3°C weather icon

Poziv za dodjelu nagrade „Gong za građanski aktivizam i razvoj demokracije“

13.05.2012.

14.5.2012.

GONG objavljuje javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrade „Gong za građanski aktivizam i razvoj demokracije“ u 2012. godini. Nagrada se dodjeljuje sa ciljem motiviranja građana i građanki, organizacija iz javnog i privatnog, profitnog i neprofitnog sektora za jači angažman na promociji, poticanju i razvoju demokracije i građanskog aktivizma.

S ciljem motiviranja građana i građanki, organizacija iz javnog i privatnog, profitnog i neprofitnog sektora za jači angažman na promociji, poticanju i razvoju demokracije i građanskog aktivizma, GONG objavljuje javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrade „Gong za građanski aktivizam i razvoj demokracije“ u 2012. godini. GONG nagradu dodjeljuje već treću godinu zaredom, a prošle je godine dobitnik inicijativa "Srđ je naš" koja svojim djelovanjem radi na zaštiti prostora Srđa od divlje apartmanizacije pod izlikom gradnje golf igrališta. Dr. Srećko Sladoljev, koji je upozorio javnost na nerealno prikazivanje opasnosti od virusa H1N1 (svinjske grupe) i sumnjivu valjanost nedovoljno ispitanog cjepiva, te ukazao na netransparentan način naručivanja i dobave cjepiva, i inicijativa "Pravo na grad" dobitnici su nagrade 2010. godine. Inicijativa "Pravo na grad" usmjerena je na očuvanje javnih gradskih prostora za potrebe i u funkciji građana, protiv upravljanja javnim prostorom na štetu javnog interesa i protiv isključivanja građana iz odluka o prostornom razvoju Zagreba.

Na temelju Odluke Skupštine GONG-a, donesene na sjednici 13. travnja 2012., te Pravilnika o dodjeli nagrade „Gong za građanski aktivizam i razvoj demokracije“, usvojenog na sjednici Vijeća GONG-a 30. ožujka 2010.; Vijeće GONG-a objavljuje javni poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrade „Gong za građanski aktivizam i razvoj demokracije“ u 2012. godini

I.
Pravo podnošenja prijedloga za dodjelu nagrade „Gong za građanski aktivizam i razvoj demokracije“ imaju pojedinci/ke, udruge, institucije i ostale organizacije.

II.
Nagrada se dodjeljuje pojedincu/pojedinki, udruzi građana, inicijativi građana ili drugoj organizaciji koja je ostvarila značajan doprinos razvoju demokracije i/ili građanskom aktivizmu u Republici Hrvatskoj. Nagrada se dodjeljuje sa ciljem motiviranja građana i građanki, organizacija iz javnog i privatnog, profitnog i neprofitnog sektora za jači angažman na promociji, poticanju i razvoju demokracije i građanskog aktivizma.

III.
Nagrada se sastoji od povelje, skulpture i novčanog iznosa od 10.000 kuna. Nagrada će u 2012. godini biti dodijeljena tijekom mjeseca lipnja u Zagrebu.

IV.
Prijedlog za dodjelu nagrade podnosi se u pismenom obliku. Pisani prijedlog obavezno sadrži podatke o predlagatelju te sljedeće podatke o osobi ili organizaciji koju se predlaže za nagradu:

- opis aktivnosti i doprinosa kandidata ili organizacije na kojima se kandidatura zasniva
- opis šireg značaja i utjecaja tih aktivnosti na razvoj demokracije i građanski aktivizam
- ukoliko je dostupna, popratnu dokumentaciju koja potkrepljuje navode kandidature (npr. životopis, profil organizacije, publikacije i sl.).

Na traženje Povjerenstva za dodjelu nagrade, predlagatelj je dužan dostaviti i dodatne informacije o projektu, inicijativi ili aktivnosti.
Prijedlozi koji nisu podnijeti u skladu s navedenim, neće se razmatrati.

V.
Prijedlozi za dodjelu nagrade „Gong za građanski aktivizam i razvoj demokracije“, s pisanim obrazloženjem i potrebnom dokumentacijom, podnose se zaključno do 13. svibnja 2012., neposredno u ured GONG-a ili preporučenom pošiljkom na adresu: GONG, Povjerenstvo za dodjelu nagrade „Gong za građanski aktivizam i razvoj demokracije“, Trg bana Jelačića 15/IV, Zagreb, u zatvorenoj omotnici s naznakom „Za dodjelu nagrade Gong“.

Predsjednik Vijeća GONG-a Berto Šalaj, v.r.
makarska logo