26°C weather icon

Prezentacija Makarske u Italiji: Kulturno - umjetnički program posvećen Makarskoj 27. lipnja u Milanu

21.06.2018.

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Milanu u suradnji s Gradom Makarskom i Gradom Milanom, u povodu 26. obljetnice diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Talijanske Republike, te 27. Dana Državnosti Republike Hrvatske će 27. lipnja 2017. godine upriličiti bogat kulturno-umjetnički program u Milanu posvećen gradu Makarskoj. To je već četvrti put da  GKRH u Milanu  u povodu Dana Državnosti priča kroz tradiciju i suvremenost hrvatskih gradova  o Republici Hrvatskoj. Nakon Zagreba, Zadra i Dubrovnika, na redu je jedna od najposjećenijih  turističkih destinacija Srednje Dalmacije - Makarska. 

 

Republika Hrvatska predstavlja se Milanu, talijanskoj metropoli u kojoj  se povijesno nasljeđe skladno prožima s najsuvremenijim svjetskim dostignućima, kroz grad Makarsku, grad iznimne prirodne ljepote koji je istinski svjedok bogatih kulturnih odnosa između Hrvatske i Italije. S ciljem nastavljanja povijesnog dijaloga između dviju obala Jadranskog mora, tog „drevnog jezera“ koje stoljećima spaja talijanski i hrvatski narod, te koje nam i danas nudi, u europskom ruhu, mogućnost dodatnog gospodarskog, kulturnog i društvenog razvoja, kazala je generalna konzulica RH u Milanu, gospođa Iva Pavić. U Makarskoj se isprepliću spomenici povijesti još iz vremena starih Rimljana (Mucrum), višestoljetne vladavine Serenissime poput crkve svetog Marka, baroknog venecijanskog dragulja iz 18. stoljeća i Mletačke česme, i spomenici  autohtone hrvatske kulture o kojoj svjedoči između ostalog i  Spomenik franjevcu Andriji Kačiću Miošiću na glavnom gradskom trgu koji nosi njegovo ime. Andrija Kačić Miošić, jedan od najpoznatijih pjesnika, autor je poznatog djela „Razgovor ugodni naroda slovinskog“, koje je prvi put objavljeno 1756. godine, a zanimljivo je da se jedno od prvih izdanja čuva upravo u Milanu, Biblioteci Ambrozijana, te je sastavni dio fundusa Akademije,  na Odsjek slavistike. U djelu je ispričana epopeja hrvatskog naroda i njezinih heroja, od najstarijih vremena pa sve do otpora pruženim Turcima, kroz koji se dokazuje povijesna pripadnost Hrvata krugu zemalja zapadnog kršćanstva.

 

Grad Makarska svjedoči jaku povezanost s Italijom i preko ličnosti Alberta Fortisa, geologa iz Padove i autora jedne od najpoznatijih knjiga svih vremena o Dalmaciji, „Put po Dalmaciji“ objavljene 1774. godine u kojoj je svoje mjesto pronašla i  „Hasanaginica“, koja je doživjela veliki odjek u Europi. Put po Dalmaciji bio je Fortisov veliki profesionalni i ljudski pothvat kojem je bio cilj upoznati Veneciju s onom drugom zapadnom stranom Jadranskog mora, proći unutrašnjost Dalmacije i izvornu kulturu Morlaka, do tada slabo poznatu, ali vrlo važnu za očuvanje antičkih zakona, običaja i navika stanovnika ovog kraja.

 

Makarska gostuje u Milanu kako bi nas posjetila na hrvatsko - talijanske povijesne veze koje su određene dugotrajnošću svog postojanja i nemjerljivim brojem primjera o međusobnim prožimanjima i utjecajima na svim poljima društvenog života. 

 

- Grad s kojim je Grad Makarska u najdugovječnijim prijateljskim odnosima je talijanski grad Roseto degli Abruzzi, s kojim je Povelju o prijateljstvu potpisala još bivša Općina Makarska, davne 1980. godine. Također, želim podsjetiti da su moliški Hrvati, hrvatska jezična manjina u Moliseu koja je očuvala hrvatski jezik u Italiji kroz 5 stoljeća, izvorno došli s područja Neretve i Makarske, pa smo posebno ponosni da u Mundimitru/Montemitru u Moliseu, glavna ulica nosi ime našeg grada - istaknuo je gradonačelnik Makarske Jure Brkan.

