24°C weather icon

Prva međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia startala s makarske rive

23.04.2015.

S prepune makarske rive je u srijedu, nekoliko minuta prije podneva, putem Eurosporta i Hrvatske radiotelevizije ravno u domove milijuna ljudi širom svijeta odaslan prizor starta velike biciklističke utrke ” Tour of Croatia” – utrka kroz prirodne ljepote’. Natječe se ukupno 19 ekipa iz 13 svjetskih država, a u njima sudjeluje 152 vozača iz 25 zemalja, koji će zaključno do nedjelje odvoziti 900 kilometara utrke u pet etapa, kroz osam hrvatskih županija, devet gradova te pet nacionalnih parkova i parkova prirode. Prva etapa, koja je započeta upravo u Makarskoj, duga je 156 kilometara, a biciklisti su se s gradske rive zaputili prema Gornjoj Podgori, pa Jadranskom magistralom kroz Makarsku, nakon čega ih utrka vodi prema Baškoj Vodi, Dubcima te Splitu kao konačnom cilju etape. Projekt koji je s pravom prepoznat kao sportski događaj od izuzetnog turističkog značaja izravno se televizijski prenosi u 54 zemlje, a današnju atmosferu na makarskoj rivi s mnoštvom gledatelja, helikopterima i nekima od najboljih biciklista kontinenta  nemoguće je opisati drugačije nego – spektakularnu.
Još od ranih jutarnjih sati riva je bila zatvorena za promet, a program na velikoj pozornici na mulu nasuprot zgrade Grada započeo je oko 11 sati uz poznati glas televizijskog voditelja
Ivice Blažička, koji je predstavio natjecatelje iz ukupno 19 ekipa koje ‘love’ prvo mjesto ove utrke 1.kategorije, po važnosti tek stepenicu niže od glasovitih Giro di Italia ili Tour de France. Nedugo prije nego li je označen start, građane Makarske pozdravili su visoki gosti – na samom početku gradonačelnik Makarske Tonći Bilić, izrazivši dobrodošlicu na start najveće biciklističke utrke u Hrvatskoj. – Ovo je još jedan dokaz da Hrvatska itekako ima što za ponuditi, a i da sama Makarska nije samo sunce i more, već da može mnogo više. U pitanju je događaj kojeg sustavno podržavaju Ministarstvo, Splitsko-dalmatinska županije, turistički djelatnici i Grad Makarska, u nastojanju da ovaj događaj bude ne samo nezaboravni sportski spektakl, nego i velika pomoć u našim nastojanjima da produljimo turističku sezonu, istaknuo je Bilić zaželjevši uspjeh natjecateljima.
U ime Splitsko-dalmatinske županije kao supokrovitelja te Turističke zajednice županije prisutne je pozdravio župan Zlatko Ževrnja.
Ovo je događaj od velikog značaja za hrvatski turizam jer će milijuni televizijskih gledatelja vidjeti ovo natjecanje, kao i sve ljepote Hrvatske, kazao je Ževrnja. Posljednji je na pozornicu izišao ministar turizma Darko Lorencin, čestitavši svima koji su se založili da se napravi jedan novi hrvatski proizvod koji će poslati slike iz Hrvatske širom svijeta. –Hrvatska je zemlja koja je ne samo predivna, nego i izrazito pogodna za ovaj sport koji okuplja milijune zaljubljenika u biciklizam. Neka ovo bude tradicija koja će se odvijati iz godine u godinu, natjecateljima u svih pet etapa želim mnogo uspjeha i vidimo se na Markovom trgu u Zagrebu, poručio je Lorencin. Druga etapa utrke starta u četvrtak 23. travnja na šibenskoj rivi a vozi se do Zadra, dok će do kraja Tour of Croatia biciklisti proći kroz Plitvička jezera, Rijeku, Istru te u posljednjoj etapi odvoziti dionicu od Svetog Martina na Muri preko Čakovca do Zagreba, s konačnim ciljem na Markovom trgu.

O. Franić

makarska logo