9°C weather icon

Prestanak izvanrednog stanja

18.09.2008.

22.9.08.

U noći, u petak 19. rujna 2008. iza 21,00 sat izbio je požar kod Baškovića kuća. Prema dojavi, lokalno stanovništvo ugledalo je veliki bljesak nakon kojeg je nestalo struje, a potom buknuo požar. Sve domaće vatrogasne snage izašle su na teren predvođene glavnim županijskim vatrogasnim zapovjednikom Draženom Glavinom. Jadranska magistrala, državna cesta D8, zatvorena je za promet, a sav promet preusmjerio se preko Vrgorca.
Uz pomoć jake bure požar se proširio prema Svetištu Vepric, Kuku, Bratušu, Promajni, Krvavici i sjeverno prema Biokovu. Već u 22,00 sata pozvane su i ostale vatrogasne snage iz županije u pomoć. Ekstremni uvjeti, jaka bura koja je učestalo pojačavala, prebacivala je vatru s jedne strane na drugu i time dodatno otežavala borbu vatrogasaca s vatrenom stihijom te onemogućila pristup kanaderima i air traktorima.
Zahvaljujući vatrogasnim snagama, svi navedeni predjeli su obranjeni, uključujući i plažne objekte.

U subotu 20. rujna oko 15,00 sati većina požarišta je stavljena pod nadzor, osim sjeveroistočnog i sjeverozapadnog dijela, a i državna cesta D8 puštena je u promet.
Zbog velike površine i jačanja bure u večernjim satima, vatra se je s predjela poviše Mlinica jednostavno prebacila u zaseok Matići i kod groblja u Velikom Brdu te ispod kuće vlasnika Čepe. Odmah su upućene vatrogasne cisterne na put ispod groblja, u Matiće te na liniju od Čepine kuće na Zelenki kako bi se obranile kuće u Zadarskoj ulici. Zbog prijetnje požara kućama aktiviran je Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Makarske na čelu s gradonačelnikom Markom Ožićem Bebekom koji je donio Zapovijed o proglašenju izvanrednog stanja i provedbi mjera djelomične evakuacije. Odmah potom se izvršila evakuacija stanovništva i turista s predjela Veliko Brdo i Zelenka te za iste organizirao privremeni smještaj u sportskoj dvorani Osnovne škole Stjepana Ivičevića, a na raspolaganju je iskorišten prostor Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce te sportska dvorana na Sportskom centru. U dvorani OŠ Sjepana Ivičevića smjestilo se 150 ljudi kojima je osiguran topli napitak i ležaj za odmor. Iste večeri Makarsku je posjetio ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević, ravnatelj policije Marjan Benko, župan Splitsko-dalmatinske županije Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik RH Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlovac, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje RH Damir Trut, pročelnik DUZS područni ured Split Petar Škorić te kompletni vatrogasni zapovijedni kadar RH.
U 24,00 sata zaustavljeno je širenje vatre prema gradu, Velikom Brdu i ostalim zaseocima. U nedjelju 21. rujna oko 7,00 sati stigli su helikopteri, a oko 10,30 kanader i air traktori koji su pomogli staviti požar pod kontrolu.
Istu večer, osim Velikog Brda i Zelenke, vatrogasci su branili i Promajnu, Bratuš, Krvavicu, Lučicu te Svetište Vepric. Na sreću i zahvaljujući iznimnim naporima vatrogasaca, u velikom dvodnevnom požaru lakše su ozlijeđena četiri vatrogasca, nije izgorio nijedan objekt te nije bilo ozljeda lokalnog stanovništva.
U požaru su sudjelovale 142 cisterne, 400 vatrogasca, 1 kanader, 3 helikoptera te 2 air traktora, a prema informacijama iz DVD Makarska izgorjelo je 450 ha zemljišta u vlasništvu Hrvatskih šuma, a 150 ha u privatnom vlasništvu.


ZAHVALA GRADA MAKARSKE


Grad Makarska zahvaljuje se hrabrim vatrogascima, gradskim službama – Hitnoj pomoći, Policijskoj postaji Makarska, HEP-u, Vodovodu, GSS-u, Crenom križu, školama, Gradskom centru Osejava, Županijskom centru 112, Hrvatskim šumama, stanovnicima Makarske i okolnih mjesta zahvaćenih požarom, gospodarstvenicima, RMR-u i svima onima koji su na bilo koji način pridonijeli u tešim trenucima požara. Također zahvaljujemo na posjetu i podršci ministru unutarnjih poslova Berislavu Rončeviću, ravnatelju policije Marjanu Benku, županu Splitsko-dalmatinske županije Anti Sanaderu, glavnom vatrogasnom zapovjedniku RH Mladenu Jurini, glavnom vatrogasnom zapovjedniku Istarske županije Dinu Kozlovcu, ravnatelju Državne uprave za zaštitu i spašavanje RH Damiru Trutu, pročelnik DUZS područni ured Split Petru Škoriću te ostalom vatrogasnom kadru.
ZAHVALA DVD- a MAKARSKA


Prošli petak i subotu katastrofalni požar zadesio je Grad Makarsku i Općinu Bašku Vodu.
Unatoč orkanskoj buri i ogromnom plamenu, nadljudskim naporima vatrotgasaca spašeni su ljudski životi i imovina neprocjenjive vrijednosti.
U pomoć su nam pristigli vatrogasci iz cijele naše domovine Hrvatske.
I ovoga puta u svemu se iskazala vatrogasna solidarnost, samoprijegor, hrabrost i odlučnost da se usprkos vlasitoj pogibelji spašava i pomaž drugima.
U ovim teškim trenucima, kada je vatrena stihija pobijeđena, osjećamo dužnost zahvaliti se svim brojnim, hrabrim vatrogascima koji su nam nesebično došli u pomoć.
Također zahvaljujemo i svima drugima koji su nam pomogli, posebno zračnim snagama koje su se uključile u gašenje čim su im vremenski uvjeti to dopustlili i koji su, unatoč orkanskoj buri, u nekoliko navrata riskirajući vlastite živote pokušavali pomoći.
Posebno zahvaljujemo liječnicima i osoblju službe Hitne pomoći koji su stalno bili uz nas i pomagali nam u najtežim trenucima. Zahvaljujemo poglavarstvima i kriznim stožerima Grada Makarske i općine Baška Voda koji su također stalno bili uz nas i pomagali nam, kao i svim djelatnicima policije koji su nam isto tako nesebično pomagali. Zahvaljujemo i svima drugima, posebno brojnim gospodarstvenicima koji su nam pomogli na bilo koji način.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


makarska logo