17°C weather icon

Priopćenje ministarstva nakon sastanka u Splitu: Postignut dogovor o odlaganju makarskog otpada

03.04.2014.

 

-Danas smo ovdje kako bismo podsjetili župana Ževrnju, ali i sve ostale župane,  na njihove obaveze u sustavu gospodarenja otpadom. Bez otvaranja centara za gospodarenje otpadom za koje su oni odgovorni, ne može se uspostaviti sustav, ne mogu se dovršiti sanacije odlagališta niti se ona mogu zatvoriti. A 2018. je iza ugla. Tvrtka koja bi trebala upravljati budućim centrom  već 8 godina ima zaposlenike, potrošen je ozbiljan novac pa i novac iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, postoji niz problema u pripremi projekta što je sve dovelo do toga da još uvijek nije dovršen ni projekt za prijavu na fondove. Ali to se mora pokrenuti i ubrzano krenuti dalje, naglasio je ministar Zmajlović rezimirajući radni sastanak sa županom i pojedinim gradonačelnicima iz Splitsko-dalmatinske županije koji je u srijedu održan u Splitu.

Ministar Zmajlović i župan Ževrnja nakon sastanka su izrazili zadovoljstvo jer je postignut dogovor kojim će problem s odlaganjem otpada iz Makarske biti riješen. Županija će preuzeti koordinaciju i dogovorit će s pojedinim odlagalištima u županiji operativnu provedbu te odluke odnosno raspodjelu odlaganja makarskog otpada, za otprilike jedan press kontejner dnevno u redovno vrijeme i do 3 tijekom turističke sezone.

Župan Ževrnja, koji će operativni plan dogovoriti s gradovima i općinama u županiji u najskorije vrijeme, istaknuo je da je 'Krajnje rješenje za gospodarenje otpadom u županiji centar za gospodarenje otpadom u Lećevici. Sve svoje snage i snage županije upregnut ćemo u maksimalno ubrzanje svih aktivnosti i optimističan sam da ćemo stići rok za otvaranje Lećevice 2018. Ako bude sve teklo po planu, mogli bismo do kraja godine imati gotovu lokacijsku dozvolu i riješeno imovinsko-pravno pitanje. Nakon toga ide proces procjene i vrednovanja, te se šalje zahtjev prema EU fondovima. Početak radova bi se mogao očekivati krajem 2015. ili početkom 2016. godine'.

Otvorivši sastanak, župan je naglasio važnost iznalaženja rješenja posebice zbog početka turističke sezone: Nijedan grad nećemo dovesti u opasnost, nijednom se ne smije ugroziti turistička sezona. Naša županija će se ujediniti i solidarizirati.

Ministar je podsjetio da Hrvatska do kraja 2018. godine mora uvesti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom. Do tada sva odlagališta otpada moraju biti sanirana i usklađena, a neusklađena zatvorena, te se izgraditi centri za gospodarenje otpadom i pretovarne stanice.

Na području Splitsko-dalmatinske županije to znači sanaciju svih gradskih i općinskih odlagališta i izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici. Do tada pojedina odlagališta moraju paralelno provoditi sanaciju i odlagati na način usklađen sa propisima kako se u opasnost ne bi dovodilo ljude i okoliš.

Da sve dosadašnje aktivnosti, akcija Velika čistka i inzistiranje na provođenju zakona i uvođenju reda  po pitanju gospodarenja otpadom, rezultiraju vidljivim pomacima na nacionalnoj razini pokazuju rezultati EUROSTAT-a.  

Prema podacima Agencije za zaštitu okoliša i EUROSTAT-a za 2011. godinu u Hrvatskoj se na odlagališta otpada bez obrade odlagalo 92% komunalnog otpada. Prošlog tjedna izišli su novi podaci za 2012. godinu prema kojima je taj udio smanjen na 85%. To je smanjenje od 7% odnosno 9% godinu za godinom i to je dobar pokazatelj jer je europski prosjek tih smanjenja 3,5% godišnje. Kad gledamo prve pokazatelje, neverificirane podatke za 2013., imamo razloga vjerovati da će smanjenje odlaganja 2013. u odnosu na 2012. biti čak preko 10%.  To je pokazatelj da radimo dobro i da ćemo veliki izazov koji imamo ostvariti – da ćemo u sljedećih par godina odraditi posao koji nije napravljen posljednjih 10 godina, navodi se u priopćenju koje je u srijedu objavljeno na službenim internet stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode.
 

 

makarska logo