12°C weather icon

Reakcija Gradskog poglavarstva na napise "Makarske kronike"

21.05.2008.

27.5.08.

 Gradsko poglavarstvo Grada Makarske
 predalo je 21. svibnja kaznenu prijavu
 protiv nepoznatog počinitelja kaznenog
 djela prijetnje (iz čl.129.st. 3 KZ-a) i
 kaznenog djela širenja lažnih vijesti (iz čl.
 .322., st. 1. KZ-a) Policijskoj postaji
 Makarska – rečeno je na konferenciji za
 novinare 23. svibnja.
 Uz članove Poglavarstva konferenciji za
 novinare su nazočili dr. Damir Mendeš,
 predsjednik Gradskog vijeća i vijećnik Ivan
 Pandžić.-Poradi iznošenja lažnih vijesti, neistina i objeda u listu „Makarska kronika“ i u komentarima i na internetskim stranicama toga lista, došlo je do stvarnog uznemiravanja većeg broja građana koji su tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana pozivali gradonačelnika, članove Poglavarstva i Gradskog vijeća, te iskazivali svoju ogorčenost i ljutnju- kazao je gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek koji je pročitao kaznenu prijavu, upućenu PP Makarska, načelniku Vladi Perkušiću.
„ Na internetskim stranicama lokalnog lista „Makarska kronika“ objavljena je 20. svibnja 2008. u 23,17 sati prijetnja članovima makarskog Gradskog poglavarstva u vidu poruke „ Bit će prosvjeda, padat će glave u Gradskom poglavarstvu, samo ako ovo prođe…“ koju potpisuje nepoznata osoba pod pseudonimom „Doc“.
Osim navedene eksplicitne prijetnje, u zadnjih par mjeseci na internetskim stranicama lista „Makarska kronika“ pojavljuju se komentari kojima se kleveću i vrijeđaju članovi makarskog Gradskog poglavarstva i Gradskog vijeća, te poziva na pobunu i prosvjed građana navodno nezadovoljnih odlukama i rješenjima nadležnih gradskih tijela, zazivajući pri tome čak i uporabu sile!
Navedene poruke u pravilu bi potpisivala nepoznata osoba pod pseudonimom „Hromi Daba“, a za koju sumnjamo da stoji i iza objavljene prijeteće poruke potpisane od strane nepoznate osobe pod pseudonimom „Doc“.
Nadalje, također 20. svibnja 2008. u lokalnom listu „Makarska kronika“ objavljen je članak pod naslovom „Makarani više neće moći šetnicom do Krvavice“ u kojem je izneseno niz neistina i lažnih vijesti s namjerom uznemiravanja većeg broja građana Makarske, a sve s ciljem izazivanja masovne pobune i prosvjeda građana poradi rušenja demokratski izabrane vlasti nasilnim metodama. S obzirom na iznijeto, tražimo od nadležnih državnih institucija pronalaženje počinitelja spomenutih kaznenih djela, provođenje kaznenog postupka i osudu istih, te sprečavanje daljnjeg vršenja navedenih kaznenih djela - naveo je gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek. Dodao je kako je žalosno što se takvim lažima obmanjuju građani na čija uznemirena pitanja dva dana odgovaraju i čelnici Poglavarstva i GV-a.
I ranije je bilo naslova koji su širili bezočne laži i uznemirivali građane. Takav je naslov „Srbi u Makarskoj žive u strahu“ zbog čega smo ranije tražili očitovanje Hrvatskoga novinarskog društva.
Upravo suprotno navodima iz naslova „Makarske kronike“, mi planiramo i uređujemo šetnicu do Krvavice, na istom mjestu gdje je i prije bila šetnica, dodao je Ante Novak, zamjenik gradonačelnika.

 

Izvor: "Makarsko primorje"; 27. svibnja 2008.

makarska logo