14°C weather icon

Prihvaćen prijedlog gradonačelnika Jure Brkana kojim se smanjuje obuhvat UPU-a Platno: Gradit će se samo 3 nogometna terena, 2 tenis terena i polazna postaja žičare, priobalni pojas ostaje zaštićen

25.03.2018.

Na prijedlog gradonačelnika Jure Brkana do iduće sjednice Gradskog vijeća pripremit će se potrebne odluke za izmjenu Urbanističkog plana uređenja (UPU) Platno na način da se obuhvat smanji za zahvaćeni dio morskog akvatorija, zajedno s pripadajućim priobalnim dijelom koji se u planu vodi kao prirodna plaža. Unutar obuhvata ostat će samo sportski sadržaji na kopnenom dijelu sa početnom postajom žičare, bez mogućnosti zadiranja u prioblni dio plaže kao i mora i podmorja. Zaključak je to tematske sjednice Gradskog vijeća koja se u petak održala na prijedlog oporbenog kluba vijećnika SDP-HNS-HSU. Prijedlog gradonačelnika podržali su vijećnici HDZ-a i HSLS-a dok prijedlog oporbe da se stave van snage zajednička odluka o izradi izmjena i dopuna UPU Platno od 21.12.2017., odluka o donošenju UPU Platna od 27. 12.2011. te donese odluka o trajnoj zaštiti Osejave i Sv. Petra, nije prošao.


Prihvaćanju prijedloga gradonačelnika prethodila je višesatna rasprava u kojoj su osim gradskih vijećnika sudjelovali i predstavnici Građanske incijative SOS Osejeva i građanI.
U ime kluba vijećnika SDP-HNS-HSU govorio je Tonći Bilić naglasivši kako je ''neupitna potreba za unapređenjem sportskog turizma, no on se ne smije odvijati na štetu prirodne baštine na kojoj se temelji cijeli turizam''.


Oporba i građanska incijativa traže odustajanje od projekta: Osejavu treba zaštititi

 

-Smatramo da je pored postojećih sportskih građevina buduću izgradnju potrebno svesti u realne optimalne okvire. Ostajemo pri svom stavu iz 2009. i 2011. da je nepotreban i nerealan toliki obuhvat, prvenstveno zbog ekološke zaštite ovog područja. Svi novi sportski tereni u skladu s izrađenom stručnom podlogom, moraju biti u funkciji nadopune postojećih sportskih građevina (Gradski sportski centar, Tenis centar Hotela Makarska d.d.) zbog povećanja kapaciteta, i zbog poboljšanja uvjeta trenažnih postupaka s ciljem održivog razvoja grada Makarske. Na tome ćemo ustrajatI, istaknuo je Bilić..
Zahvaljujući dogovoru na Međustranačkom vijeću, bez da o tome glasaju gradski vijećnici kako određuje Poslovnik o radu Gradskog vijeća, priliku da javno kažu svoje stavove dobili su i Thomas Mravičić, ispred GI SOS Osejava, Gloryan Grabner ispred kluba vijećnika SDP-HNS-HSU te kao predstavnici građana Miljenko Franić, Ivana Gabrić, Vanja Batošić i Kristina Mirko( koja je odustala od izlaganja op.a.)
Predstavnici GI SOS Osejava i građani pozvali su su se na peticiju kojom je prikupljeno 4000 potpisa te zatražili stavljanje van snage UPU-a Platno i trajnu zaštitu i Osejeve i sv. Petra s jasno naznačenom zabranom bilo kakve gradnje uključujući i sportske terene. Osim tvrdnje da se inzistiranjem na realizaciji projekta Platno ne poštuje volja 4000 Makarana, od predstavnika inicijative i građana moglo se, među ostalim, čuti kako se nakon Biloševca uništava zadnja zelena oaza, kako se ulaganja trebaju preusmjeriti u postojeći Gradski sportski centar te kako će izgradnja sportskih terena i polazne postaje žičare u budućnosti za sobom povoći veće zahvate u prostoru ostajući pri stavu kako je očuvanje Osejave u interesu i makarskog turizma i njezinih građana.

 

Nakon predstavnika građana, nazočnima se obratio gradonačelnik Jure Brkan kazavši da tijekom rasprave nije čuo nijedan argument zbog kojeg bi se trebalo odustati od izgradnje sportskih terena na području Platna budući da je i stav gradske vlasti, koja se zalaže za projekt, zaštita Osejave. Za vrijeme njegovog obraćanja nazočni su po prvi put imali prilike vidijeti i 3D projekciju budućeg izgleda područja Platna sa smanjenim obuhvatom u odnosu na plan koji je na snazi: sa 2 tenis terena, 3 nogometna igrališta, parkiralištem i polaznom stanicom žičare. Radi se o planu želja aktualne gradske vlasti o kojem će, kako je najavio gradonačelnik, konačni sud dati struka.


