14°C weather icon

Predstavnici Međunarodnog orkestra u gradu

05.10.2009.

5.10.09


Dogradonačelnik Ivan Ivanda je u četvrtak 1. listopada primio u posjet predstavnike glazbenika iz cijele Europe koji sudjeluju u zajedničkom orkestru. Prijemu se priključio i dogradonačelnik Ante Novak. Glazbenike je vodio Arnold Graf iz njemačkog grada Neumarkta, prijatelja grada Makarske. S glazbenicima je bio i Helmut Jawurek, počasni građanin našeg grada.U uvodnom obraćanju dogradonačelnik Ivanda se osvrnuo na ovo okupljanje glazbenika kazavši: - Drago mi je da u našem gradu možemo nazočiti ovakvom jednom susretu. Ne mogu ne spomenuti 1993. godinu kada je krenulo prijateljstvo Makarske i Neumarkta i koliko nam je značila podrška naših prijatelja. Ovaj susret je još jedna točka suradnje.
Ivanda je u obraćanju u kratkim crtama pojasnio povijest Makarske te nastavio: - Večerašnji koncert mora ostvariti cilj da gradimo europsku budućnost. Europa mora biti zajednica ravnopravnih naroda na temeljima pravde i istine gdje će svi narodi zadržati svoje posebnosti i na taj način pridonositi zajedničkoj budućnosti.

Ispred gostiju na prijemu i gostoprimstvu za vrijeme boravka u Makarskoj zahvalio se Arnold Graf: - Veselimo se što se ovakav događaj proveo u Makarskoj. Kad čujem Vaše riječi, znam da je ovakva ideja dobrodošla. Ovo je za sve nas budućnost. Mi znamo da Europa može živjeti u različitosti. Ovdje je deset nacija, živimo jednostavno i siguran sam da će mladi dati dobre koncerte - rekao je Graf.
Nakon pozdrava predstavljeni su predstavnici svih zemalja - Njemačke, Češke, Rumunjske, Poljske, Srbije, Crne Gore i Rusije. Uz predstavljanje razmijenjeni su i darovi.
Zanimljiv je bio poklon Arnolda Grafa dogradonačelniku Ivandi. Radi se o kišobranu koji je oslikan motivima Neumarkta što je i zanimljiv suvenir ali i ideja da naš grad napravi nešto slično.Na programu makarskog koncerta su bile skladbe Jakova Gotovca, Antonija Vivaldija i Antonina Dvoraka. Vjerojatno najpopularniju hrvatsku i Gotovčevu komičnu operu Ero s onoga svijeta Filharmonija je izvela uz Mješoviti zbor Makarska, posebno formiranog za ovu prigodu od makarskih pjevača. U Eri su također sudjelovali plesači i plesačice KUD-a Salona iz Solina.

makarska logo