8°C weather icon

Prezentacija mjera Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja

25.02.2010.

26.02.10.


23. veljače (utorak) u prostorijama zgrade Grada predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje predstavili su mjere iz Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja za 2009. i 2010. godinu. Sastanku su prisustvovali prof. Ivan Ivanda i Ante Novak ispred gradske uprave te predstavnici poslodavaca i knjigovodstvenih servisa. Ovaj plan je u primjeni od 8.veljače ove godine, a njegove najvažnije stavke su:
1. sufinanciranje prvog zapošljavanja mladih osoba bez radnog staža;
2. sufinanciranje zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba;
3. sufinanciranje zapošljavanja osoba iznad 50 godina životne dobi;
4. sufinanciranje zapošljavanja posebnih skupina nezaposlenih osoba (branitelji, roditelji sa 4 ili više djece, roditelji djece s posebnim potrebama…);
5. samozapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba;
6. financiranje obrazovanja nezaposlenih osoba;
7. zapošljavanje u javnim radovima.

Novitet u ovom planu je samozapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba, dok najinteresantniji model za jedinice lokalne samouprave je zapošljavanje u javnim radovima koji se temelje na društveno korisnim radovima jedinica lokalne samouprave, njihovih institucija, nevladinih organizacije i udruge, a pretežno se odnosi na komunalne poslove. Kod ove mjere Hrvatski zavod za zapošljavanje je taj koji isplaćuje plaću zaposlenima na temelju plana koji je izrađen od strane jedinica lokalne samouprave, ustanova ili nevladinih organizacija. Nositelj ovih sufinanciranja je država, a u procesu obrazovanja nezaposlenih osoba Hrvatski zavod za zapošljavanje je nositelj troškova školovanja, financijske pomoći, troškova prijevoza i osiguranja.
makarska logo