Gradonačelnik Jure Brkan: Želim da grad živi punim plućima, a da istovremeno zaštitimo prirodu


-Svi smo svjesni da živimo od turizma i da se cjelogodišnji turizam ne može graditi isključivo na suncu i moru. Moramo raditi na razvijanju selektivnih oblika turizma, a jedan od njih je i sportski turizam. Kao dugogodišnji sportski djelatnik često sam imao upite za pripremama sportskih ekipa, kako amatera tako i profesionalaca, i uvijek sam bio u neprilici kad bi trebao osigurati termine, prvenstveno na nogometnim terenima. Jer Imamo jedan nogometni travnati teren koji nije dovoljan ni za lokalne potrebe, a kamoli ozbljnije sportske pripreme nogometaša. Moj stav dijele i hoteljijeri u gradu Makarskoj, što potvrđuju materijali koje ste dobili, a isto mišljenje dijeli i Zajednica sportova grada Makarske i Turistička zajednica. Svi oni su rekli da pritom treba zaštititi i prirodu, no o tome nitko ne dvoji i to nam je svima u interesu, kazao je gradonačelnik.
Posebno se osvrnuo na činjenicu da su u proračunu Grada Makarske 4 godine bila planirana sredstva za izgradnju heliodroma u srcu poluotoka Osejava, koji podrazumjeva velike zahvate u prostoru i sječu šume, na koje nitko nije reagirao niti se bunio. S druge strane, kad se sa ciljem razvoja sportskog turizma žele graditi sportski tereni i to na području Platna koje je u naravi neprirodna zaravan nastala nasipavanjem šuta, diže se velika bura. Mi smo taj heliodrom izbacili iz proračuna, istaknuo je.
-Plan Platna koji je na snazi od 2011., i koji je prošao sve instance i koji je zakonit, točno je definirao na koji način se treba zaštiti priroda i što se može gradit, a što ne. Nema gradnje etažnih ni stambenih objekata, nema gradnje u obalnom pojasu. Mi smo došli na ideju da taj prostor iskoristimo još bolje i tu smjestimo početnu stanicu žičare. Zato jer zemljišta koje bi mogli iskoristiti za tu namjenu više na području grada nemamo, a u ovom slučaju smo na dobrom putu da od države dobijemo 138 000 kvadrata. Ovo radimo jer želimo da naš grad živi punim plućima, a da istvoremeno zaštitimo prirodu, kazao je gradonačelnik predstavivši 3D projekciju ''plana želja'' iz kojeg je vidljivo da se ne planiraju nikakvi zahvati u priobalnom pojasu.


O prijedlogu koji je predstavljen na sjednici Gradskog vijeća svoje mišljenje će tek reći izrađivač izmjena i dopuna UPU-a Platno koji će dati konačan sud, a onda će, sukladno zakonu, takav prijedlog izmjena i dopuna biti ponovno na javnoj raspravi i javnom uvidu te će nakon toga biti predstavljen kao konačan prijedlog gradskim vijećnicima.
-Zbog svega navedenog ne možemo prihvatiti prjedlog SDP-a i sve planove vezane za Platno staviti van snage jer se tako vraćamo 15 godina unutar i s tim ništa nećemo postići. Želimo produžiti turističku sezonu i otvoriti nova radna mjesta, a ovo je način na koji ćemo to napraviti, zaključio je gradonačelnik.


Nakon gradonačelnikovog izlaganja većina građana izašla je iz vijećnice pokazujući tako svoj revolt zbog ne dobivanja prilike da sudjeluju u diskusiji, a raspravu su nastavili gradski vijećnici. Predsjednik Gradskog vijeća izrazio je žaljenje što predstavnici građana nisu ostali do kraja sjednice i čuli cijelu raspravu te istaknuo kako je apstraktno da prosvjednici prosvjeduju protiv ideje.

 

Marko Ožić Bebek: Svi koji žive u Makarskoj imat će benefit od ovog projekta


-Potpuno je nelogično da predstavnici SOS Osejava prosvjeduju protiv nečeg što još nije ugledalo svijetlo dana, što je još uvijek samo ideja i što tek treba proći proceduru i javnu raspravu. Logično bi bilo da su se uključili u javnu raspravu i tada iskazali svoje mišljenje. No, ovakve scenarije već sam doživio. Kad nema čvrstih argumenata, onda se koriste galama i poluinformacije. Tako je bilo kad se trebao graditi hotel na Biloševcu ili lukobran kad se također izlazilo sa poluinformacijama. Tako sam nedavno pročitao da će se na Platnu graditi 22 terena što je opet poluistina, a sve da bi se opravdala galama koja se podigla. AktivostI građanske incijative su legalne, no trebali su pričekat da se naprave izmjene urbanističkog plana uređenja i da onda kažu svoje mišljenje, kazao je predsjednik Gradskog vijeća Marko Ožić Bebek dodavši da se razvoj ne smije zaustavljati, ali se treba kontrolirati.
- Izgradnjom hotela Romana otvorilo se 100-ak novih radnih mjesta, a izgradnjom sportskih terena i žičare bit će ih od 400 do 500 više. U naš grad došao je veliki hotelski lanac poput Valmara i ne možemo dozvoliti da nam se turizam svede na 6 do 7 mjeseci. Mi kao gradska uprava trebamo se prema tome postaviti i omogućiti produljenje turističke sezone i razvoj selektivnih oblika turizma poput kongresnog, zdravstvenog ili sportskog. Svatko tko živi u Makarskoj imat će benefit od ovog projekta, zaključio je Bebek.


Cijelo vrijeme trajanja tematske sjednice Gradskog vijeća ispred zgrade Grada su prosvjedovali članovi GI SOS Osejava koji nisu bili zadovoljni sa prezentiranim rješenjem te su najavili nastavak bitke za Osejavu.

 


-

 

makarska logo