12°C weather icon

Pušten u rad sustav javnih bicikala: Makarska druga u Dalmaciji postala dio zajednice 'Nextbike'

11.03.2016.

U povodu puštanja u rad sustava javnih bicikala danas je u gradskoj vijećnici održana  konferencija za novinare na kojoj su o novom ekološkom načinu prijevoza govorili gradonačelnik Tonći Bilić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller, direktor tvrtke „Sustav javnih bicikala d.o.o.“ Krešimir Dvorski, direktor Turističke zajednice grada Makarske Tonči Lalić i savjetnica za projekte i razvoj Grada Makarske Lidija Vukadin Vranješ.
-Kao gradonačelnik ponosan sam što je Makarska drugi grad u Dalmaciji i šesti grad u Hrvatskoj koji je postao dio zajednice „Nextbike“- sustava javnih bicikala. Posebno bih istaknuo da upotrebom ovog ekološkog načina prijevoza pridonosimo zaštiti okoliša i produljenju turističke sezone. Makarska danas ima puno atraktivnih lokacija za razvoj cikloturizma za koji Strategija razvoja turizma RH do 2020. godine kaže da je turistički proizvod s najvećom perspektivom razvoja. Zbog toga radimo na projektima kojima je cilj obilježavanje biciklističkih staza i promocija cikloturizma. Upotrebom javnih bicikala smanjit će se prometne gužve i povećati broj slobodnih parkirališnih mjesta u gradu, ali i pridonijeti prepoznavanju Makarske kao cikloturističke destinacije. Osim izbjegavanja prometne gužve i nervoze oko pronalaska mjesta za parkiranje, ono najvažnije jest da bicikliranje ima izuzetno pozitivan učinak na zdravlje - naglasio je gradonačelnik Bilić i pozvao građane da izaberu najpovoljniji i najzeleniji oblik prijevoza.
Lidija Vukadin Vranješ, savjetnica za projekte i razvoj Grada Makarske, istaknula je kako je u sklopu ovog pilot projekta Makarska dobila dva terminala s 10 bicikala: jedan je ispred trgovine  DM, a drugi na Trgu 156. brigade koji će se za vrijeme turističke sezone prebaciti kraj hotela Dalmacija zbog veće koncentracije turista.
-Ovaj projekt zasigurno će unaprijediti i upotpuniti turističku ponudu. Makarska je u  proteklom razdoblju uistinu bila obilježena biciklističkim događanjima. Neki od njih su biciklistička utrka Tour of Croatia  i tradicionalna Biciklijada, a kupnjom bicikala olakšali smo posao policajcima na plaži i pomogli Policijskoj postaji Makarska.  Za iduću godinu priprema se vrlo zanimljiv projekt biciklistička utrka Imotski- Makarska rivijera – vrh Sv. Jure, redovna utrka biciklima od Makarske do Biokova, a uskoro će se postaviti i prve table biciklističkih staza Makarske rivijere - najavio je direktor makarske Turističke zajednice Tonči Lalić.
Sustav javnih bicikala građanima Makarske omogućit će brz, jednostavan, jeftin i ekološki način prijevoza. – Uzimajući u obzir da na teritoriju Republike Hrvatske promet čini 30 posto od svih utrošaka energenata čestitam na realizaciji ovog projekta. Danas u Hrvatskoj težimo niskougljičnom razvoju i naša je zemlja na dobrom putu da po tom pitanju uistinu bude jedna od zemalja uzora, s obzirom da smo prvi napravili niskougljičnu strategiju koja seže do 2050. godine, a nadam se da ćemo uskoro imati i stratešku studiju kompletne energetike Hrvatske. Kako je promet jedan od bitnih sastojaka velikog utroška energije, u zadnje dvije  godine smo financirali 73 milijuna kuna vrijednosti projekata, od čega je značajan segment usmjeren upravo u turistički dio. Vjerujem da je ovo bio pametno uložen novac - istaknuo je Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je bespovratnim sredstvima sufinancirao 40 posto projekta.
Nakon konferencije, na Trgu 156. brigade Ante Gustin, predstavnik tvrtke „ Sustav javnih bicikala d.o.o.“ održao je prezentaciju najma javnih bicikala, a prvu probnu vožnju iskoristili su i građani Makarske te na taj način dali potporu ovom projektu.
Svi zainteresirani to mogu učiniti na internetskoj stranici www.nextbike.hr , putem mobilne aplikacije ili sms poruke ili direktno na terminalu. Cijena za najam javnih bicikala iznosi 79,00 kuna za dvanaest mjeseci. 
makarska logo