16°C weather icon

Promicanje održivog razvoja na području Mediterana: Grad Makarska pohvaljen kao primjer dobre prakse

19.06.2019.

Grad Makarska sudjelovao je na natjecanju za dodjelu CESBA MED nagrade 2019. u sklopu kojeg se ocjenjuje doprinos urbanih mjesta povećanju održivosti u svojoj lokalnoj zajednici, te dobio priznanje kao primjer dobre prakse.

 

Riječ je, naime, o priznanju koje se dodjeljuje gradovima, gradskim četvrtima, naseljima, općinama jer su projektima koje provode ili su ih provodili pozitivno utjecali na kvalitetu života svojih stanovnika, imali pozitivan učinak na klimu i resurse, te općenito doprinijeli povećanju održivosti. Grad Makarska je u kategoriji gradova između 10.001 do 50.000 stanovnika izdvojen kao primjer dobre prakse.

 

Cilj dodjele nagrade je promocija najboljih projekata i uspostavljenih praksi i predstavljanja iskustava lokalnih zajednica na provedbi projekata održivog razvoja (energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije, održivo gospodarenje otpadom, pametna rješenja, održivi turizam, zaštita bioraznolikosti i dr...).

 

Nagrada se sastoji od priznanja najboljim primjerima i dobrim praksama, promocije u okviru Europskog tjedna održivosti koji se održao u Bruxellesu, te uvrštavanja primjera u brošuru o dobrim praksama razvoja lokalnih zajednica, među kojima će biti i priča Grada Makarske.

 

Natjecanje za dodjelu CESBA MED organizirano je u okviru CESBA MED projekta koji se financira iz Interreg Mediterranean programa, a koji okuplja 13 europskih zemalja koji zajedno rade na održivom rastu u regiji. Cilj programa Interreg MED je promicanje održivog rasta u području Mediterana poticanjem inovativnih koncepata i praksi te razumnim korištenjem resursa i podržavanjem socijalne integracije putem integriranog i teritorijalno utemeljenog pristupa suradnji.

 

makarska logo