10°C weather icon

Pušten u rad cjevovod Veliko Brdo i Puharići

12.07.2010.

13.07.

Piše: Janja Glučina
Snimio: Željko Fistanić


Puharići, staro makarsko naselje, dobilo je vodu. Bio je to razlog fešte u ovom drevnom naselju gdje je počela obnova kuća i povratak stanovništva iz urbanog dijela grada gdje su odselili nakon potresa. Danas je ovo jedno od najatraktivnijih gradskih naselja gdje su čak dvije stare kamene kuće s bazenima iako nije bilo vode. Naselje je vrlo zanimljivo i strancima koji znaju cijeniti ljepotu starih dalmatinskih ognjišta. No za povratak života u Puhariće, gdje je unatoč svemu živjelo ili obrađivalo vrtove 20-tak obitelji, bila je nužno potrebna voda. Sada više prepreka nema.
Opskrbni cjevovod do Velikog Brda i Puharića na svečanosti u rad je pustio dogradonačelnik Ante Novak. Prisjetio se nekadašnjih plesnjaka u Puharićima i života u ovom naselju čestitajući stanovništvu što su se i sami angažirali kako bi ovaj hvale vrijedan projekt i voda potekla na obnovljenoj česmi u središtu mista i u kućama. Posebno je zahvalio Mati - Gorkom Puhariću i Anti Pribisaliću koji su zajedno s ostalim mještanima, Vodovodom i tvrtkom Aquaterm pripremili bogat domjenak za brojne uzvanike. Svečanost je pjesmom uljepšala klapa Srdela. Makarski župnik don Pavao Banić zazvao je blagoslov za sve okupljene i one koji budu pili s ovih izvorišta.
U ime Grada Makarske koji je u cijelosti iz proračuna osigurao sredstva za ovaj cjevovod u iznosu od 1.915.000,00 kn, skup na kojem su među ostalim bili predstavnici Hrvatskih voda, Županije, Uprave Vodovoda u Makarskoj na čelu sa Stjepanom Eljugom, predsjednikom Nadzornog odbora Vodovoda, te predstavnici općina Makarskog primorja, prigodnim riječima pozdravio je dogradonačelnik Ivan Ivanda. Posebno je podcrtao odlučnost i volju Grada u potpori projektima kako bi uskoro svaka kuća imala vodu i riješen sustav odvodnje.


-Prošle godine vodu smo doveli u selo Makar, a sada evo u Puhariće. Ovo se selo snabdijevalo vodom iz svojeg izvorišta koje je 200 metara sjeverozapadno od sadašnjeg lokacije, ali je na njemu nestalo vode nakon potresa 62. Ovim priključkom na vodovod Puharićima su otvorene nove perspektive razvoja kako za stanovanje tako i gospodarstvo što se već događa. Cjevovod prema Velikom Brdu ide trasom podbiokovskog puta i dijelom preko poljoprivrednih površina privatnih vlasnika s kojima je dogovoren način kompenzacije kroz davanje besplatnih priključaka. Oko polovice objekata u Velikom Brdu spojeno je na sustav vodoopskrbe novog cjevovoda preko vodospreme „Makar“, a sjeverni dio ostao je na vodospremi „Veliko Brdo“ koje sada radi smanjenim kapacitetom“, istaknuo je Ivo Andrijašević direktor Vodovoda d.o.o. zahvalivši svima koji su radili na realizaciji ovog projekta, a nadasve Gradu Makarska. Istaknuo je kako preostaje napraviti cjevovod od zaseoka Prodani starim putem za Veliko Brdo do pekare u Makarskoj u duljini od 1.000 metara. Najavio je kako se očekuje dobivanje lokacijske dozvole za vodu u selu Kotišina.makarska logo