6°C weather icon

Program ukupnog razvoja grada Makarske

02.02.2011.

Budućnost je u 56 projekata teških 220 milijuna kuna


U prošli četvrtak je u hotelu Biokovo predstavljen konačni prijedlog Programa ukupnog razvoja grada Makarske. U prisutnosti dvadesetak čelnika Grada, gospodarstvenika i drugih zainteresiranih izrađivač programa - Micro projekt d.o.o. predstavio je najvažnije stavke. Ono što je odredilo ovaj Program jest popis od 56 projekata koji koštaju 220 milijuna kuna i to što je podložan dopunama i promjenama

Program ukupnog razvoja grada Makarske počiva na dva dijela. Prvi je pod nazivom Vizija grada Makarske, a pod sloganom Grad tradicije, mogućnosti i budućnosti. Predstavljač programa Domagoj Burica je rekao: «Ovo je izuzetno dobar slogan. On je slušljiv i prepoznatljiv, a određuje sve bitne osobine Makarske.»


Strategija razvoja


Drugi dio programa je Strategija razvoja koja se sastoji od tri postavljena cilja. Prvi cilj je razvijeni turizam u čemu je radna skupina predložila i aplicirala devetnaest projekata. Drugi cilj je razvoj komunalne infrastrukture, a treći cilj je razvoj kulture zajednice. Od predloženih projekata najveći dio njih bi se financirao privatnim kapitalom dok bi jedan manji dio bio na proračunima županije ili države te gradskom proračunu. Iz Micro projekta najavljuju i mogućnost sudjelovanja u predpristupnim fondovima EU.
U raspravi oko programa gradonačelnik Bebek je istaknuo: «Ovo je živ dokument. On je podložan promjenama i vrijeme će pokazati koji su to prioriteti. 220 milijuna kuna je za naš grad veliki novac i sam gradski proračun ne može ovo sve izfinancirati. Zato se moramo okrenuti privatnom kapitalu i drugim izvorima koji postoje.»
Kao primjer mogućnosti povlačenja kapitala iz drugih izvora gradonačelnik je naveo primjere žičare za koju su zainteresirani privatni ulagači, a postoji mogućnost apliciranja projekta prema fondovima EU. Drugi primjer je lukobran koji će se graditi novcem iz Županijske lučke uprave te izgradnja novog sportskog centra za koji je također zainteresiran privatni kapital. Ova tri projekta koštaju preko sto milijuna kuna što samo pokazuje da bi opterećenje gradskog proračuna bilo minimalno.
«Sve u ovome programu je podložno kritikama, promjenam i novim prijedlozima. Cilj nam je da gradska uprava sama ne odlučuje o našoj budućnosti već da svi mogu sudjelovati i da svi znaju kuda grad ide», završio je svoje izlaganje gradonačelnik Bebek.


Rasprava podržala Program

U raspravi o programu sudjelovali su Jure Brkan, Lara Rakušić Ivanković, Marko Luketina, Siniša Rudelj, Gloryan Grabner, LjuboLjubičić, Nenad Bekavac. Svi su oni podržali Program, ali su istaknuli koje bi dijelove trebalo nadopuniti. Siniša Rudelj je s ekonomskog stajlišta secirao program zatraživši od izrađivača promjene kako bi on bio jasniji i određeniji u dijelu oko investicija, ciljeva i izvora financiranja.
«Radi se o procesu strateškog menadžmenta što je velika novost i napredak u našem gradu», naglasio je Rudelj. Gloryan Grabner je zatražio da se u program unesu imena inicijatora pojedinih projekata. Domagoj Burica mu je odgovorio kako se to namjerno izbjeglo, a da je glavni razlog to da se odgovornost prebaci na naznačene nositelje programa. Ljubo Ljubičić je bio vrlo konkretan. Zatražio je da se u program uvrsti i kuća Sunca za koju je grad do sada investirao oko milijun i pol kuna. Nenad Bekavac je imao primjedbu na rok realizacija koji je naznačen u programu. Radi se o godini 2013., koja nije realna. I on je dobio odgovor kako se to može promijeniti i prilagoditi stvarnom stanju s obzirom na mogućnosti rješavanja pojedinih problema vezanih za pojedinačne projekte.

 
Program je važan kao strateški dokument

Jedan od većih problema u Hrvatskoj je nepostojanje strateških planova za budućnost. Oni su neophodni ne samo kao dokumenti već i kao dio priprema za realizaciju pojedinih projekata. Na ovom skupu je naveden primjer povlačenja sredstava iz EU fondova koje nije moguće ako ne postoje strateški planovi, a i oni moraju biti usklađeni s planovima višeg reda. Zato je ovaj dokument potreban i za razvoj i za bržu i jednostavniju realizaciju razvoja.makarska logo