11°C weather icon

Prijem za slovačkog veleposlanika: Stoljetnu povezanost treba pretočiti u sporazum o prijateljstvu

05.03.2014.

Veleposlanika Republike Slovačke Juraja Priputena, njegovu zamjenicu i savjetnicu Ivonu Gallovu, pomoćnicu veleposlanika Natašu Tošić i počasnog konzula Slovačke u Splitu Antuna Plančića danas je primio makarski gradonačelnik Tonći Bilić, zajedno s dogradonačelnikom Mirom Družianićem te Tonćijem Lalićem iz makarske Turističke zajednice.

Izrazivši im srdačnu dobrodošlicu gradonačelnik Bilić podsjetio je na stoljetnu turističku povezanost Makarske i Primorja sa Slovačkom. - Iz godine u godinu broj Slovaka koji ljetuju se povećava. Više od 10 tisuća posjeti ih Makarsku, a ostvare oko 80 tisuća noćenja, naglasio je gradonačelnik Bilić dodavši kako Grad Makarska u učvršćivanju prijateljskih veza sa Slovačkom, kao iskusnom članicom Europske unije, može samo profitirati.
-Drago nam je da naši sunarodnjaci već desetljećima odabiru Makarsku i okolna mjesta  za ljetovanje. To je dobar znak za jačanje prijateljstava dviju država. Mogućnosti suradnje su velike, a naša iskustva mogu vam pomoći u rješavanju konkretnih problema poput odlaganja komunalnog otpada s kojim ste trenutno suočeni. Na tom planu, kao i inače po pitanju gospodarstva, možemo vam pomoći kroz izradu projekata i apliciranje za fondove Europske unije, istaknuo je između ostalog slovački veleposlanik kojemu je mandat u Hrvatskoj započeo u rujnu prošle godine. Počasni konzul Republike Slovačke u Splitu Antun Plančić predložio je povezivanje Makarske sa jednim od slovačkih gradova u konkretnim projektima koji će donijeti obostranu korist.
Na kraju prijema domaćini i gosti razmijenili su poklone, a delegacija na čelu sa slovačkim veleposlanikom ovom je prigodom posjetila i Gradsku galeriju Antuna Gojaka.
J. Morović

 

makarska logo