapravo rade kao disko-klubovi.
Marko Doljanin je naglasio kako je policiji u interesu skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, te preregistracija disko-klubova u cafe-barove, što bi naposljetku rezultiralo smanjenjem navedenih negativnih pojavnosti.

Dogradonačelnik Ivanda je naglasio da je cilj priprema za turističku sezonu održati standard Makarske kao sigurnog i čistog grada, te nastojati svake godine poboljšavati situaciju u svim segmentima, te sve uočene negativnosti iz prošle sezoni ukloniti.

Tonči Lalić podsjetio je prisutne na pritužbe koje je Turistička zajednica Makarska zaprimila od turista, a najčešće se odnose na problem buke, vožnju motociklista šetnicom, salijetanje turista na prometnicama, zaustavljanje autobusa u gradu i sl.

Kao rješenje problema izazvanih zaustavljanjem autobusa, gradonačelnik vidi u zabrani parkiranja autobusa u gradu na svim mjestima osim na Autobusnom kolodvoru.
Predložio je da se salijetanje gostiju spriječi postavljanjem info-punkta gdje bi iznajmljivači legalno nudili svoje turističke kapacitete.
Naveo je da Grad ove sezone financirati sezonski policajci na ispomoći u Makarskoj ni prometnu jedinicu mladeži, već će se povećati broj djelatnika Komunalnog redarstva, koji će u suradnji s policijom pridonijeti povećanju sigurnosti u gradu.
Siniša Mračević istaknuo je potrebu stalne prisutnosti policije na rivi za vrijeme ljetne sezone u doba najvećih gužvi, od 6-11 i od 18-.20,30 sati.

S obzirom da je upravljanje lukom u nadležnosti Lučke uprave, koja izdaje koncesije, Željko Bagarić smatra da Grad treba odrediti broj izletničkih brodova u luci.
Na kraju je zaključeno da treba nastaviti daljnju suradnju policije i komunalnog redarstva, pogotovo na iznalaženju poboljšanja Odluke o javnom redu i miru, te pokretanju inicijative za preispitivanje usklađenosti statusa ugostiteljskih objekata sa zakonskim propisima.

makarska logo