19°C weather icon

Premijer Andrej Plenković na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Makarske: Malakaloškom muzeju 500.000,00 kuna od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU

25.10.2018.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana grada Makarske, održane u srijedu u hotelu Park među brojnim uzvanicima i gostima Makarkama i Makaranima rođendan grada čestitao je i premijer Andrej Plenković. – Posebna mi je čast pozdraviti predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića, izaslanika predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Tomislava Madžara, izaslanika predsjednika Sabora Blaženka Bobana, župana Splitsko- dalmatinske županije, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministra državne imovine Gorana Marića, ministra zdravstva Milana Kujundžića, saborsku zastupnicu Dragicu Vranješ i pomoćnika ministra unutarnjih poslova Cvjetka Obradovića. Posebno pozdravljam delegacije gradova prijatelja; delegacije Grada Đakova, Grada Vukovara, zatim Općine Stari grad Sarajevo, Općine Travnik, Općine Budva, Općine Kavadarci i Grada Vinkovci, predstavnike drugih gradova i općina iz RH, gradske i županijske vijećnike, predstavnika srpske nacionalne manjine, policije, HV-a, udruga proizišlih iz Domovinskog rata, političkih stranaka i civilnih udruga, predstavnike gradskih udruga, gradskih poduzeća i ustanova, MO –a, predstavnike državnih i županijskih službi i sve nazočne – istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća dr. Marko Ožić - Bebek zaželivši im dobrodošlicu. Ujedno svim građanima Makarske čestitao je Dan grada.

 

Uz želje dobrodošlice i čestitke za Dan grada skupu se prigodnim govorom obratio gradonačelnik Jure Brkan. – Kao i svake godine Dan grada slavimo u spomen davnog 24. listopada 1865. kada su makarski gradski vijećnici odredili da sam jezik hrvatski biva jezik službeni u Makarskoj. Ta njihova hrabra i vizionarska odluka pokazala je karakter našeg grada kroz prošlost, ali i karakter Makarske danas u 21. stoljeću. Taj karakter Makarske je uključiv, humanitaran, širokogrud, demokratski i domoljuban, podsjetio je gradonačelnik Brkan. Kazao je kako prošle godine nije imao priliku govoriti o postignućima ove Gradske uprave jer su na dužnosti bili tek nekoliko mjeseci.

 

 

Gradonačelnik Jure Brkan: Stabilizirali smo proračun

 

“Ove godine pred vama je naš gradski info bilten u kojem se mogu pronaći sve važnije stvari koje smo radili u proteklih godinu dana; ulaganja u infrastrukturu, gradske objekte, gradske institucije, ali i u kulturu, socijalu i školstvo. Želim istaknuti kako smo stabilizirali proračun, uspješno zatvaramo sve kredite i dospjele račune. Priveli smo kraju izmjene i dopune PP i do konca godine očekujemo usvajanje izmijenjenog plana. Prvi put u posljednjih 14 godina zaposlenicima smo podigli plaće za 5 %. Među najvažnijim događajima u gradu naveo je uspješnu privatizaciju Hotela Makarska. “Zahvaljujući Vladi RH i resoru državne imovine uspješno je okončana ova privatizacijska priča našeg hotelskog poduzeća koje je uvijek imalo važnu ulogu u razvoju grada. Sada u našem gradu imamo izvrsnu hotelsku kuću Valamar kojima sam ranije zaželio dobrodošlicu, a sada želim da zajedno s ostalim hotelima surađujemo na razvoju Makarske u turističku destinaciju s pet zvjezdica! U našem gradskom info biltenu nema nekih stvari koje želim naglasiti: izgradnjom dječjeg vrtića Veseljko uspjeli smo upisati svu djecu s maksimalnim brojem bodova. Međutim, to nije dovoljno i već smo se uhvatili projektiranja proširenja kapaciteta vrtića. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama s Vladom RH uspjeti realizirati projekt izgradnje stambene zgrade za stradalnike Domovinskog rata za što se već deset godina nema sredstava.

