15°C weather icon

Rekonstrukcija regionalnog vodovoda Makarskog primorja - Do turističke sezone 2010. savršena vodoopskrba

03.12.2009.

04.12.09.


Osim što je započeta gradnja cjevovoda od vodospreme “Makar” za Puhariće i Veliko Brdo, u Vodovodu Makarska realiziraju još jedan iznimno važan projekt težak preko 10 milijuna kn, a kojim će se dobiti dodatnih 100 litara vode u sekundi, naveo je Ivo Andrijašević, direktor Vodovoda d.o.o. Makarska. U tijeku je realizacija ugovora strojarskog dijela opreme crpnih stanica i prekidnih komora. Gotove su i nove pumpe s opremom. Otvorene su ponude za elektro-radove i do konca godine se očekuje zaključenje ugovora s najpovoljnijim ponuđačem. Već je pristiglo osam ponuda.
Stjepan Eljuga, predsjednik Nadzornog odbora Vodovoda d.o.o. Makarska, podsjeća kako je za regionalni vodovod, građen 60-ih godina prošlog stoljeća, koji ide kopnom od Zadvarja do Zaostroga i podmorjem do Sućurja na otoku Hvaru, bio plan da traje 30-ak godina. Međutim, prvi simptomi problema u opskrbi Makarskoga primorja pitkom vodom dogodili su se koncem 80-ih te ponovno nakon Domovinskog rata kada se turizam vratio na ovo područje. Uvodila se redukcija poglavito tijekom ljetnih mjeseci, od srpnja do rujna. Tako se tijekom tih mjeseci uvodila i redukcija vode, a to je bilo jako zapaženo 2007. godine kada je bilo alarmantno pa su se čak isključivali potrošači.

Rekonstrukcija nužna zbog naslaga vapnenca
U početku se nije znalo što je tomu razlog dok se nije naručila i izgradila studija regionalnog vodovoda Makarskog primorja 2007./2008. Ona je pokazala da je došlo do inkrustracije (oštećenja, zbog vapnenačkih nakupina) debljine dva do tri milimetra, odnosno deset puta više od normale. Na taj način je došlo do smanjenja protoka vode do količine od 100 litara u sekundi.Pao je i tlak vode naročito u onim dijelovima naselja duž obale koja gravitiraju iznad Jadranske magistrale. Inače, Vodovod opskrbljuje 60 posto kuća u vršnim dijelovima, a 40 posto duž magistrale. U tom smislu da ne bi došlo do kolapsa u opskrbi tijekom turističkih sezona,pristupili smo rješenju. Raspisali smo natječaj za rekonstrukciju hidrotehničkoga dijela, a ovih dana je u fazi završetak natječaja elektrotehničkog dijela rekonstrukcije ovoga vodovoda. Postojeće vodene crpke, njih devet, s elektromotorima snage 350 kW, rekonstruirat ćemo i to predcrpne stanice Šodani i Promajna. Studija pokazuje kako će tom rekonstrukcijom regionalni vodovod Makarskog primorja dobiti potrebnih još sto litara vode u sekundi, odnosno ukupno 450 litara vode u sekundi. Na taj način će se riješiti pitanje kvalitetne opskrbe pitkom vodom cijelog Makarskoga primorja uključno sa Sućurjem u narednih 15-20 godina.

Projekt vrijedan preko 10 milijuna kn
Gotovo cijeli iznos, zapravo 80 posto, će se financirati sredstvima Vodovoda d.o.o. Makarska iz dijela cijene vode koju građani plaćaju namjenski u svrhu rekonstrukcije ovoga projekta i to 50 lipa u cijeni kubnog metra vode. Županija će osigurati 1,5 milijun kn i oko 700 tisuća kn su obećale Hrvatske vode. Cijeli projekt bi s daljinskim nadzorom cijeloga sustava stajao oko 12 milijuna kn. Neće biti zaduženja preko banaka već ćemo projekt realizirati uglavnom sredstvima našega društva, naglašava Stjepan Eljuga. Pokušat ćemo projekt završiti do početka ljetne turističke sezone, a ako ne onda na jesen po završetku turističke sezone budući da tijekom ljeta miruju svi radovi.
makarska logo