- weather icon

Prijem pčelara Mate i Miljenka Bušelića

19.11.2012.

19.11.2012.

Gradonačelnik Marko Ožić Bebek, dogradonačelnik Ante Novak i predstojnica Lara Rakušić Ivanković danas su u Uredu gradonačelnika primili pčelare Matu i Miljenka Bušelića. Povod ovom prijemu je veliki uspjeh posljednjih godina koji postižu otac i sin.
Na 3. međunarodnom sajmu pčela, koji organizira Savez pčelara Splitsko-dalmatinske županije „Dalmatina 2012.“, za najbolji med proglašen je upravo cvjetni med Miljenka Bušelića iz Makarske. Grad Makarska sponzorirao je obuku Mate Bušelića na Pčelarskoj školi iz čega se dade zaključiti kako se ulaganje u proizvodnju, mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva i kvalitetu rada pojedinca uvijek isplati ulagati, pripomenuo je gradonačelnik Bebek.
Kako je istaknuo Mate Bušelić, med je deklariran kao cvjetni med, s obzirom da se danas teži medonosnom bilju, a koji medi 5-7 dana. Upravo zato se ne može dobiti sortni med, pogotovo kadulja koja je u posljednje vrijeme zatajila, stoga su se spustili kriteriji pri ocjenjivanju. Upravo je kaduljin med najcjenjeniji med, te se pri ocjenjivanju procjenjuje postotak njene prisutnosti u medu.
Inače, med u Dalmaciji je izuzetno kvalitetan med, a obitelj Bušelić proizvodnji meda pridaje posebnu pažnju uz mnogo ljubavi u ovom poslu i načinu rada s pčelama. Ovo inače nije prvo priznanje medu obitelji Bušelić. Naime, 2010. godine med je poslan na procjenu na državno prvenstvo u Osijek gdje je ocijenjen kao apsolutni prvak.
Gradonačelnik je pripomenuo kako bi trebalo poticati lavandu, a tako bi se dobilo i na kvaliteti meda i na proizvodnji lavande.
Mate Bušelić napomenuo je kako je košnica najprofinjeniji, najopremljeniji i najuredniji laboratorij na kugli zemaljskoj.

makarska logo