24°C weather icon

Primopredaja vlasti u Makarskoj: Gradonačelnik Jure Brkan preuzeo vlast i među prvim zadacima istaknuo stabilizaciju financija Grada

09.06.2017.

Nakon drugog kruga lokalnih izbora na kojima je pobijedio kandidat HDZ-a za gradonačelnika Jure Brkan danas 9. lipnja, obavljena je primopredaja vlasti između bivšeg gradonačelnika Tonća Bilića i novoizabranog gradonačelnika Jure Brkana. Primopredaja je obavljena u nazočnosti zamjenika gradonačelnika novih i bivših. Ovom prilikom novinarima su dali izjave novi i bivši gradonačelnik.

Makarski gradonačelnik Jure Brkan po preuzimanju vlasti je izjavio: – Prvo i osnovno je stabilizirati financije Grada, a onda idemo po redu otkloniti sitne stvari, sitne propuste koji već dugo muče naše sugrađane. Na to ćemo prvo obratiti pozornost i moram naglasiti mi smo u turističkoj sezoni. Prije svega nam je naglasak na sigurnosti i građana i turista. Siguran, lijep i uređen naš grad nam je prioritet jer od toga živimo.

Upravo smo izvršili primopredaju. Dobili smo pet izvješća iz pet upravnih odjela. Kompletnu dokumentaciju sa svim ostalim materijalima, potpisanim ugovorima, fazama gotovosti ćemo dobiti na sastanku s pročelnicima koji vode te stvari. Zahvaljujem se gospodinu Biliću i njegovim zamjenicima Miru Družijaniću i Lori Veličković na dosadašnjem radu. Kao što smo najavljivali i u kampanji sve dobre i pozitivne stvari mi ćemo nastaviti. Prema svim djelatnicima Grada ćemo se ponašati profesionalno. Tko god želi i hoće raditi, taj će imati što raditi. Prema svima isto ćemo se odnositi i tražiti da uredno i kvalitetno rade svoj posao. Nastavljamo s pozitivnim stvarima. Međutim što vidimo da je krivo, to ćemo u startu ispravljati. Nastavljamo odmah s projektima, s našim predizbornim obećanjima i od prvog službenog radnog dana počinjemo s izvršavanjem. Moji zamjenici su spremni za rad. I vjerujte do konca godine vidjet ćete veliku promjenu  - obećao je novi makarski gradonačelnik Jure Brkan. Odgovorio je Brkan kako će prema zakonu prvi službeni radni dan novoizabrane vlasti biti prvi radni dan od objave službenih rezultata Državnog izbornog povjerenstva koji se čeka.

Dogovoreni su i resori za zamjenike gradonačelnika Dražena Nemčića i Jozu Vranješa.“Dogovorili smo se jednostavno. Gospodin Dražen Nemčić je trenutno za komunalnu problematiku, gospodin Joze Vranješ je zadužen za projekte, ulaganja i razvoj. Moj posao je ustrojiti Gradsku upravu da bude servis u službi građana. Kultura i sport će biti u nadležnosti pročelnika Odjela za društvene djelatnosti koji će imati šire ovlasti i to pokrivati – odgovorio je gradonačelnik Jure Brkan na upit novinara.

Sada već bivši gradonačelnik Tonći Bilić je na odlasku kazao što ostavlja svojim nasljedniku u “dotu”.  – Ostavljamo projekte koji su započeti i u tijeku realizacije i one koji čekaju na samu realizaciju. Nadam se da će moj nasljednik naći dovoljno vremena, mudrosti i sredstava da sve te projekte realizira. Ja mu želim sreću i uspjeh. Njegova prednost u odnosu na moju prije 4 godine je što smo mi pripremili projekte i on ih može realizirati. Meni nije bilo projekata koji su se odmah mogli realizirati. Također, nasljedniku ostavljam ukupna dugovanja Grada od 30 milijuna kn što je 40 milijuna kn manje negoli sam ja zatekao i nadam se da će uspjeti financijski stabilizirati Grad dok god se otplaćuju krediti za dvoranu i bazen. Želim mu puno uspjeha u povlačenju sredstava iz EU fondova ili iz natječaja ministarstava RH. Projekti su kvalitetni i u visokim fazama evaluacije i nadam se da će se ta sredstva koja smo planirali ipak sliti u Grad Makarsku – kazao je Bilić istaknuvši projekt Kotišina vrijedan 15 milijuna kn, projekt Buroline… Na upit vraća li se na svoje ranije radno mjesto bivši gradonačelnik je odgovorio – Tek u prosincu, četiri godine nisam koristio odmor pa ću to sada učiniti sukladno zakonu.

 

J.Glučina

makarska logo