13°C weather icon

Projekt izgradnje modernog trgovačkog centra na lokalitetu bivše Metalplastike dobio podršku Međustranačkog vijeća

07.07.2014.

Međustranačko vijeće Grada Makarske prošlog je tjedna dalo punu potporu Programu izgradnje modernog trgovačkog centra na lokalitetu bivše tvornice Metalplastika kojega je, u ime vlasnika Mate Jujnovića, predstavio Božidar Gorički, dipl. ing. arh. sa suradnicima iz AMG Studija, inače izrađivačem projekta.

Kako je najavljeno, radi se o uređenju i rekonstrukciji starih objekata bez megalomanskih gradnji, koje bi čuvajući krajobraz, isti preobrazile u korisnu i funkcionalnu zonu. Na površini od 15 tisuća četvornih metara zemlje već sljedeće sezone mogao bi niknuti suvremeni moderni trgovački centar.
-Želim u Makarskoj napraviti nešto čime se grad može ponositi i svakako računam na potporu Grada, a iskreno nikada nisam imao problema s poslovanjem u Makarskoj. Želim ovom investicijom koja je velika i teška oko 80 milijuna kuna napraviti nešto dobro što bi moglo donijeti 200 novih radnih mjesta, izjavio je investitor Mate Jujnović.
- Čim smo ideju plasirali na tržište pojavio se veliki broj korisnika, uglavnom ekskluzivnije trgovine poput Bille, Interspara i drugi. Četiri ulaza ovu zonu bi dobro povezala s prometnicom. Ovo je novo uređenje parcele u kojoj je planirano 12 posto zelenih površina, a svakako će se nastojati povećati. Bila bi zauzimala prostor od 1288 m2, a u sklopu toga bila i Bipa. Inače, trgovački prostor je fleksibilnih veličina i tu može stati 20-ak različitih sadržaja. Planiran je u jednoj od zgrada hostel koji bi Makarskoj dobro došao, a imao bi 70 kreveta i vjerojatno bio pun tijekom cijele godine. Hostel bi na krovu, otkud puca izniman pogled na cijelu Makarsku imao bazen, potanko je objasnio Gorički navodeći detalje i kvadraturu pojedinih objekata.
Na krovištu će biti ostavljena podloga za solarnu energiju, ali sada u prvoj fazi ona se neće moći realizirati jer je dulja procedura ishođenja dozvola. U nekoj drugoj fazi i problemi parkirališta nastojat će se povećati uređenjem garaže, ali zasad je planirano otvoreno parkiralište sa 180 mjesta za parkiranje. Također se razmišlja, kazao je projektant i o uređenju površine za dječju zabavu ili u okviru samog trgovačkog prostora ili izvan.
Gradonačelnik Tonći Bilić složio se da se radi o hvalevrijednom projektu te izrazio nadu da će se u rekordnom vremenu do konca ljeta ishoditi potrebna dokumentacija kako bi investitor krenuo s radovima i dovršio ih do sljedećeg ljeta
-Projekt će svakako imati potporu Grada. Dosad su investitori nametali svoje ideje i u današnje vrijeme grabeži prostora, ovo je uistinu jedan svijetao primjer, poručila je predsjednica Gradskog vijeća Jagoda Martić.
J. Glučina
 

makarska logo