12°C weather icon

Proslava Dana hrvatske ratne mornarice

18.09.2007.


Dana 18. rujna 2007., u utorak, obilježen je Dan Hrvatske ratne mornarice, u sjenčanje na davnu 887. godinu kada su hrvatski Neretvani na čelu s knezom Branimirom u bitci kod Makarske porazili mletačko brodovlje. Program proslave započeo je već u 9,30 sati promenadom Gradske glazbe Makarska, koji su prigodnim mornarskim pjesmama nastavili okupljati zainteresirane prolaznike ispred zgrade Gradskog poglavarstva.

Glavna atrakcija proslave Dana Hrvatske ratne mornarice bio je ratni brod HRM-a, DBM-81 Cetina koji je osim turista i prisutnih građana privukao i osnovce škola oca Petra Perice i Stjepana Ivičevića.
Nakon isplovljavanja ratnog broda Cetina, kojem su se pridružili brodovi PŠRD Arbun i JK Bura, oko 10,30 sati započeo je službeni dio proslave.


Nazočnima se obratio gradonačelnik Marko Ožić Bebek prisjećajući se bitke kod Makarske i hrvatske pomorske tradicije. Izaslanik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice Tomislav Katić također se prigodnim govorom obratio nazočnima, nakon čega je upriličen ceremonijal bacanja vijenaca u more u čast svim preminulim pomorcima.


Ispred zgrade Gradskog poglavarstva koncert „Moru i mornarima“ je upriličio ženski zbor Udruženja umirovljenika „Marineta“. U Katedrali Sv. Marka u večernjim satima održana je Sveta misa za pomorce. Ratni brod Cetina osim što je plijenio pažnju, cijeli dan bio je otvoren za razgledavanje.

makarska logo