31°C weather icon

Projekt EASE: 54 učenika, profesora i stručnih suradnika iz Makarske na konferenciji u talijanskom gradu Nocera Inferiore

14.05.2019.

Delegacije Javne ustanove Makarska razvojna agencija MARA, Grada Makarske, Osnovne škole oca Petra Perice, Srednje strukovne škole Makarska, Udruge osoba s invaliditetom Sunce te Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce Makarska, koje je predstavljalo 54 učenika, profesora i stručnih suradnika, boravilo je od 8. do 11. svibnja u talijanskom gradu Nocera Inferiore u sklopu projekta EASE – Education Against Social Exclusion and Euroscepticism. Projekt EASE dio je programa Europa za građane na kojem je JU MARA projektni partner. Delegaciju je predvodio Ivan Perić, predsjednik Upravnog vijeća JU Mara i potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Makarske te Ivan Andrijašević, stručni suradnik JU Mara.

 

Službeni program obuhvatio je konferenciju sa prezentacijama oba partnera i debatama, ceremoniju Town Twining te predstavljanje gradova, oba partnera. Gradonačelnik Nocere Inferiore Manlio Torquato ovom je prigodom izrazio zadovoljstvo ovim događajem i projektom, a u ime Grada Makarske delegaciju je predstavio i zahvalio se na gostoprimstvu Ivan Perić. Tijekom ceremonije simbolično su razmijenjeni ključevi gradova Makarske i Nocere Inferiore, te je potpisan i sporazum o namjeri daljnjeg sudjelovanja i apliciranja na zajedničkim EU projektima.

 

Udruga Sunce održala je prezentaciju dobre prakse koju provodi na temu „Help&Learning“, odnosno projekta kojeg udruga provodi u Makarskoj već 15 godina i omogućava djeci s teškoćama u razvoju pomoć u nastavi. Prezentaciju su održale Anja Rašić i Nives Rašić. Učenik Antonijo Babić je ispred Srednje strukovne škole Makarska prezentirao naš grad nakon čega je prikazan promotivni video Makarske, a na konferenciji se na talijanski jezik predstavila i praktikantica Mare Stela Iljukić U neformalnom dijelu programa delegacija Makarske imala je priliku posjetiti Pompeje i Napulj.

 

Projekt EASE bavi se temom obrazovanja kao ključnim područjem, borbom protiv diskriminacije, socijalnom inkluzijom te je stoga provedba projekta uključivala predstavnike škola – učenike i profesore, te organizaciju civilnoga društva za osobe s invaliditetom. Inače, ovo je drugi projekt kojeg MARA provodi u sklopu programa EUROPA ZA GRAĐANE, a najviše smo ponosni činjenicom kako našim građanima; učenicima, školama, udrugama, ustanovama omogućujemo sudjelovanje na europskim projektima s ciljem razmjene iskustava, primjera dobre prakse te umrežavanja, stoji u priopćenju JU Makarska razvojna agencija MARA.

makarska logo