23°C weather icon

Priopćenje za javnost: Rimski grob u Kalalargi

21.03.2013.

U Kalalargi u Makarskoj, istočnije od barokne Alačevićeve palače iz 18. st. i u blizini raskrižja s Prvosvibanjskom ulicom, otkriven je prilikom nedavnog iskopa za polaganje kanalizacijskih cijevi rimski grob. Grob, položen sjeverozapad - jugoistok u približnom smjeru ulice, zatečen je svega 0,30 m ispod razine tla. Bio je obzidan žbukom, što je karakteristika grobova iz rimskog razdoblja. Sadržavao je kosturni ukop, vjerojatno dvije osobe.
U grobu je nađena zoomorfna brončana narukvica, čije će čišćenje očito bolje pokazati kako njezini krajevi imaju oblikovane stilizirane zmijske glave. Takve narukvice datiraju se u 3., i pogotovo 4. st., te stoga i ukop u grob valja datirati u isto vrijeme.
Nalaz groba u Kalalargi ne predstavlja iznenađenje, znajući kako je prostor Kačićeva trga u antici bio rimska nekropola u kojoj se ukopavalo od 1. st. I na prostoru niže Decime zatečeni su grobovi, iako o njima raspolažemo posve oskudnim podacima. Također, još je krajem 18. st. na području, nešto bližeg, zapadnog ulaza u Kalalargu pronađen natpis iz 2. st. Natpis spominje rimskog boga Jupitera, te dokazuje postojanje Jupiterovog hrama.
I inače, tijekom radova u Kalalargi uočeni su ostaci rimskih amfora, a čija datacija pokazuje dosta širok vremenski raspon. Stoga će, dogovorom Grada Makarske i splitskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture Republike Hrvatske, tijekom daljnjih radova biti proveden arheološki nadzor od strane Gradskog muzeja Makarska.


Marinko Tomasović, povjesničar umjetnosti i arheolog,
ravnatelj Gradskog muzeja Makarska

makarska logo