8°C weather icon

Promocija zdravog đira: Biciklijada okupila rekordan broj sudionika

03.06.2017.

Tradicionalna makarska promocija zdravog đira i ove je godine polučila veliki uspjeh – sa 719 registriranih sudionika 15. po redu Biciklijada u organizaciji Savjetovališta Lanterna i BK Makarska nadmašila je sva dosadašnja izdanja, a po lijepom vremenu na gradskoj rivi ‘očišćenoj’ od automobila uživalo je, prema procjenama organizatora, i do 1.300 građana.
Kao i svake godine, Biciklijada je i ovaj put imala svoju uvertiru kroz radionicu podešavanja bicikala, isto tako i bogat zabavni program u kojem su nastupili Gradska glazba Makarska, Ružica Čović te BMX freestyleri Frane Granić i Stipe Kovačević, uz glazbenu podršku DJ Spajića, a dakako posebna je priča i tradicionalna nagradna igra u subotu koja je ove godine sretnom dobitniku donijela novi bicikl.
Kako je bilo i najavljeno, još u jutarnjim satima zaustavljen je promet gradskom rivom, dok je za prolazak osobnih automobila tijekom same Biciklijade bio zatvoren gotovo kompletan grad. Već iza 9 sati riva se polako počela puniti, kratko prije početka sve je bilo puno ružičastih majica, bicikli i vozača svih uzrasta, dok je program s velike pozornice pred zgradom Grada provjereno dobro vodio Joško Marče. – Biciklijada nema natjecateljski karakter i cilj joj je promoviranje zdravog stila življenja, međusobnog druženja i zabave te odgovornog ponašanja u prometu. Cilj ovakvih aktivnosti je prevencija fizičkog i psihičkog zdravlja. Aktivan odmor želimo suprotstaviti dosadi te utjecati na smanjenje interesa za uzimanje droga i alkohola. Napominjemo kako je cilj Biciklijade također i razvijanje odgovornog odnosa u prometu i mislim da smo na pravi način obilježili ovaj naš ‘praznik’, s obzirom da je Bicklijada ipak najveći i najmasovniji projekt Savjetovališta Lanterna, kazala je Sanja Puharić zahvalivši se svim volonterima koji su pripomogli u realizaciji Biciklijade, kao i sponzorima, bez kojih bi sve ovi ipak bilo mnogo teže izvesti. Zadovoljan je bio i Siniša Rudelj, predsjednik BK Makarska: – Postigli smo ono što je najvažnije, dakle da stvorimo jedan šušur i da djeca, za koju se sve ovo i radi, budu zadovoljna. Uz sve to, razveselio nas je i lijep dan unatoč različitim vremenskim prognozama za subotnje jutro, dodao je Rudelj. Kao i svaki put, i ovogodišnja je manifestacija privukla sudionike svih uzrasta, najmlađi je bio jednogodišnji Patrik Iličić, dok je Frane Zanchi sa 71. godinom bio najstariji, ali ujedno i najsretniji sudionik 15. Biciklijade, jer upravo je on bio dobitnik glavne nagrada ovogodišnje lutrije, novog bicikla. Ove je godine manifestacije imala i dodatni humanitarni karakter, akciju prikupljanja pomoći za teško oboljelog Ivorina Vrkaša, za čije su liječenje sudionici skupili vrijednih 3.000 kuna. Za kraj, dodajmo i podatak da su na Biciklijadi zabilježene i dvije lakše ozljede zbog padova, a u pitanju je dvoje malih vozača kojima je odmah pružena liječnička pomoć.

 

O.Franić
 

makarska logo