15°C weather icon

„S osmijehom u školu'': Za djecu s poteškoćama u razvoju iz EU fondova osigurano 386.564,70 kuna

29.08.2016.

Grad Makarska i ove se godine s projektom „ S osmijehom u školu- Pomoćnici u nastavi makarskih školaraca“ javio na natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te osigurao maksimalan iznos prihvatljivih troškova u iznosu od 386.564,70 kuna od kojih bespovratna sredstva iznose 328.064, 70 kuna. Riječ je o javnom pozivu „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama II. faza'', za koje su sredstva preko ministarstva osigurana iz EU fondova.
Prijavu je pripremao Odsjek za projekte i razvoj Ureda gradonačelnika, a provodit će ga Upravni odjel za društvene djelatnosti.
Zahvaljujući osiguranim sredstvima u dvije makarske osnovne škole zaposlit će se 9 pomoćnika u nastavi od kojih će 6 raditi s učenicima koji pohađaju redovne razrede dok će njih troje 3 raditi u posebnim razrednim odjeljenjima. Zapošljavanje i selekcija obavljat će se iz reda teže zapošljivih osoba putem HZZO-a, a prednost će imati pedagoške struke.
Projekt osiguranja pomoćnika u nastavi (PUN), Grad Makarska je u suradnji s osnovnim školama Stjepana Ivičevića i oca Petra Perice te udrugama Sunce i Lanterna, među prvima u Hrvatskoj počeo provoditi još prije 9 godina osiguravajući sredstva iz Proračuna Grada Makarske. Prošle godine Grad Makarska je prvi put, također posredno preko Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, osigurao sredstva iz EU fondova i to u iznosu od 311.100,00, od čega 276.276,95 bespovratnih sredstava.
Na području grada Makarske, u dvije osnovne škole, iz godine u godinu raste broj učenika s teškoćama u razvoju koji trebaju pomoćnike u nastavi: 2008. u program je bio uključen samo 1 učenik, 2015. je taj broj porastao na šesnaest učenika, a ove godine ih je dvadeset i troje. Zajedničke potrebe odgojno-obrazovnih ustanova za pomoćnicima u nastavi rješavaju se planskim promišljanjem: dijelom iz Proračuna Grada Makarske ( 4 učenika uz sufinanciranje PUN), dijelom preko nacionalnog projekta Udruge Sunce te dijelom preko predmetnog projekta „S osmijehom u školu“ ( 13 učenika).
Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i integracije djece s teškoćama u razvoju kao posebno ranjive skupine, a dugoročni cilj ovog projekta je osigurati jednake uvjete školovanja za sve učenike na nivou grada.
Odluku o financiranju projekta potpisat će gradonačelnik Makarske Tonći Bilić u utorak 30. kolovoza 2016. godine u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.
 

makarska logo