13°C weather icon

Predstavljena Lokalna razvojna strategija LAG-a „Adrion“

21.03.2013.

22.3.2013.21. ožujka 2013. u dvorani zgrade Grada Vrgorca održana je prezentacija Lokalne razvojne strategije LAG-a „Adrion“ za 30-ak okupljenih članova. U ime domaćina skup je pozdravio Mirko Vrcan - zamjenik predsjednice Upravnog odbora LAG-a „Adrion“ te istaknuo kako je ovo dosad prva od aktivnosti „Adriona“ u Vrgorcu, koje će odsad tu biti češće.
Predsjednica Lidija Vukadin Vranješ također je pozdravila nazočne te napomenula kako je strategija važan strateško-planski dokument LAG-područja, upravo stoga što definira njegov daljnji razvoj, ali i početak realizacije nekih od projekata članova LAG-a.
Katarina Šuta - voditeljica Pododsjeka za ribarstvo i ruralni razvoj Splitsko-dalmatinske županije upoznala je nazočne s proračunskim razdobljem na području ruralnog razvoja 2014. – 2020. koje će za sve hrvatske LAG-ove biti izazov, ali i prilika. Prisjećajući se svoje 1. prezentacije načelnicima i gradonačelnicima o ideji formiranja LAG-a ovog područja, pri svom kratkom izlaganju nije krila svoje oduševljenje postignutim uspjehom LAG-a „Adrion“, koji je u kratko vrijeme realizirao sve proceduralne i administrativne zadatke kako bi se s Lokalnom razvojnom strategijom aplicirao na IPARD Mjeru 202 radi ostvarivanja financijske pomoći od strane Ministarstva poljoprivrede, te je čestitala svim nazočnima.
Prezentaciju strategije vodila je Renata Šeperić Petak ispred konzultantske kuće 'Logička matrica'. Nazočnima je predstavila viziju, misiju i moto LAG-a „Adrion“, te obrazložila strateške ciljeve, prioritete i aktivnosti u čijem definiranju su sudjelovali upravo članovi LAG-a putem triju radionica - njih 68 aktivnih dionika iz gospodarskog, javnog i civilnog sektora. Strateški ciljevi, prioriteti i aktivnosti jako su važni za korisnike IPARD- programa, jer članovi LAG-a, kojima je projektna ideja usklađena s tim ciljevima i prioritetima, mogu dobiti pismo preporuke, koje izdaje ocjenjivački tim Upravnog odbora LAG-a, a koje donosi 15-30 bodova od ukupnih 100 pri evaluaciji projekta. Konzultantica je naglasak pri funkcioniranju rada LAG-a stavila na umrežavanje i udruživanje svih članova, jer jedino tako, zajednički, mogu realizirati brojne projekte i ciljeve, ali i konkurentnost na tržištu. Kvalitetan prijenos informacija kao i edukacija članova ključna je za sva tri sektora zastupljena u članstvu LAG-a.
Nakon poučnog izlaganja uslijedila je kvalitetna rasprava među članovima. Predsjednica LAG-a „Adrion“ najavila je i predstavljanje projekta „Naš doprinos
zajednici“ u iduća dva tjedna, koji je namijenjen udrugama i školskim ustanovama.


LOKALNA RAZVOJNA STRATEGIJA LAG-a "ADRION"

makarska logo