Nažalost, ni situacija u zdravstvenoj skrbi nije se puno popravila. Sam Grad bez potpore Vlade i Županije ne može ništa tu popraviti. Nama pod hitno treba pedijatar, jer je odlaskom pedijatrice u gradu ostao samo jedan pedijatar na 1800 djece! Treba nam kardiolog, gastroenterolog i neurolog” – naglasio je gradonačelnik Brkan izrazivši nadu da će Vlada i Županija pomoći u realizaciji bolje zdravstvene skrbi u gradu. Naglasio je kako je iza nas još jedna uspješna turistička sezona. “Sumirali smo dojmove, vidjeli gdje se griješilo i što možemo popraviti. Već sada planiramo i pripremamo radnje i službe kako bismo iduću sezonu dočekali spremniji i bolji.”

 

 

Potpisan sporazum o sufinanciranju uređenja objekta Policijske postaje Makarska

 

 

Makarski gradonačelnik Jure Brkan na ovoj svečanoj sjednici je s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem potpisao sporazum o sufinanciranju uređenja objekta Policijske postaje Makarska. Na Dan grada Makarske, grada kojeg, kako je naglasio osjeća kao svoj grad gdje ga vežu najljepše uspomene iz djetinjstva, odgoja, obrazovanja i svih lijepih tradicija koje ovdje naučio, vijećnike, čelnike Grada njihove goste i uzvanike na svečanoj sjednici GV-a pozdravio je predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković.

 

 

- Ovo je prekrasan grad bogate kulture i povijesti, njegovanja baštine i hrvatskog identiteta. To potvrđuje i činjenica da se kao Dan grada obilježava baš dan kada su vijećnici odlučili da se u Makarskoj govori hrvatski jezik, što govori o domoljublju i privrženosti našem identitetu. Naravno Makarska je i grad sporta i turizma privlačna brojnim turistima.

 

 

Premijer Plenković: “Makarska treba jačati ulogu regionalnog središta”

 

 

- Budući da je ključno regionalno središte Županije i Dalmacije, tu ulogu treba jačati – istaknuo je među ostalim premijer Plenković. Izrazio se pohvalno o radu Gradske uprave koja ustrajava na predizbornom programu i realizira ga. Navodeći ulaganja u komunalnu infrastrukturu, plaže, javne površine, vrtiće, škole naglasio je da su osigurana sredstva za dogradnju OŠ oca Petra Perice što će omogućiti jednosmjenski rad. Premijer je pohvalio ulaganje u bolji standard i školovanje mladih te socijalne potpore potrebitim građanima. “Naše nacionalne mjere kada su ukorijenjene na lokalnoj razini tek onda imaju sve uvjete za bržu demografsku obnovu” – kazao je premijer Plenković. Naveo je ovom prigodom reforme na kojima Vlada radi istaknuvši kako je jednom reformom Makarskoj vraćen Sud što je iznimno važno za ovdašnje građane. Govoreći o turističkom razvoju premijer je također pohvalio uspješnu privatizaciju hotela Makarska te naglasio kako će ova turistička godina biti najuspješnija do sada u povijesti Hrvatske s očekivanih 19,5 milijuna noćenja do konca godine – zaključio je premijer Plenković čestitajući Dan grada u ime Vlade RH. Brojne domaćine i njihove goste najprije je pozdravila saborska zastupnica Dragica Vranješ i čestitala Dan grada, zatim je prigodnim riječima skupu čestitao Dan grada izaslanik predsjednika Sabora, Blaženko Boban, župan Županije splitsko- dalmatinske, a potom i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Tomislav Madžar, posebni savjetnik za zdravstvo i sport.

 

 

Predstavnici Vlade nisu na rođendan došli bez dara. Premijer Plenković posebno je pozdravio gvardijana Franjevačkog samostana poručivši kako čestitke šalje i ministrica Žalac i te da je donio Ugovor o osiguranim sredstvima u iznosu od 500. 000,00 kn za obnovu Malakološkog muzeja. I makarski osnovnoškolci iz obje Osnovne škole: OŠ oca Petra Perice i OŠ Stjepana Ivičevića, uručili su prigodne darove makarskom gradonačelniku kao dar zahvalnosti za sve ono što Grad čini za bolji učenički standard. Svečarskom ozračju sjednice Gradskog vijeća Makarske glazbom je pridonijela klapa Srdela. Nakon sjednice predsjednik Gradskog vijeća Marko Ožić - Bebek pozvao je sve na koktel dobrodošlice na terasi hotela Park.

 

 

Janja Glučina

makarska logo