4°C weather icon

Proslava sv. Klementa, zaštitnika grada i Makarske biskupije: Relikvije sveca mučenika izložene puku na klanjanje

20.11.2017.

Uoči blagdana svetog Klementa, zaštitnika grada i Makarske biskupije večeras su u crkvi sv. Marka moći sveca izložene pred glavni oltar gdje se vjernici klanjaju. Sveti Klement u Makarskoj se slavi od 1725., kada su iz Rima ovdje u stolnu crkvu sv. Marka donesene kosti sveca mučenika.

Tradicionalno uoči samog blagdana koji se slavi 21. studenoga, nakon svete mise koju je predvodio don Mislav Šaškor, župnik makarske Kraljice Mira otključana je raka u kojoj se čuvaju moći sv. Klementa. U propovijedi je istaknuo koliko je važno i danas svjedočiti vjeru poput svetog Klementa.

Nakon molitve pred oltarom u kojem su moći sv. Klementa, makarski župnik mons. Pavao Banić, preuzeo je ključeve od makarskog gradonačelnika Jure Brkana, župana Blaženka Bobana i predstavnika Crkve, Gorana Jurišića i Šimuna Babića. Dok je otključavao raku Župni zbor i svi vjernici, po starom su običaju pjevali himnu svetom Klementu u čast. Relikvije sv. Klementa su prenesene na oltar gdje za blagdanskog slavlja ostaju izložene puku na klanjanje.

Na sam blagdan moći sveca mučenika bit će nošene i u svečanoj procesiji Kačićevim trgom na početku misnog slavlja koje će sutra predvoditi mons. dr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup.

Župnik don Pavao Banić na kraju večerašnje mise posebno je zahvalio svima koji su pridonijeli svečanosti proslave blagdana svetog Klementa. Zahvalio je don Mislavu Šaškoru na propovijedi i posebno pozdravio županijske i gradske uglednike sa županom i gradonačelnikom na čelu koji su uveličali proslavu sv. Klementa. Inače, svetkovina je počela trodnevnicom u subotu 18. studenoga svetom misom koju je predvodio don Ratomir Vukorepa, kancelar Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu. U nedjelju, misu je predvodio fra Ante Čovo, gvardijan Franjevačkog samostana u Makarskoj.


J. Glučina
 

makarska logo