5°C weather icon

Predstavom 'Čudo u Poskokovoj Dragi' otvoreno Makarsko kulturno ljeto 2015.

03.07.2015.

Svečanošću na pozornici Ljetnog kina, gdje se na ceremoniji otvaranja, a potom i predstavi Čudo u Poskokovoj Dragi okupilo preko 500 gledatelja, sinoć je i službeno otvoren program novog Makarskog kulturnog ljeta. Dok će u svom osnovnom dijelu, ove godine preodjevenom u festivalsko ruho i s pripadajućom nagradom Osmijeh Biokova, pružiti 27 događanja u idućih 2 mjeseca, Makarsko kulturno ljeto će u cjelini donijeti preko stotinu kulturnih, zabavnih, sportskih i raznoraznih drugih događanja, čime Makarska i ove godine nastavlja tradiciju grada s jednim od najbogatijih ljetnih programa u Dalmaciji.
Ceremonija je, inače, tradicionalno započela na Kačićevu trgu, odakle su u pratnji Gradske glazbe Makarska članice FA Tempeta ponijele zastavu Makarskog kulturnog ljeta do pozornice već prepunog Ljetnog kina. Tamo su ih uz brojne gledatelje čekali umjetnički ravnatelj manifestacije Ivica Mijačika i glasnogovornica MKLJ-a Ružana Kovač, koji su publiku upoznali s novostima ovogodišnjeg programa – samom nagradom i sistemom u kojem će o najboljima uz stručni žiri odlučivati i publika, dok je jedan od Osmijeha Biokova već rezerviran za Folklorni ansambl “LADO”, koji će nagru dobiti za sveobuhvatan doprinos hrvatskoj kulturi, koju već desetljećima uspješno promiču po svijetu. U konkurenciji za ostale nagrade je ukupno 8 predstava, 7 izložbi te 12 koncerata, a dobitnici će biti poznati, naravno, krajem ljeta. Kažimo i da je makarsku publiku pozdravio uvaženi gost, ravnatelj Drame HNK Split Trpimir Jurkić, i to biranim riječima. – Ostao sam uistinu zatečen obimom i kvalitetom programa koje ćete moći ovog ljeta gledati u Makarskoj. Po iskustvu znam što znači raditi takav festival, kakav mi u Splitu radimo već 60-ak godina, i kada shvatim da na potezu od Makarske do Splita žive dva ovakva festivala, uz sva ostala ‘mala mjesta srca mog’ koja imaju ljetne kulturne programe, mogu reći da se i u ovakvim vremenima u čovjeku probudi nada da za sve nas – ima nade- kazao je Jurkić.
Čast samog otvaranja pripala je, pak, gradonačelniku Makarske Tonćiju Biliću. – Dobar dio vas mi je prenio dojmove još od lanjske manifestacije, kazavši da smo uspjeli napraviti iskorak i u kulturnim i zabavnim događanjima, da smo uspjeli revitalizirati određene dijelove grada koji do sada nisu bili u funkciji i staviti ih u službu kulture i kulturnih događanja. Ovogodišnji se program sastoji od tri segmenta – osnovnog, pridruženog i zabavnog, i vjerujem da će svatko od vas i naših gostiju ovog ljeta naći po jedan dio za sebe- poručio je gradonačelnik, zamolivši potom prisutne da ustanu i pljeskom poprate čin podizanja zastave, koja će na Ljetnoj pozornici vijoriti čitavo ljeto do zatvaranja. Veliki je aplauz bio uvod za službeni prvi čin Makarskog kulturnog ljeta, izvedbu Čuda u Poskokovoj Dragi, po tekstu Ante Tomića, a u režiji Marija Kovača, dok je na kraju predstave održana prigodna zakuska uz prigodno druženje za sve prisutne.
O. Franić
 

makarska logo