 

Ovogodišnja umjetnička i kulturna proslava Dana Državnosti RH u Milanu kroz Makarsku s pravom nosi ime „U zagrljaju ljepote“, budući da Makarska zajedno sa svojom Rivijerom dugom 50 kilometara, gdje more susreće planinu Biokovo, u prvom redu asocira na prirodnu ljepotu, na plaže, uvale i ušća. U Makarskoj snaga prirode dostiže svoj vrhunac jer je situirana u jednom od najljepših predjela Dalmacije nasuprot prelijepih otoka Hvara, Brača i Visa u podnožju strmih planina: impresivnog Biokova, prirodnoj rezervi i divljini, specifična i po sačuvanoj drevnoj seoskoj arhitekturi zbog čega je stalna meta izletnika, kazala je gđa Hloverka Srzić Novak, direktorica Turističke zajednice grada Makarske. Biokovo i Makarska čine jednu cjelinu, a planina koja je idealna zaštita svih obalnih gradova i naselja uzdiže se u pozadini Makarske te strmo ulazi u more sa grebenima i provalijama koji zajedno s nebrojenim plažama Rivijere stvaraju uistinu sugestivnu sliku. 

 

Kultura i prirodna ljepota bit će predstavljene kroz bogatu večer u milanskoj dvorani ex Fornace u umjetničkom dijelu Milana,Navigli, kroz suradnju Generalnog konzulata RH i Grada Makarske te Grada Milana. Bit će to večer bogata sadržajem, od književnog, glazbenog, umjetničkog i povijesnog, koja će započeti otvaranjem triju izložbi koje gledaju na prošlost i budućnost Grada Makarske:

 

-              povijesno - kulturna izložba „Kulturna baština Grada Makarske“, predstavljena od Gradskog muzeja Makarska

-              umjetnička izložba „Pejzaži“, iz Gradske galerije „Antun Gojak“, dio kolekcije Gojak donirane gradu

-              Izložba „Mafest“, originalni plakati međunarodnog festivala stripa (Mafest) koja se svake godine održava u Makarskoj i u kojoj sudjeluju brojni milanski autori stripa i karikaturisti, kao potvrda suvremenosti.

 

U glazbenom programu, uzvanici će moći uživati slušajući Vokalnu skupinu folklornog ansambla "Tempet", "Diger Banda“ i učenika Glazbene škole Makarske, institucije koja je iznjedrila brojne vrhunske glazbenike proslavljene i izvan granica Hrvatske.

 

Svečano druženje okrunit će turističko i eno - gastronomsko predstavljanje Makarske, gdje nam je partner Hoteli Makarska d.d., pa ćemo tako uz bogatu ponudu ovdašnjih delicija svijetu  predstaviti i proslavljenu makarsku slasticu - tortu makaranu.

 

Program će se nastaviti i sljedećeg dana, u četvrtak 28. lipnja 2018. godine u 19.30 sati, kada će u istom prostoru, Ex Fornace, prof. Veljko Barbieri, pisac romana, pripovijetki, putopisa i poznavatelj hrvatske gastronomije, održati predavanje pod nazivom „Nasljeđe Makarske rivijere u mediteranskom okruženju“.

 

Ovaj važan datum, posvećen Republici Hrvatskoj i gradu Makarskoj u Milanu, događa se tek mjesec dana nakon službenog posjeta Rimu od strane predsjednice Republike Hrvatske, gđe Kolinde Grabar – Kitarović, te susreta sa predsjednikom Talijanske republike, Sergiom Mattarellom, te još jednom svjedoči o prijateljskim odnosima između dviju susjednih država, uspješnoj suradnji hrvatskih i talijanskih institucija i institucija gradova, kao i prijateljstvu dvaju europskih naroda.  

 

                                                                                             

                                                                                                                             

 

 

 

 

makarska logo