15°C weather icon

Proslava rođendana Majke Marije

09.09.2012.

10.9.2012.

U marijanskom svetištu Vepric u Makarskoj

Blagdan Male Gospe tradicionalno se slavi u marijanskom svetištu u Makarskoj. Središnje misno slavlje sinoć je predvodio nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić. Na sam blagdan služene su mise u 7, 9, i 11 sati, a svečano bogoslužje u 17.30 sati

Tradicionalno u marijanskom svetištu Vepric – kojeg je još 1908., po uzoru na Lourd, u Makarskoj utemeljio splitsko-makarski biskup dr. Juraj Carić, i ove godine slavi se blagdan Male Gospe. Sinoć uoči blagdana u svetištu je održana biskupska misa i Marijanska procesija svetištem. Biskupsku misu uz sudjelovanje nekoliko desetaka svećenika, upravitelja svetišta don Alojzja Bavčevića i generalnog vikara hvarske biskupije don Stanka Jeričića, predvodio je splitsko- makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

-Živimo u vrijeme povećane ravnodušnosti, vrijeme nutarnje praznine, straha od budućnosti i vrijeme slabljenja solidarnosti među nama. Na slavlje rođenja Majke Marije donosimo sebe i svoje poteškoće. S pravom se pitamo tko smo i čiji smo? Svi smo djeca naše duhovne Majke Marije! Budimo ponosni na Krista i slavimo bogatstvo vjere. Proslava rođendana Majke Marije je slavlje dara primanja i darivanja života, dara vjere. U toj vjeri, roditelji, budite putokaz svojoj djeci u vjeri na ovom „nemirnom moru“. Živimo odgovorno i slavimo oduševljeno bogatstvo dara vjere. Ponosimo se Kristom i vjerom, Marijom – duhovnom majkom svih nas – poručio je, zazvavši Milost Majke za sve naše molitve, nadbiskup Barišić.

Hodočasnika je u Vepricu i ove godine bilo nekoliko tisuća iz svih krajeva splitsko-makarske nadbiskupije, s otoka, BiH, i šire.

S upaljenim svijećama i pjesmom Mariji nakon biskupske mise rijeka hodočasnika sudjelovala je u marijanskoj procesiji kroz svetište Vepric koje je svake godine sve uređenije, ljepše i posjećenije.

Proslavu blagdana Male Gospe u Vepricu pjesmom su uljepšali župni zborovi.

Piše Janja Glučina
Snimio Željko Kovačić
makarska logo