20°C weather icon

Projekt vrijedan preko 7 milijuna kn

05.04.2009.

7.4.09.

Piše Janja Glučina
Snimio Željko Fistanić

 

Novi uređaj za mehanički predtretman otpadnih voda na svečanosti ispred objekta na poluotoku Sv. Petar simboličnim presijecanjem vrpce u rad je pustio makarski gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek u nazočnosti Ive Andrijaševića, direktora Vodovoda d.o.o. Makarska i mnogobrojnih uzvanikaMakarski gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek na svečanosti upriličenoj na poluotoku Sv.Petar jučer je simboličnim presijecanjem vrpce pustio u rad novoizgrađeni uređaj za mehanički predtretman vode. Za ovaj projekt Grad Makarska je uložio više od 6,5 milijuna kn, a svi ostali subjekti, uključujući i Županiju, još 1,3 milijuna kn.
-Ovo je za Grad Makarsku dobra godina iako je recesija, jer se otvaraju infrastrukturni projekti koji su se čekali desetljećima, istaknuo je gradonačelnik dr. Marko Ožić Bebek. Naveo je kako se osim ovoga uređaja mehaničkog tretmana otpadnih voda, ove godine otvara i sportska dvorana s bazenom, a završava se i gradsko groblje. Makarska je jedan od prvih gradova koji je imao kanalizacijski sustav. Taj sustav uz ovaj način tretmana otpadnih voda osigurava kvalitetniji život, našu perspektivu i turizam. Čistim morem i čistim okolišem idemo u svijetlu turističku budućnost koja nas očekuje, naglasio je gradonačelnik na svečanosti 6. travnja na poluotoku Sv. Petar, koju je uljepšala klapa Srdela,a svojom nazočnošću uveličali čelni ljudi Grada Makarske, predstavnici projektantske kuće, izvođača radova, gradske vlasti Makarske, županijskih i općinskih vlasti, te nadležnih državnih institucija.
Uređaj za mehanički predtretman otpadnih voda omogućava višu fazu obrade otpadnih voda i zaštite obalnog mora. Nakon idejnog rješenja iz 92., te usvajanja Studije utjecaja na okolinu 95., u prosincu 96. pribavljena je i građevinska dozvola, a uporabnu dozvolu za uređaj smo dobili 16. ožujka ove godine, podsjetio je Ivo Andrijašević, direktor Vodovoda d.o.o. Makarska.
Rad uređaja se nadzire iz Centra za daljinski nadzor i upravljanje iz upravne zgrade Vodovoda. Uređaj predstavlja drugu fazu izgradnje kanalizacijskog sustava. A eventualna gradnja potrebne treće faze definirat će se ugovorima RH i Europske unije.
Istaknuto je kako će i ostala mjesta na Makarskom primorju trebati izgraditi ovakve uređaje želimo li kompletno zaštititi more u Bračko-hvarskom kanalu.

makarska logo