3°C weather icon

Proslava Dana Hrvatske ratne mornarice

15.09.2008.

19.9.08.

FOTOGRAFIJE S PROSLAVE POGLEDAJTE U LINKU FOTOGALERIJA

 

Središnja proslava Dana hrvatske ratne mornarice i sedamnaesta obljetnica ustrojavanja HRM-a ove godine odvijala se u Makarskoj što je i logično s obzirom da je Makarska tijekom povijesti imala značajnu ulogu u stvaranju hrvatske mornarice. Naime, 18. rujna 887. godine, ispred makarske luke odigrala se poznata bitka u kojoj su poraženi Mlečani. Sjećanje na taj događaj i značenje rujna 1991. godine u stvaranju HRM-a uzeti su kao Dan hrvatske ratne mornarice.
Grad Makarska na vrijeme je započeo sa svim pripremama i organizacijom kako bi grad zasjao punim punim sjajem i dokazao se kao vrstan domaćin. Osim čišćenja cijelog grada, premještena je Spomen-ploča bitke kod Makarske 887., gradska riva zatvorena je za promet dva dana, uklonjeni su stupići ispred zgrade Gradskog poglavarstva i još su obavljene kojekakve pripremne radnje.
Sam program proslave u Makarskoj započeo je već 13. rujna Regatom hrvatskih mornara, 15. rujna nastavio se izložboma ratnih fotografija Jure Odaka «Da se ne zaboravi» u Gradskoj galeriji Antuna Gojaka, a 16. rujna u Glazbenoj školi održana je večer poezije «Hrvatski stihoplov».
Središnja proslava HRM-a započela je u srijedu 17. rujna u jutarnjim satima kada je u makarsku luku uplovila ratna flota HRM-a što je, naravno, najviše obradovalo naše najmlađe koji su istoga dana, kao i ostali građani, posjetili brodove i tehničko-taktički zbor u popodnevnim satima.
Izaslanstvo Grada Makarske i HRM-a posjetilo je makarske osnovce te im podijelilo prigodne majice i zastavice kako bi im ovaj događaj zauvijek ostao u lijepom sjećanju.
Istoga dana, u katedrali sv. Marka održana je sveta misa koju je predvodio mons. Juraj Jezerinac. Na oduševljenje svih građana, HRM je gradu domaćinu poklonio prekrasan koncert Orkestra HRM-a i Klape HRM-a Sveti Juraj koji je održan u srijedu ispred mnogobrojnog građanstva i posjetitelja grada.


18. rujna – Dan HRM-a započeo je jutarnjom budnicom Orkestra HRM-a te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule branitelje Domovinskog rata. Delegacija Grada Makarske uz nazočnost izaslanstvo HRM-a, pripadnike 156. brigade Hrvatske vojske i gradske udruge, položila je vijenac na Spomen-ploču bitke kod Makarske 887. Na Spomeniku hrvatskom branitelju i Središnjem križu na Gradskom groblju svoje su vijence položile delegacije Ureda Predjsednika, delegacija Oružanih snaga Republike Hrvatske, delegacija HRM-a, delegacija Vojno-diplomatskog zbora i delegacija Grada Makarske.
Već u 10,00 sati gradska je riva bila prepuna postrojbi HRM-a, 156. Brigade HV kao i mnogobrojnih građana. U 10,40 sati u gradsku luku, na pramcu raketne topovnjače Šibenik, sa svojim je izaslanstvom uplovio Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS Stjepan Mesić te položio vijenac u more, u spomen poginulim hrvatskim pomorcima nakon čega je uslijedio rubni pozdrav brodova HRM-a i njihovih posada usidrenih u luci. Svečanost proslave nastavila se na centralnoj bini na rivi, a započela intoniranjem himne RH i minutom šutnje za sve poginule. Postroju HRM-a i građanstvu obratili su se kontraadmiral Ante Urlić, zapovjednik HRM-a, gen. zbora Josip Lucić, načelnik Glavnog stožera OS RH, Branko Vukelić, ministar obrane RH te naposljetku Predsjednik RH g. Stjepan Mesić. U svom obraćanju Predsjednik se prisjetio stvaranja HRM-a pohvalivši se i tisućljetnom tradicijom hrvatskih mornara, ali i najavio modernizaciju, obučavanje i potpunu prilagodbu standardima zemalja NATO saveza. Nakon čestitke pripadnicima HRM-a uslijedila je dodjela promaknuća, nagrada i pohvala časnicima HRM-a.
Trenutak su uveličale avionske akrobacije koje su bile prava atrakcija nad makarskom lukom.
Svečanost se nastavila na domjenku u restoranu Riva gdje je u ugodnom ozračju uzvanike zabavljala klapa Srdela. Na domjenku su razmijenjeni i prigodni pokloni domaćina - zapovjednika HRM-a Ante Urlića i gradonačelnika Marka Ožića Bebeka sa Predsjednikom Mesićem.
Proslavom Dana HRM-a u Makrskoj zatvoren je i program Makarskog ljeta te je na Kačićevom trgu u večernjim satima zastavu spustio gradonačelnik Bebek. Program Modre noći, kako je nazvan ceremonijal zatvaranja Makrskog ljeta, upotpunile su makarske klape. Koncert je završen spektakularnim vatrometom s mora koji je obojio nebo nad Makarskom.
Flota HRM-a tek je jutros, 18. rujna napustila makarsku luku, a građanima Makarske posljednja dva dana zasigurno će ostati u dugom i lijepom sjećanju.
Zapovijednik HRM-a Ante Urlić jutros je putem Radio Makarske rivijere uputio zahvalu svim građanima Makrske, Gradskoj upravi Makarske, gradonačelniku Marku Ožiću Bebeku na gostoprimstvu ističući svoje zadovoljstvo na organizaciji i sveukupnoj atmosferi uz izjavu kako je ponosan na svoje makarske korijene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makarska logo