15°C weather icon

Sastanak radne skupine Vijeća za prevenciju

03.03.2009.

5.3.09.


U zgradi Grada Makarske danas je održan sastanak radne skupine Vijeća u svezi realizacije projekta „Makarska zvjezdarnica“ s astro-parkom. Zamjenik gradonačelnika Ivan Ivanda pozdravio je nazočne i istakao kako Vijeće za prevenciju prati projekt od samog začetka i sa zadovoljstvom očekuje skoru realizaciju.
Predsjednik DAUP-a Orion istaknuo je kako kupola zvjezdarnice stiže uskoro iz Amerike. Cijena kupole iznosi 144.000,00 kuna, a čitav iznos je prikupljen od donatora. Kad kupola stigne u Makarsku, potrebno je urediti toranj i prilagoditi ga za postavljanje nove kupole, ali i urediti prilaz astro-parku s juga kako bi bio što dostupniji turistima. Makarski arhitekt Goran Juričić prezentirao je idejno rješenje za uređenje astro-parka te iznio praktične smjernice za realizaciju istog.
Damir Brzica izvijestio je kako će se astro -park osvijetliti prirodnim izvorima svjetlosti preko solarnih kolektora jer moramo biti svjesni ekološkog onečišćenja i koristiti takav vid energije za što ćemo, po njegovom mišljenju, poslužiti kao primjer drugim gradovima jer izgradnjom atro-parka sa zvjezdarnicom pružamo izravan primjer spoja znanosti, edukacije i rekreacije pod budnim okom ekologije.
Na kraju je zaključeno da se projekt idejnog rješenja astro-parka s financijskom konstrukcijom predoči na uvid Gradskom poglavarstvu Grada Makarske.

makarska logo