3°C weather icon

Projekt od ideje do realizacije – Makarska zvjezdarnica!

16.07.2009.

17.7.09.


POZIVAMO SVE GRAĐANE NA SVEČANOST OTVARANJA
MAKARSKE ZVJEZDARNICE

U SUBOTU 25. SRPNJA 2009.

NA PLATOU ISPRED SPOMENIKA NA GLAVICI

S POČETKOM U 9,00 SATIDAUP ORION

GRAD MAKARSKA
Na inicijativu DAUP-a Orion prije 3 godine u Makarskoj se gromoglasno raširila ideja o prvoj makarskoj zvjezdarnici na mjestu Spomenika na Glavici.
Podsjetimo, prostorije Spomenika društvo je počelo koristiti 2003. godine, a prilikom dolaska isti su temeljito renovirali, uredili i prilagodili radu (s obzirom da je prije dolaska DAUP-a Orion Spomenik bio omiljeno mjesto okupljanja narkomana).
U samom početku postojao je problem montiranja teleskopa na otvorenom, međutim vremenom su „Orionovci“ došli na ideju izgradnje prve Zvjezdarnice na prostoru Makarskog primorja (i šire). Naime, ideja ORION-a bila je preinaka spomeničkog objekta u impozantnu Zvjezdarnicu sa 5 m visokom kupolom i teleskopom, a nakon određenog vremena adaptacija čitavog okoliša u astro – park, prvi u Hrvatskoj, ali i Europi.
Za mnoge tek „dobra ideja“, u samo 3 godine vrijednog rada i truda te uz podršku mnogih subjekata i partnera, DAUP Orion ovu ideju je i realizirao – Makarska ima Zvjezdarnicu! Ishodovane su sve potrebne dozvole, prikupljena sredstva, adaptiran Spomenik, montirana kupola i nabavljen moderni teleskop. Jedinstven spoj spomeničke baštine sa znanošću i, ukoliko se zacrtani planovi adaptacije astro-parka realiziraju, Makarska zvjezdarnica će sa sigurnoću postati jedini ovakav primjer u čitavoj Europi.
Svoju 10. obljetnicu postojanja, koja je ujedno proglašena i Međunarodnom godinom astronomije, DAUP Orion proslavit će na najbolji mogući način – otvaranjem Makarske zvjezdarnice!!!

makarska logo